Kırşehir Baro Başkanı Mehtap Karaburçak Tuzcu, kadına seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 83. Yılı nedeni ile açıklama yaptı.
Av. Tuzcu yaptığı açıklamada, kadınların Türkiye'de yönetime katılmaları yönündeki ilk adımın 1930 yılında çıkarılan Belediye Kanunu ile kadının belediye seçimlerine katılma hakkının tanınması ile verildiğini söyledi.
Baro Başkanı Tuzcu yaptığı açıklamada, "1933 yılında çıkarılan Köy Kanunu ile kadınlara muhtar seçme ve köy heyetine seçilme hakkı tanınmıştır.
Kadınların yerel yönetimlerde yer almasının önü açıldıktan sonra 5 Aralık 1934'te Teşkilat-ı Esasiye Kanunu'nun yani Anayasanın 10. ve 11. maddeleri değiştirilerek kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı getirilmiş, akabinde yapılan 1 Mart 1935 genel seçimlerinde 18 kadın ilk kez meclise girmiştir"dedi.
TÜİK verilerine göre Türkiye'de nüfusun yüzde 48.8'ini kadınların oluşturduğunu ifade eden Tuzcu konuşmasını şöyle sürdürdü:
" Parlamento, yerel yönetimler, bürokrasi, üniversiteler ve meslek kuruluşlarındaki yönetici kadrolarda kadınlar nüfusla orantılı olarak temsil edilmemektedir.
Maalesef kadın erkek cinsiyet eşitliği uygulamaları açısından ülkemiz dünyada son sıralarda yer almaktadır. Bu, düşündürücü ve üzücü bir durumdur. 2011 seçimlerinde 550 sandalyeli TBMM'ne seçilen kadın milletvekili sayısı 79'dur.
Kadın parlamenter oranı yüzde 14'tür. 2015 seçimlerinde bu sayı 81'e yükselmiş, oran ise değişmemiştir. Bu sonuç ülkemizin kadınların siyasetteki yeri açısından olması gereken seviyeye gelemediğinin göstergesidir" - KIRŞEHİR
Son Dakika › Güncel › Kırşehir Baro Başkanı Tuzcu, 'Kadınlar Nüfusla Orantılı Olarak Temsil Edilmemektedir' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?