Kenya ile Etiyopya yetkilileri, yıllardır süren sınır problemlerini çözmek üzere bir araya geldi.
Kenya İçişleri Bakanı Joseph Nkaissery, Kenya'nın Mombasa eyaletinde düzenlenen toplantıdan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmede, Kenya-Etiyopya sınırındaki Eş-Şebab saldırıları, yasa dışı göç ve sınırdaki su ihtilafıyla ilgili sorunları ele aldıklarını ve çözüm arayışlarını tartıştıklarını ifade etti.
Nkaissery, iki ülke arasında daha önce güvenlik konularında imzalanan bazı anlaşmaların uygulanmasında problemler yaşandığını vurgulayarak 1970 yılındaki sınır anlaşmasının yeniden gözden geçirilmesine ihtiyaç olduğunu söyledi.
Kenya'nın Etiyopya'ya 861 kilometrelik sınırı bulunduğunu kaydeden Nkaissery, son iki yılda bu sınırın ancak 43 kilometrelik kısmında güvenlik kontrolünün yapılabildiğini belirtti.
Kenya Pwani Üniversitesinden Prof. Dr. Halimu Süleyman Shauri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu sınır anlaşmazlığının ülkelerin sömürge dönemine dayandığını, o dönemlerde İngiltere ve Almanya gibi ülkelerce çizilen sınırların bugün hala sorun olmaya devam ettiğini anlattı.
"Sınır anlaşmazlığı terör örgütlerine yarıyor"
Shauri, meselenin ana kaynağının Etiyopya'nın, sınırda yer alan Omo Nehri bölgesini kendi toprağı kabul etmesi olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bölgede yaşayan Kenyalı ve Etiyopyalı köylüler de zaman zaman su anlaşmazlığı yüzünden karşı karşıya geliyor. İki ülke arasındaki bu problem de terör örgütlerinin işine yarıyor. Hem sınırda hem de bölgedeki güvenliğin sağlanması zorlaşıyor. Kenya bir yandan terör örgütü Eş-Şebab ile mücadele ederken Eş-Şebab da sınır anlaşmazlığından yararlanarak Kenya topraklarına daha rahat girme imkanı buluyor. Kenya, Eş-Şebab'a karşı Somali sınırını kontrol altına almışken Etiyopya sınırında bunu gerçekleştirmekte maalesef zorlanıyor."
Sınır tartışmalarının yasa dışı göçlere de zemin hazırladığını dile getiren Shauri, "Bölgede sınır kontrolleri yeterince sağlanamıyor. Kuraklık ve benzer nedenlerden Etiyopya'dan Kenya'ya gelen göçmenler bir daha geri gitmiyor ve ülkede kaçak olarak kalmaya çalışıyor. Bu da terör ve güvenlik problemleriyle uğraşan Kenya için yeni bir sıkıntı doğuruyor." diye konuştu.
Geçen yıl söz konusu sınırda çıkan çatışmada, Etiyopya ordusuna ait askerler isyancı bir grubun üyelerini ararken Kenya topraklarına girmiş ve Kenya askerleriyle çatışmıştı. Olayda, 4 Etiyopya askeri ile 3 Kenya polisi ölmüştü.
Kenya ve Etiyopya sınır ötesi çatışmaları hafifletmek amacıyla 2015'te Birleşmiş Milletler (BM) desteğiyle 200 milyon dolarlık ticaret anlaşması imzalamıştı.
Son Dakika › Güncel › Kenya ile Etiyopya Sınır Problemine Çözüm Arıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?