Kent Konseyi'nde Tarihi Kimliğimiz ve Yakın Geçmişimiz Konuşuldu - Son Dakika
Güncel

Kent Konseyi'nde Tarihi Kimliğimiz ve Yakın Geçmişimiz Konuşuldu

Kent Konseyi\'nde Tarihi Kimliğimiz ve Yakın Geçmişimiz Konuşuldu

BKK Çekirge Çalışma Grubu, UÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim'i ağırladı.

11.03.2013 10:01

Bursa Kent Konseyi (BKK) Çekirge Çalışma Grubu, düzenlediği 'Tarihi kimliğimiz ve yakın geçmişimiz' konulu programda Uludağ Üniversitesi (UÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim'i ağırladı.

Bursa Kent Konseyi ofislerindeki programa ev sahipliği yapan Çekirge Çalışma Grubu Temsilcisi Necati Şahin, Bursa'ya ve Türkiye'ye faydalı çalışmalar yapmaya devam ettiklerini söyledi. Şahin, çalışmalarında kendilerine her zaman destek veren Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne ve Bursa Kent Konseyi'ne teşekkür etti.

Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala ise, Çekirge Çalışma Gurubu'nun şehrin sosyal hayatında önemli yeri olan insanların oluşturduğu bir gurup olduğunu hatırlatarak etkili ve faydalı çalışmalarının devamını diledi. Bir ülkenin geçmişiyle irtibat kurarak geleceğine yönelik çalışmalar yapabileceğini belirten Semih Pala, Anadolu insanının binlerce yıldır etrafına hak, hukuk ve adalet yaydığını ifade etti. Bir zamanlar Kafkasları, Balkanları, Kuzey Afrika'yı kapsayan, daha sonra Anadolu'ya hapsolan medeniyetin Türkiye'yle tekrar dirilme sürecine girdiğini dile getiren Pala, " Osmanlı Devleti'nin devamı olan Türkiye, her geçen gün büyüyor ve gelişiyor.

Türkiye'de çok farklı etnikten insanlar var. Anadolu'da bir bütünlük olduğu ise unutulmamalıdır. Her ülke sıkıntılı süreçler geçirebilir. Türkiye de hiçbir zaman bölünmeyecek, tam tersi büyüyecektir. Çünkü Balkanların, Kafkasların, Orta Asya'nın, Avrupa'nın güçlü Türkiye'ye ihtiyacı var. Bunun için herkes üzerine düşeni yapmalıdır. Bursa Kent Konseyi olarak bizler çevremize, şehrimize, ülkemize faydalı işler yapmaya, doğruları anlatmaya çalışıyoruz. Yalan söyleyen tarih istemiyoruz. İleride yanlış adımlar atmamak için geçmişimizi en doğru şekilde bilmeliyiz" dedi.

'Tarihi kimliğimiz ve yakın geçmişimiz' konulu programa konuşmacı olarak katılan UÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim, son günlerde tartışılan kimlik konusuna açıklık getirdi. Anadolu'da kimlik tabirinin hep dar çerçevede açıklandığını, ihtiyaç duyulmadığını anlatan Yrd. Doç. Dr. Sevim, dünyada ise insanın kültürel ve medeni yönünün öne çıkarıldığını hatırlattı. Uzmanlar tarafından dünyada Batı, Latin, Slav-Ortodoks, İslam, Japon, Konfüçyüs ve Hint medeniyeti olmak üzere 7 medeniyetin sayıldığını söyleyen Sevim, kültürlerin ise milletler kadar çok olduğunu belirtti. Medeniyetler hakkında katılımcılara bilgiler veren Sevim, "Türkiye'de araştırmacılar süreç içerisinde birçok engelle karşılaştı.

'Kendinden önceki insanlar neydi ve nasıldı?' sorularını cevaplayamadı. Tarihi bilgileri ortaya çıkaran birikimdir. Tarihini öğrenemeyen insan bu sefer kimlik karmaşası yaşıyor. Eğitim döneminin başında öğrenciler arasında anket yaparak 'Kendilerini hangi kimliğe ait hissettiklerini' soruyorum. Öğrencilerin yüzde 45'i 'batı medeniyeti', yüzde 55'i 'İslam medeniyeti' diyor. Eğitim döneminin sonunda yüzde 45'lik oran yüzde 10'lara düşüyor. Yüzyıllardır o alandaki değerlere ulaşamayınca kimliğinizi nasıl bileceksiniz" diye konuştu.

