Diyarbakır'ın Silvan İlçesi Konak mahallesi yakınlarında geçtiğimiz temmuz ayında DSİ tarafından yapımına başlanan sulama tüneli yapımı esnasında karstik boşluğa denk gelinmesi sonucu yer altı suları saniyede 1800 litre boşa akmaya başladı. Silvan ve çevresindeki ilçelerin su ihtiyacını karşılayan su kuyularındaki su miktarı, söz konusu yer altı sularının boşa akması sonucu ciddi oranda azaldı. Diğer yandan suyun boşalımı sırasında oluşan türbülans nedeniyle 1.5 kilometre uzaklıkta bulunan yerleşim alanlarındaki kuyulardaki su dahi bulanık akmaya başladı. Silvan içme suyu kuyuları aynı havzadan beslendiği için gerek su verimi düştü gerekse aşırı bulanıklıktan dolayı su, içilemez hale geldi.
İnşaat Alanında Açıklama Yapıldı
Silvan'ın yaklaşık bir aydır yaşadığı ve isyan ettiği susuzluk sorunu halkı isyan noktasına getirdi. Silvan'a gelen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak, konu ile ilgili bir açıklama yaparak merkezi hükümeti ve DSİ'yi göreve çağırdı.
DSİ'nin su tüneli inşaat alanında yapılan açıklamaya Silvan Belediyesi Eş Başkanları Yüksel Bodakçı ve Melikşah Tekke, DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı, STK Temsilcileri, köy ve mahalle muhtarları, belediye encümenleri ve meclis üyeleri de katıldı.
DİSKİ Tankerle Su Taşıyor
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, DSİ'nin yaptığı sulama tüneli çalışması sırasında bir yırtığın meydana geldiğini bu yırtık nedeniyle yeraltı suyunun boşa aktığını söyledi. Kışanak konuşmasını şöyle sürdürdü: "Temel sorun evlerden akan suyun bulanık akması ve yetersiz olmasıdır. Suyun bulanık akmasının sebebi tünel kazısı esnasında yeraltı suyunun bulunduğu bölgede meydana gelen yırtılmadır. DİSKİ Genel Müdürlüğümüz bu sorunu gidermek için yeni sondaj kuyuları açmış, okul, hastane ve meskenlere tankerle taşınan su ile mağduriyeti en aza indirmeye çalışmıştır"
Çevre Köyler Etkileniyor
Meydana gelen hasar sebebiyle saniyede 1800 litre suyun boşa aktığını ifade eden Kışanak, yeraltı suyunun azalmasının bu sudan beslenen çevredeki tüm köylerin ve yerleşim alanlarının olumsuz etkilenmesi anlamına geleceğini ifade ederek, "Gelecek zaman içerisinde yeraltı sularının kuruması tehlikesi ile karşı karşıyayız. Bu yırtığın derhal onarılması ve suyun boşa akmasının önlenmesi gerekmektedir. Bu açıkçası hiçbirimizin kabul edemeyeceği bir çevre felaketidir" şeklinde konuştu.
Hükümet Sorundan Çözüm Yaratsın
Merkezi hükümetin acilen bütün imkanlarını Silvan'da yaşanan sorun için seferber etmesi gerektiğini belirten Kışanak, "Devlet bu sorundan bir çözüm yaratabilir" dedi. Yaşanan sorunun sorumluluğunun merkezi hükümet ve DSİ'ye ait olduğunu kaydeden Kışanak, suyun boşa akmasının derhal önlenmesi gerektiğini söyledi. Merkezi hükümetin ve DSİ'nin bu suyu Silvan'ın içme suyu sorununu çözmek için bir fırsata çevirebileceğini kaydeden Kışanak şöyle devam etti: "DSİ'den bu vesileyle DİSKİ ile işbirliği yapmasını ve bu suyu İçme Suyu Arıtma Tesisi kurarak şehrimize vermesini bekliyoruz. Silvan'ın on yıllardır birikmiş bir su sorunu vardır. Şebekesi, suyu aldığı sondaj kuyuları yetersizdir. Farklı noktalardaki kuyulardan farklı şebekelerle şehre su verilmektedir. Bu nedenle acil olarak bir İçme Suyu Arıtma Tesisi kurulması, yeraltından temin edilen suyun da tünelin hemen çıkışında tesise bağlanması ve şebekenin merkezden yönetilmesi gerekmektedir."
Kışanak, DİSKİ Genel Müdürlüğü'nün önerilerini DSİ'ye sunduğunu belirterek, "Merkezi hükümet ve DSİ bu sorunun bir kaynağıdır, dolayısıyla çözümün de tarafı olmalıdır. Elini taşın altına koymalıdır. Bu sorunun çözümünde paydaş olmalıdır. Silvan'ın ihtiyacı olan su 1800 litrenin beşte birine eşittir. Bunun dikkate alınması gerekir" dedi.
Kışanak, ilçe belediyelerine, muhtarlıklara ve yerel yönetimlere gösterdikleri duyarlıktan dolayı teşekkür etti.
Belediyeler ve Valilik Bir Araya Gelmeli
Silvan Muhtarlar Derneği Başkanı Murat Ateş ise DSİ'nin sulama tüneli çalışması esnasında rastgele patlattığı su kaynağının, ilçeye akan su seviyesinin azalmasına sebep olduğunu söyledi. Bir zamanlar "Yeşil Silvan" olarak adlandırılan ilçenin bugün bu sıfatı tamamen kaybettiğini ve içme suyuna muhtaç hale geldiğini belirten Ateş, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Silvan Belediyesi, Diyarbakır Valiliği ve Silvan Kaymakamlığı'nın bir araya gelerek soruna çözüm bulmasını istedi. Ateş, "Silvan'daki sorun devam ederse uzun zaman boyunca bu çileyi çekeceğimiz aşikardır. Burada yapacağımız açıklamayla gayemiz hükümetin sesimizi duyup bu konuya el atmasıdır" dedi.
Son Dakika › Güncel › Kışanak: DSİ Çalışması Silvan'ı Susuz Bıraktı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?