Kırım'da yaşanan olaylar Eskişehir'de düzenlenen basın açıklaması ile protesto edildi.
Eskişehir Kırım Derneği tarafından düzenlenen protesto gösterisi, yoğun katılımla Porsuk bulvarı Adalar mevkiinde gerçekleşti. Ellerinde Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Türk bayrağı bulunan vatandaşlar, sloganlar atarak yaşanılan katliamı protesto etti. Burada Eskişehir Kırım Derneği adına basına ilk açıklamayı yapan Evren Olcay, Kırım'ın Rusya Federasyonu'na bağlanmasının amaçlandığını kaydetti. Yaşanan olayların, Kırım'da yüzyıllardır yaşayan Kırımlıları Ruslaştırma politikasına katkı sunma çabası olduğunu ifade eden Olcay, "Şu anda Kırım'ın bağımsızlığı demek, Kırım'da yaşayan Kırım Tatarlarının haklarının ortadan kaldırılması anlamına gelecektir. Çünkü Kırım'da yaşayan nüfusun yüzde 60'ı Rus'tur. Üstelik Rusya donanmasının en büyük birimlerinden birisi Sivastopol'de konuşlanmıştır. Dolayısıyla bu bölge Rus egemenliğine yatkın bir bölgedir. Kırım Tatarları, Kırım'ın esas sahibi olan yüzyıllarca orada yaşayan bir millettir" dedi.
Olcay ayrıca, referandum ile Kırım Tatarlarının kazanılmış haklarını tehlikeye sokacağını, Kırımlıların, Sovyetler Birliği döneminde yaşadıklarına benzer bir faciayla karşı karşıya bırakacağını sözlerine ekledi.
ULUSLARARASI ARENAYA BU İŞİ TAŞIMAK GEREKİR
Öte yandan Kırım Tatarı olan ve protestoya destek veren Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili ve Odunpazarı Belediye Başkan Adayı Kazım Kurt ise, Kırım Tatar Milli Meclisi'nin mücadele ettiğini, Dışişleri Bakanlığı ve Meclis aracılığıyla Türkiye'de bazı girişimlerin bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Şuanda Kırım'da Rus askerleri var. Aslında uluslararası sözleşmelere ve hukuka uygun olmayan bir biçimde oradalar. Kırım Akmescit ve Bahçesaray'da da askerlerin silahlı bir şekilde dolaştığını biliyoruz. Kırım Tatar Milli Meclisi kararıyla bu iş biraz daha sakinleştirmeye çalışılıyor, ama ebedi ve ezeli bir şekilde Kırım'ı Ruslaştırma politikası var. Bu nedenle de hem nüfus oranı, hem de etkinlik olarak Ruslar fazla. Şiddete dönüşmeden, şiddete kucak açmayan bir yapı ile Kırım Tatar Milli Meclisi mücadele ediyor. Bize, Diaspora'daki Tatarlara düşen görev de, bulundukları ülkelerde hükümetlerin bu konuda daha titiz çalışmasını sağlamaya çalışmaktır. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve Meclis aracılığıyla bazı girişimlerimiz oldu. Şimdi de kamuoyunu oluşturmak için Kırım dernekleri bu etkinlikleri düzenliyor. Uluslararası arenaya bu işi bir an önce taşımak gerekir."
KIRIM'LA İLGİLİ RUSYANIN PLAN VE PROGRAMLARI VAR
Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Mesut Ör ise, Kırım'da yaşayan Tatarların haklarının, azınlıklar çerçevesinde Kırım'da muhafaza edilmesi gerektiğini aktararak, "1944 yılında Kırım Tatarlarını topyekün sürgün eden Rusya'nın bugün tekrar farklı bir senaryo ile gündeme geldiği, Kırım'daki Rus hakimiyetini kendi lehlerine çevirmeye çalışmalar başlamaktadır. Yüzyıllar boyu Kırım'la ilgili Rusya'nın plan ve programları var desem yalan söylemiş olmam. Kırım Ukrayna'ya bağlı özerk bir cumhuriyet. Kırım'da yaşayan azınlıkta bulunan Kırım Tatarlarının oradaki haklarının azınlıklar çerçevesi içerisinde de Kırım'da muhafaza edilmeli. Bu da Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne bağlı" şeklinde konuştu.
Protesto gösterisine, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kadir Çalışıcı da destek verdi. - ESKİŞEHİR
Son Dakika › Güncel › Kırım Türklerine Eskişehir'den Destek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?