Yaşar Doğu Yetiştirme Müdürü Mehmet Emin Aydın, “Burada depresyon geçirmiş, psikolojik sıkıntılara girmiş çocuklarımızı mehter ile beraber tedavi ediyoruz” dedi.Samsun Yaşar Doğu Yetiştirme Yurdu’nda kalan 25 kimsesiz çocuğun oluşturduğu ve adını da “Mehteran-i Yaşar Doğu” koydukları mehteran takımında ayrıca 7-8 de engelli kimsesiz çocuk bulunuyor. Yaklaşık 2 yıldır Emrullah Efendi Ortaokulu Görsel Sanatlar Öğretmeni Süleyman Yıldırım tarafından çalıştırılan kimsesiz çocukların oluşturduğu mehteran takımı, çalışmalarını Yaşar Doğu Yetiştirme Yurdu’nun spor salonunda gerçekleştiriyor. Her hafta salı ve perşembe günleri çalışan kimsesiz çocuklardan oluşan mehteran takımı, Türkiye’de yurtlar arasında kimsesiz çocuklardan oluşan ilk ve tek mehteran takımı olma özelliği taşıyor.
ÇOCUKLAR MEHTERAN İLE TEDAVİ EDİLİYOR
Kimsesiz çocukların mehteran takımı ile 2 yıldır çalıştıklarını belirten Yaşar Doğu Yetiştirme Müdürü Mehmet Emin Aydın, “Gençlerimizi 5 yaşından bu yana büyütüyoruz. Pek çok gençlerimizi üniversitelerde okuttuk, memur yaptık. Şu anda da elimizde olan bu çocuklarımızı büyütmekteyiz. Mehteran takımımız 2 yıldır çalışmalarına devam etmekte. Tarihin ilk zamanlarından beri müzik insanların ruh sağlığı yönünde tedavisinde önemli bir yöntemdir. Burada da depresyon geçirmiş, psikolojik sıkıntılara girmiş çocuklarımızı mehter ile beraber tedavi ediyoruz. Mehterin ritmi ile beraber çocuklarımızı hayatın ritmine de hazırlıyoruz. Mehter takımında 12 ile 18 yaş arası çocuklarımız bulunmakta. Mehter takımında yaklaşık 25 ile 30 arasında çocuğumuz var. Mehter takımımızın adı da ‘Mehteran-i Yaşar Doğu’ olarak koyduk. 2 yıl önce Emrullah Efendi Ortaokulu Görsel Sanatlar Öğretmeni Süleyman Yıldırım yönetiminde kurduk. Çalışmalarımızı da salı ve perşembe günleri haftada 2 gün yapıyoruz” dedi.
“BU MEHTERAN TAKIMIMIZ ÖZEL”
Mehteran-i Yaşar Doğu ile şehirlerarası konserler verdiklerini ifade eden Emrullah Efendi Ortaokulu Görsel Sanatlar Öğretmeni Süleyman Yıldırım ise, “Yıllardır mehteran takımları kuruyorum. Bu konuda yurt dışında da çalışmalarım var. Burada mehteran takımına ihtiyaç vardı. 2 yıldır burada bir mehteran takımı oluşturduk. Çalışmalardan çok büyük bir keyif alıyoruz. Bu keyfi hiçbir yerde alamıyorum. Çünkü çocukların aldıkları huzuru gördüğümde çok mutlu oluyorum. Çünkü çocukların gelişmelerinde olsun, davranışlarında, konuşmalarında müzik etkiliyor. Müzik insanın kendi kendini kontrol etmesidir. Çocukların burada bütün duyularına hitap ediyoruz. Bu da çocukların yaşantılarına yansıyor. Ben okul bünyesinde minik mehteran takımı kurmuştum. Oradan tecrübem var ama buradaki mehteran takımımız onlara oranla biraz daha özel bir mehteran takımı. Çünkü burada biraz daha zor şartlar içersinde yaşayan buraya gelmiş çocuklarımızdan kuruyoruz. Bunlar psikolojik olarak tramva yaşamız çocuklarımız. Bunlar çalışmak ve bir şeyin oluşumunu meydana getirmek çok zor ama sonucunu aldığımızda çok zevkli oluyor. Mehteran takımımızın içlerinde yüzde 10-15 engelli çocuklarımız var. Engel durumları da zeka engelli olanları var, psikolojik travmalı olanlar var. Biz bu şartlarda çocuklarımızı eğitmeye çalışıyoruz. Çocuklarımızın gayreti ve sevgisi çok güzel. Bu da bize verdiğimizin emeği olarak dönüyor ve çok zevk alıyoruz. Biz geçen seneden bu yana 7-8 kere konser verdik. Şehirlerarası konserler de verdik” diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Kimsesiz Mehteran - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?