Bilgilerin arşivlerde yattığını, 1984'ten sonra Türkiye'de arşiv ve belgelerin tasnif edilmeye başlandığını ifade eden Sevim, uluslar arası kuruluşların devreye girmesiyle adımların atıldığını kaydetti. Sevim, "

Osmanlı coğrafyasında ortaya çıkmış yeni devletler 'Bizim 500 yıllık tarihimiz Osmanlı belgeleriyle dolu. Bizim tarihimiz ortaya yatıyor. Arşivinizdeki belgeler sadece Türkiye'ye ait değildir. Bize ait olanları bize verin' diyerek uluslar arası kuruluşları devreye soktu. Belgelerin gideceğini gören Turgut Özal, Başbakanlık Osmanlı Arşivi'ni kurdu. Sempozyumlar düzenledi. Yeni uzmanlar kadroya alındı. Kimliğe destek verecek bilgilerin önünü açmaya çalışıldı" dedi.

Konuşmaların ardından Öğretmen ve Şair Mustafa Malkoç'un 'Aziz Bursa' adlı şiiri, Çekirge Çalışma Gurubu üyesi Cemil Ayaz tarafından seslendirdi. Programın sonunda Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala ve Çekirge Çalışma Grubu Temsilcisi Necati Şahin, Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim'e ve Cemil Ayaz'a teşekkür plaketi verdi.

Öğretmen ve Şair Mustafa Malkoç'un 'Aziz Bursa' adlı şiiri;

"Uzun, sıcak bir yazın mehtaplı gecesinde,

Seyrettim Kainatı, Bursa penceresinde,

İn, Cin… uykuda, her yerde derin sükut,

Bir tek alem gibiydi, sanki mülk ve melekut.

Ihlamur yaprakları fısıldaşırken duydum,

Bu derin sessizliğin nabzını tutup saydım,

Ayrı bir alem buldum, renk renk çiçek açıyor,

Üstad 'Molla Fenari', ufka ışık saçıyor.

En hakim noktadan şehre bakar 'Aydede',

Bir yerde dua eder, Hazreti şeyh 'Uftade',

Destur isteyip gezdim, dolaştım her obayı,

'Üç kuzular'la buldum derviş 'Zakir Baba'yı.

Erenler zikrediyor gibiydi meleklerle,

Kainat aşka gelmiş, dönüyor feleklerde,

Yakalamıştım sanki, birden lahuti sesi,

Göğe çıkmış gibiydi 'Emir Sultan' türbesi.

Canlandı hayalimde bir bir tarih ve mazi,

Acı acı baktılar, 'Osman' ve 'Orhan Gazi',

Hala at üstündeydi 'Murad Hüdavendigar',

Bir elinde sancağı, bir elinde kılıç var.

'Sancaktar Sultan' ise, bir seferden gelmiş gibi,

Ve mevlid okuyordu, sanki 'Süleyman Çelebi',

Kimleri yüceltmemiş, bu ulvi bu yüce din,

Sanki hala yükselir, büyük veli 'Şemseddin',

Tezveren Sultan'ı da geçip vardım menzile,

Bizden bir şey bekliyor, gibiydi her kafile,

Himmet dağıtıyordu, hala 'Somuncu Baba',

Sığdırmak mümkün değil, gördüğümü kitaba.

Yüz bin evliya varmış, her biri bir vadide,

Her sabah buluşurmuş, hepsi 'Ulu Cami'de,

Safların arasında, onlarla namaz kılmak,

Ne büyük bahtiyarlık, her gün beraber olmak.

Sabah ezanlarıyla inliyor minareler,

Coşturur dağı taşı, dalga dalga nağmeler,

Allahu Ekber'leri ayakta dinler ervah,

Gaflette olan kişi, çok şey kaybeder ki eyvah.

Her şeye rağmen Bursa, hala canlı dipdiri,

İnsan, nasıl incitir bu Ulu Erenleri,

Anlatmak kolay değil, tarih olmuş destanı,

Bursa bir şehir değil, BİR VELİ GÜLİSTANI."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kent Konseyi'nde Tarihi Kimliğimiz ve Yakın Geçmişimiz Konuşuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement