AFYONKARAHİSAR'da 'Askeri Baba' olarak bilinen şair ve filozof Gülaboğlu Muhammed Askeri'ye ait türbe, 1960'lı yıllarda yer değiştirme çalışması sırasında iddiaya göre kepçe arızalanınca taşınma girişimi gerçekleştirilemedi. O günden sonra dokunulmayan ve yol ortasında kalan türbenin yanından araçlar ve yayalar geçerken, mahalle halkı da türbeye gelerek dua ediyor. Türbenin yanındaki evde oturan Ali Erdem (71), "Türbeyi almak isteyen kepçe iki defa kırıldı. Ben bunu gördüm, buraya geldiğim sene oldu bu olay. Ama artık herkes alıştı, türbe olduğu için herkes alıştı ve gelip geçenler dua okuyor" dedi.
'Evliyalar şehri' olarak da bilinen Afyonkarahisar merkezine bağlı en eski yerleşim yerlerinden Çavuşbaş Mahallesinde, 'Askeri Baba' olarak bilinen şair ve filozof Gülaboğlu Muhammed Askeri'ye ait türbe, şehirleşmeyle birlikte zamanla yol ortasında kaldı. Belediye tarafından 1960'lı yıllarda bulunduğu yerden kaldırılmak istenirken rivayete kepçe iki kez arıza yapınca, o zamanın yöneticileri taşınma işlemi gerçekleştirmekten vazgeçti. Yaklaşık 60 yıldan bu yana yerinden oynatılamayan türbe, şehirleşmeyle birlikte kısmen yol ortasında kaldı. Bir daha yerinden kaldırılması için girişimin yapıldığı belirtilen türbenin çevresinde ise yaralamalı ve ölümlü kaza olmadığı ifade ediliyor.
Afyonkarahisar'ın kültür hayatı bakımından önemli yere sahip olduğu o dönem Muhammed Askeri'nin bugünkü sağlık ocağının bulunduğu yerdeki Hisarardı Medresesi'nde müderrislik yapan önemli hoca ve şairlerden biri olduğu biliniyor. Muhammed Askeri, uzun yıllar Halveti şeyhi olarak görev yaptı. Mutasavvıf divan şairi olan Muhammed Askeri, 4 bin beyitlik divanında aruz ve hece ölçüleriyle yazdığı şiirlerde dini ve ahlaki konuları işledi. Bu arada ayetlerden ve hadislerden faydalanan Muhammed Askeri, 280 civarındaki beyitte 59 ayete yer verdi. Muhammed Askeri'nin divanının bir nüshası Afyonkarahisar'da, biri Konya'da ve üçüncüsü İstanbul Üniversitesi kitaplığında bulunuyor. Aslen Kütahya'nın Elmalı köyünden olan Gülaboğlu Muhammed Askeri'nin Afyonkarahisar'a 17. yüzyılda müderris olarak geldiği, ölümünün ardından bugün türbesinin olduğu yere gömüldüğüne inanılıyor. Bazı kaynaklarda ise mezarının Kütahya'da olduğu öne sürülüyor.
Son Dakika › Güncel › Kepçelerin kaldıramadığı türbe, yol ortasında kaldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?