Terakkili Genç Kimyacıların Laboratuvar Kardeşleriyle Yolculuğu
2011 Uluslararası Kimya Yılı etkinlikleri kapsamında Özel Şişli Terakki Lisesi Kimya Bölümü tarafından hayata geçirilen ve bu yıl ikincisi düzenlenen Terakki Laboratuvar Kardeşliği Projesi, kardeş okul ve katılımcı öğrencilerin sayısını artırarak 2012 yılı etkinliklerini tamamladı.
Laboratuvar Kardeşliği Projesi, TERAKKİ'nin 130 yılı aşan bilim, sanat, kültür alanındaki birikimini çevresiyle paylaştığı 130+ Projesi kapsamında yer aldı. Öğrencilere kimyayı yaparak ve yaşayarak öğrenecekleri çalışma ortamı sunan bu projede gönüllü Terakkili öğrenciler laboratuvar donanımı yeterli olmayan okullardaki akranlarına rehberlik etti. Özel Şişli Terakki Lisesi Kimya Bölümü, öğretmenlerinin deneyimini, öğrencilerinin bilgilerini ve laboratuvar donanımını İstanbul ilindeki mevcut laboratuvar dersliklerinde deney yapma imkan ve koşullarına sahip olamayan kardeş okullarla paylaştı.
Özel Şişli Terakki Fen Lisesi'nden 2010 yılında mezun olup üniversite eğitimlerine başlayan ve Terakki'nin kimya bölümüne ziyarete gelen Nisa Çivisöken ve Hazal Aydın adlı öğrenciler Terakki Vakfı Okulları kimya bölümünün laboratuvarındaki uygulama zenginliğini "Üniversitedeki kimya laboratuvarında yaptığımız deneyler bizim lisede yaptıklarımızdan çok farklı değiller ve üniversiteye gelen öğrenciler geldikleri liselerde laboratuvarları olmadığı için kullanılacak alet ve malzemeleri de tanımıyorlar. Keşke herkes lisede bizim gibi şanslı olsaydı." cümleleriyle dile getirdiler. Terakkili öğrencilerin bu cümlelerinden doğan Laboratuvar Kardeşliği Projesi her yıl hedeflerini ve ulaştığı kitleyi büyüterek gelişiyor.
Proje kapsamında gerçekleştirilecek deney uygulamalarının içeriği 9,10 ve 11. sınıf öğretim programlarına göre belirleniyor. Özel Şişli Terakki Lisesi ve Fen Lisesi'nde 9. 10. ve 11. sınıf düzeyinde öğrenim gören öğrenciler gönüllü olarak bu projede yer alıyor ve kimya bölümü öğretmenlerinin rehberliğinde her sınıf seviyesinde 4 ayrı deney üzerinde eğitiliyorlar. Bu öğrencilerle deneylerin yapılışı sırasında dikkat etmeleri gereken güvenlik kuralları, akranları ile paylaşmaları gereken temel bilgiler ve akranlarına paylaşımlarda bulunurken dikkat etmeleri gereken iletişim dili hakkında eğitim veriliyor. Çalışma 9,10 ve 11. sınıf düzeylerinin her biri için cumartesi günleri sabah ve öğleden sonra iki oturum halinde düzenleniyor.
Terakki Laboratuvar Kardeşliği Projesi 2011 yılında Etiler Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi, Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi, Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı, Hüseyin Yıldız Anadolu Lisesi ve İstinye Lisesi'nden 96 kardeş misafir öğrenci ve Özel Şişli Terakki Lisesi'nden gönüllü 16 öğrenci ile gerçekleşti. Kardeş okullar arasına daha sonra Bakırköy Lisesi de dahil oldu ve 2012'de Terakki Laboratuvar Kardeşliği II , katılımcı öğrenci sayısını artırarak 110 öğrenci ile bu yılki etkinliklerini tamamladı.
Terakki Laboratuvar Kardeşliği Projesi, eğitim alanındaki birçok organizasyonda adından söz ettirdi.
27 Haziran-2 Temmuz 2011 tarihleri arasında Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde düzenlenen 25. Ulusal Kimya Kongresi'nde Özel Şişli Terakki Lisesi Kimya Bölüm Başkanı Çiğdem Nilüfer Umar davet edildi ve Terakki Laboratuvar Kardeşliği Projesi hakkında bir konuşma yaptı.
2011 yılındaki ilk uygulamanın ardından İstanbul il genelinde duyulmaya başlayan proje, 3 Mart 2012 günü Robert Lisesi'nde düzenlenen "Liselerde Sosyal Sorumluluk Projeleri Sempozyumu" için davet aldı. İstanbul genelinden davet alan 5 okuldan biri olan Terakki'yi, Özel Şişli Terakki Fen Lisesi öğrencisi İlknur Öztürk geliştirilen sosyal sorumluluk projelerinin konu edildiği panelde yaptığı konuşmayla temsil etti.
Projenin bu yılki programının 5 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştirilen ikinci ayağında projenin tüm ayrıntıları aynı gün TRT Haber kanalında 16:00 haber bülteninde duyuruldu.
Terakki Vakfı Okulları Kimya Bölümü tarafından geliştirilen 130+ Projesi kapsamında yürütülen; TERAKKİ LABORATUVAR KARDEŞLİĞİ II Projesi önümüzdeki yıllarda "Paylaş-Öğren-Öğret" sloganıyla devam edecek.
TERAKKİ LABORATUVAR KARDEŞLİĞİ II Projesi, laboratuvar donanımı yeterli olan okulların kendi laboratuvar koşul ve imkânlarını, donanımları yeterli olmayan okul öğrencilerine açtığı ve akran öğrenme temelli bir uygulamanın gerçekleştiği ülkemizdeki ilk ve tek örnek.
Son Dakika › Güncel › Kimyacıların Laboratuvar Kardeşleriyle Yolculuğu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?