ÇOLPON- Kırgızistan'ın ev sahipliğinde süren 2. Dünya Göçebe Oyunları kapsamında yapılan Etno Festivali'nde Kırgızların görkemli ve zengin göçebe kültürü canlandırıldı.
Ülkenin kuzeyindeki Issık Gölü bölgesindeki tatil merkezi Çolpon Ata kentinde düzenlenen 2. Dünya Göçebe Oyunları'na paralel olarak Tanrı Dağı Kırçın Yaylası'nda sportif yarışmaları ve onlarca kültürel etkinlikler düzenlendi.
Kırgızistan'ın Batken, Oş, Celalabad, Narın, Issık Göl, Talas ve Çuy bölgesi yerel yönetimleri ve halkı, kendi bölgelerine özgü ve bezekli onlarca ev çadırları kurarak geleneklerini, yöresel danslarını, ekmek ve yemek çeşitlerini, el işi sanatlarını ziyaretçilere tanıttı.
Festival kapsamında eski İpek Yolu güzergahını kullanarak Çin'den gelen 54 deve, 10 atlı ve at arabalarından oluşan Çin kervanı da Kırgız yaylasını ziyaret etti.
Keçe çadırı toplama yarışı
Kırçın Yaylası'nda, göçebe kültürünün en önemli ögesi Kırgız çadır evi (bözüy) yapma yarışması düzenlendi. Yarışmaya ülkenin yedi bölgesi ve Bişkek ile Oş şehrinden katılan 6'şar kişilik 33 takım 100 çadır parçasını en kısa sürede birleştirmeye çalıştı.
Yarışmada, 10 dakika 17 saniyede çadırı kurarak birinci olan Çuy bölge Issık Ata İlçesi takımına 3 bin Türk lirası ödül verildi. Takım, ülke bağımsızlık tarihinde çadır toplama yarışında rekor kırmış oldu.
Çadır evleri yarışması
Festivalde, yaylada kurulu çadırların en güzeli ve ihtişamlısı da seçildi.
Kırçın'daki en büyük çadırlardan birinin sahibi Calil Bozgorpoyev, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaylada kurulan çadırların tümünün yarışmaya dahil edildiğini söyledi.
Bozgorpovey, bu çadırlardan birinin görünümü, büyüklüğü ve içinde kurulan sofradaki yemek çeşitliliği kategorilerine göre yarışmanın kazananı olacağını belirtti.
Kırgız yaylasında bir yeniçeri
Türkiye'den çok sayıda ziyaretçinin de takip ettiği Etno Festivali'ne Eskişehir Ertuğrulgazi Spor Kulübü Başkanı Mustafa Çelik, yeniçeri kıyafeti ile katıldı.
At üstünde gezdiği otantik kıyafetle özellikle Kırgız gençleri tarafından yoğun ilgi gören Çelik, geleneksel sporlarını sevdiğini ifade etti.
Kırçın Yaylası'nı ilk kez ziyaret ettiğini kaydeden Çelik "Yaylada atlar, çadırlar, müthiş bir doğa, burası cennetten bir parça. Turizm olarak keşfedilmemiş bir yer. Çok mutluyum. Burada kardeşlerimizle birlikte at koşturuyorum" diye konuştu.
Batı dünyası da geleneklerini tanıttı
Yüzlerce çadırın kurulduğu ve altyapısıyla büyük bir çadır kenti andıran yaylada, ülkedeki büyükelçilikler de kendi ülkelerinin sanatını, kültürünü ve tarihini tanıtma fırsatı buldu.
Büyükelçilikler Kırgız etnokentin güney kısmına yerleşti. Söz konusu ülkelerden gelen sanatçılar konser verdi, yarışmalar düzenledi.
Geleneksel sporlar
Anadolu Ajansı'nın da medya sponsoru olduğu Etno Festivali, 2. Dünya Göçebe Oyunları arasındaki spor dallarından avcılık, atlı okçuluk, yerde okçuluk, uzun mesafeli at koşusu ve Kırgız avcı köpeği Taygan yarışmaları, kartal avcılığı yarışmaları da yapıldı.
Güreş, akıl ve atlı oyunları gibi yarışmalar Çolpon-Ata kentindeki hipodrom ve spor komplekslerinde düzenlendi. Türkiye'den gelen sporcular atlı okçuluk ve yerde okçuluk dallarında yarışırken, yarışmalara 16 ülkeden 160 sporcu katıldı.
Yarışmalarda 16 madalya dağıtıldı.
Kırgızistan'ın evsahipliğinde süren 2. Dünya Göçebe Oyunları yarın 17 ülkeden sanatçıların katılacağı konserle sona erecek. Çolpon-Ata hipodromunda Türkiye saatiyle 17.30'da başlayacak kapanış töreni TRTSPOR, TRTAVAZ tarafından naklen yayınlanacak.
Oyunların sponsorluğunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın başkanı olduğu Dünya Geleneksel Spor Dalları Konfederasyonu, Türk Hava Yolları, Kırgızistan devlet cep telefonu operatörü MEGAKOM ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın da aralarında bulunduğu 9 kurum ve şirket üstleniyor.
Son Dakika › Güncel › Kırgızistan'daki Etno Festivali - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?