Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, başta AK Parti kapatma davası olmak üzere Anayasa Mahkemesi'ne intikal eden konularda yapılan eleştirilere tepki gösterdi. Kılıç, "Gerek ulusal gerekse uluslararası çevrelerce mahkemeyi yönlendirme, etkileme ve baskı altında tutma girişimleri büyük bir üzüntüyle takip edilmektedir. Yapılanları izliyor ve farkındayız" dedi.
Anayasa Mahkemesi, 46. kuruluş yıldönümünü kutluyor. Anayasa Mahkemesi'nde gerçekleştirilen törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, Sayıştay Başkanı Mehmet Damar, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok ve askeri yargı temsilcileriyle, yargı üyeleri katıldı. Kılıç, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'ı kapıda karşıladı. Törene, Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın katılmaması dikkat çekti.
Törenin açılış konuşmasını yapan Kılıç, başta AK Parti kapatma davası olmak üzere Anayasa Mahkemesi'ne intikal etmiş olan davalarla ilgili yapılan eleştirilere tepki gösterdi. Kılıç, "Gerek ulusal gerekse uluslararası çevrelerce mahkemeyi yönlendirme, etkileme ve baskı altında tutma girişimleri büyük bir üzüntüyle takip edilmektedir" dedi. Bu konuda basın yayın organlarını da eleştiren Kılıç, "Mahkeme üyelerinin verdikleri oylar gözetilerek görsel ve yazılı basında hangi cumhurbaşkanının kimi seçtiği ve nasıl oy kullandıkları biçimindeki kategorik değerlendirmeler, yargıçların kendilerini koruma içgüdülerini harekete geçirerek, vicdani kanaatlerini saptırmaya yönelik ağır bir saldırı niteliğindedir. Mahkeme üyelerinin görüntülerinin her dakika televizyon ekranlarından gösterilmesi, haber ya da açık oturumlarda isim verilerek hedef haline getirilmesi, yaşanmış elim olaylardan ders çıkarmayanları sorumluluktan kurtaramayacaktır. Yapılanları izliyor ve farkındayız. Haber vermekle yorum yapmayı birbirine karıştıran, bireyin değerlendirme hakkını elinden alarak onu şartlandıran ve insan onurunu hiçe sayan bir yayın anlayışının çağdaş dünyada bir örneği bulunmamaktadır. Tüm bu olumsuzluklar Anayasa Mahkemesi'nin Türkiye Cumhuriyeti'nin üniter yapısını koruma ve gerçekten demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olması yolundaki gayretlerini asla durdurmayacaktır" diye konuştu.
Son bir yılda Türkiye'de hukuk ve siyaset ilişkisinin yoğunlaştığını ve hassas bir boyut kazandığına işaret eden Kılıç şunları söyledi: "Özellikle Anayasa Mahkemesi'ne intikal eden bazı davaların doğası gereği siyasal nitelikli olmaları yoğun tartışmaları da beraberinde getirmiştir. Mahkeme kararları elbette tartışılabilir ve eleştirilebilir. Demokratik hukuk devletinde bunun aksi düşünülemez. Kurumlar ve kişiler şu ya da bu sebeple mahkeme kararlarını beğenmeyebilirler. Ancak anayasal yetki kullanılarak verilen kararların yerine getirilmemesi veya savsaklanması hukuk devletinde düşünülemez".
(ÖK-ÖK-Y)
Son Dakika › Güncel › Kılıç Sert Çıktı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?