Anayasa Mahkemesi'nin yüzde 10 seçim barajının kaldırılması için yapılan bireysel başvuruları gündemine alarak birkaç hafta içinde karar vereceğini açıklaması, siyasette "bomba" etkisi yaratmıştı.
Tartışmanın fitilini, Habertürk Gazetesi'nden Muharrem Sarıkaya'ya konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ateşlemiş, Kılıç, barajın kaldırılması konusunda AYM'ye yapılan başvurulara ilişkin raporların tamamlandığını belirterek, "Raportör arkadaşlar çalışmalarını tamamladı. Raporda önemli tartışmalar var. Konu hassas olduğu için 'bireysel'de değil de 'genel kurul'da görüşüp 2-3 hafta içinde karara bağlayacağız" demişti.
Ancak dün Anayasa Mahkemesi'nden konuyla ilgili dir açıklama geldi ve, "Gazeteci arkadaşımızın teknik bilgi kapsamında sorduğu bazı sorulara, Anayasa kuralları çerçevesinde verilen cevaplardan yorumlar yapılarak bir sonuç çıkarılması, tamamen gazetecimizin kendi görüşü ve değerlendirmesinden ibarettir." denildi.
"ESASA DAİR BİR ŞEY SÖYLEYEMEM"
Tüm bu gelişmelerden sonra Hürriyet Gazetesi'nden Taha Akyol'a konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, başvuruda bulunan siyasi partilerin 'yüzde 10'luk seçim barajının hak ihlali olduğu tespitiyle iptal kararı verilmesini istediğini' belirterek, "Tabii şu aşamada esasa dair bir şey söyleyemem. Öncelikle halledilmesi gereken önemli usül sorunları var çünkü." açıklamasında bulundu.
"ÖNCE USÜL SORUNLARI HAKKINDA KARAR VERECEĞİZ"
Kılıç, şunları söyledi:
"Raportörün raporunda bunlar ayrıntılı anlatılmış. Öylesine önemli usüli sorunlar ki, bunlar hakkında bireysel başvurulara bakan bölüm değil, AYM Genel Kurulu'nun karar vermesi gerekecek. Önce bu usül sorunları hakkında bir karar vereceğiz."
"Bunlar ayrıntılı olarak müzakere etmemiz gereken sorunlardır. Usül konusunda bir kabul edilebilirlik' müzakeresi yapacağız. AYM'nin bu konuda vereceği karara göre, ya esasa geçeceğiz veya usüli engellerden dolayı reddedeceğiz. Daha bu müzakereyi yapmadık. Usül açısından dava 'kabul edilebilir mi, değil mi? Bu bile belli değilken davanın sonucu hakkında hiçbir şey söylenemez"
Kılıç, bu 'usül incelemesi'nin 2-3 hafta sonra başlayabileceğini de söyledi.
Anayasa Mahkemesi, Demokratik Sol Parti, Büyük Birlik Partisi ve Saadet Partisi'nin, yüzde 10'luk seçim barajına karşı ayrı ayrı yaptığı başvurularını birleştirmişti.
Son Dakika › Güncel › Seçim Barajı Tartışmalarına Haşim Kılıç'tan Açıklama - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?