GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Et tezgahlarından görüntü
Ticaret Borsası Başkanı Abdülkadir Hastaoğlu'nun açıklaması
Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Çetin Yıldırım'ın konuşması SERHAT ZAFER/ HALİFE YALÇINKAYA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının et fiyatlarında tavan fiyat belirlemesi, hayvancılıkta söz sahibi iller arasında yer alan Sivas'ta memnuniyetle karşılandı.
Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kırmızı ette tavan fiyata geçilmesinin özellikle tüketici için çok iyi bir çalışma olduğunu ifade etti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'i bu anlamda kutladığını belirten Hastaoğlu, "Bakanımız göreve başladıktan sonra yaptığı ilk çalışma çok güzel oldu. Tarafların tamamını yani üretici ve satıcıyı bir araya getirip aynı masada anlaşma sağlaması çok güzel bir uygulama oldu. İnşallah devamı gelir ve sektörün diğer aktörleriyle beraber katılım sağlarsa daha iyi olur" dedi.
Sivas'ta kayıtlı 330 bin 484 büyükbaş, 458 bin 77 küçükbaş hayvan bulunduğunu ve kentin et fiyatları bakımından Türkiye'nin en ucuz illerinden birisi olduğunu söyleyen Hastaoğlu, kentte kıymanın 34-35, kuşbaşının ise 36-37 liradan satıldığını, tavan fiyat uygulamasının ardından kıymanın 32, kuşbaşının ise 34 liradan satılmaya başlandığını kaydetti.
Fiyat konusunda sadece kasapların veya üreticilerin tek başına fedakarlık yapmasının imkansız olduğuna dikkati çeken Hastaoğlu, fiyat istikrarı için sektörün tüm aktörlerinin fedakarlık yapması gerektiğini vurguladı.
Hastaoğlu, tavan fiyat uygulamasının özellikle tüketiciyi çok memnun ettiğini belirterek "Kırmızı ette fiyat istikrarı geldi. Kilogram başına 2-3 lira bazılarında 5 lira fiyat indirimi olmuş oldu. Tüketicimiz bu konudan çok memnun. Fiyat indirimi ileriki günlerde satışlara yansıyacaktır. Bazı vatandaşlarımızın indirimden haberi yok, indirim sadece Ankara'da, İstanbul'da olmuş gibi bir olgu var. Tavan fiyat uygulamasına Sivas'ta da başlandı ve bunu fiyatlarımıza yansıttık" diye konuştu.
Sivas'ın hayvancılıkta geçmiş yıllarda ilk üç sırada yer aldığını, şimdi ise büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde ilk 10'da, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde ise 25. sırada bulunduğunu aktaran Hastaoğlu, kentin hayvancılıkta çok kan kaybettiğini, bu dönemde bunu telafi etmek için çalışmaların sürdüğünü aktardı.
"Yem fiyatlarıyla ilgili de düzenleme yapılması lazım"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının kırmızı ette tavan fiyat uygulamasını borsa başkanı ve sektörün içerisindeki bir esnaf olarak yerinde bulduğunu vurgulayan Hastaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ama yapılan bu çalışma yeterli olmaz, bunun devamının gelmesi lazım. Uygulamanın devam etmesi için en başta yem fiyatlarıyla ilgili düzenlemelerin yapılması gerekli. En azından yem fiyatlarının sabit tutulması lazım. Et fiyatlarının ayarlanamamasındaki en büyük faktörlerinden birisi besicilik ve besicinin de ham maddesi yem. Yemde KDV'nin indirilmesi güzel oldu ama bundan sonraki dönemde de aynı etteki gibi yem fiyatlarının da sabit tutulması lazım ki artış et fiyatlarına yansımasın. Bununla birlikte kaçağı önlemek de çok önemli ve yapılan üretimlerin kayıt altına alınması lazım. Bakanlık üretilen ürüne destek vermeli ve bu da kayıt altına alınmalı. Üretici ürettiği üründe alacağı desteği bilmeli."
Tavan fiyat uygulamasının hem üreticiyi hem de tüketiciyi koruduğuna işaret eden Hastaoğlu, üreticinin her zaman fiyat istikrarından yana olduğuna dikkati çekti.
"Uygulamayı destekliyoruz"
Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Çetin Yıldırım da kamuoyunda uzun süredir kırmızı etin fiyatının yüksekliği hususunda spekülasyon olduğuna işaret etti.
Kırmızı ete tavan fiyat uygulaması getirilmesini olumlu bir karar olarak değerlendiren Yıldırım, şunları kaydetti:
"Bakanımız Faruk Çelik, sektör temsilcileriyle değişik toplantılar yaparak bir tavan fiyat uygulaması yaptı. Yağlı kesim etin fiyatı 21,8 lira, yağsız kesim 23,3 lira olarak açıklandı. Biz üreticiler birliği olarak ithal etin gelmesini kesinlikle istemiyoruz. Üretici olarak ithal et geldiği zaman daha büyük zararlar edeceğiz. Biz karımızdan biraz feragat edeceğiz. Üretici olarak zarar etmeden, üretimimize devam edeceğiz. Tüketici de 34 liranın üzerinde kuşbaşı almasın. Arz talep dengesini sağlayalım. Bu fiyatların istikrara ulaşması için de bu fiyatlarda hayvan kestirmeye devam edeceğiz. Tavan fiyat uygulamasını üreticiler olarak destekliyoruz. Sivas'taki satıcı arkadaşlarımız kasap market reyonlarında şu anda tavan fiyat zaten uygulanıyor. Biz il olarak her hangi bir problemimiz yoktur."
Son Dakika › Güncel › Kırmızı Etteki Tavan Fiyat Uygulamasından Üretici de Umutlu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?