Tarihçi ve Yazar Erhan Yıldızalp, Bursa Kalesi'nde toplanan Savaş Meclisi'nde alınan kararlarla Osmanlı Devleti'nin temellerinin atıldığını söyledi.
Tayyare Kültür Merkezi'nde yapılan 'Bursa'nın Fethi" konulu konferansa, Bursa Kent Konseyi Genel Sekreteri Enes Battal Keskin ve çalışma grubu üyeleri katıldı. Bursa'nın fethinin yıldönümü dolayısıyla konferans ve resim sergisi düzenleyen gönüllü ressamlara teşekkür eden Keskin, bu çalışmaların artarak devam etmesini diledi.
Çalışma Grubu Temsilcisi Ümran Topsakal ise, Bursa'nın fethini her yıl çeşitli programlar yaparak anacaklarını söyledi. Topsakal, konferansın ve serginin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
"Osmanlı Devleti'nin temelleri Bursa'da atıldı"
Şairler ve Yazarlar Çalışma Grubu Temsilcisi Faruk Anbarcıoğlu'nun moderatörlüğünde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Tarihçi ve Yazar Erhan Yıldızalp, Bursa'nın fethini bilinmeyen yönleriyle anlattı. Geçtiğimiz yıl yapılan toplantının devamı niteliğindeki konferansta Ertuğrul Gazi'nin Anadolu topraklarına gelişini, beyliğin kuruluş sürecini anlatan Yıldızalp, Osman Gazi'nin Bursa'yı fethetmenin zor olacağını düşünerek Balabancık ve Aktimur kalelerini yaptırdığını belirtti.
Kale içinde yaşayan Bizanslıların yiyecek sıkıntısı çektiğini, ancak Orhan Gazi'nin Pınarbaşı kaynağını kesmemesi sayesinde susuzluk yaşamadığını anlatan Yıldızalp, "Yaşanan sıkıntılar üzerine tekfur, şehri kayıtsız şartsız Osmanlı'ya bırakır. Orhan Gazi, Pınarbaşı'ndaki Fetih Kapısı'ndan şehre girerken, tekfur da Saltanat Kapısı'ndan halkıyla çıkarak Gemlik'e gider. Orhan Gazi sur içini bir süre gezdikten sonra Bursa Sarayı'na gelir. Aşiret beylerinden oluşan Savaş Meclisi'ni toplar. Osmanlı Devleti'nin temelleri de alınan kararlarla burada atılmış olur" dedi.
Savaş meclisinde toplam 9 karar alındığını anlatan Yıldızalp, "Osmanlı Devleti'nin başkenti Bursa olmasına, gayrimüslimler için kale dışında yerleşim yeri kurulmasına, kale içinin de Türkleştirilmesine, ilk vezir-i azam olarak Hacı Kemalettin oğlu Alaattin Paşa'nın tayin edilmesine, devlet bayrağının tespit edilmesine, darphanenin kurulup ilk Osmanlı parasının basılmasına, düzenli ordunun kurulmasına, aşiret liderlerine paşa rütbesi verilmesine, Bursa Kalesi'nde devlet teşkilatının kurulmasına, şehrin geliştirilmesine karar verildi" diye konuştu.
Bursa'nın pek bilinmeyen tarihi yönlerini de anlatan Yıldızalp, Orhan Gazi tarafından Tophane yamaçlarında bir kilise, Arapşükrü'de de havra yaptırıldığını ifade ederek "Osmanlı Devleti'ni imparatorluk yapan etken de bu hoşgörüdür. Öte yandan Orhan Gazi'nin hedefi İznik ve İstanbul'u da almaktı. 1329 yılında Osmanlı Devleti düzenli ordusuyla Bizans'ın üstüne gitmiş.
Miryakefalon Savaşı sonucu Osmanlı Üsküdar'a kadar girdi. Yapılan antlaşma sonucu Beykoz'a kadar olan topraklar Türklere bırakılmıştı. Öte yandan bugünkü Kapalı Çarşı'nın temelleri de Orhan Gazi tarafından yaptırılan 209 dükkanlı çarşıyla atılmıştı" dedi.
Konferansın sonunda Şairler ve Yazarlar Çalışma Grubu üyeleri tarafından Bursa'nın fethini anlatan şiirler okundu.
Konferansın ardından ise Cemal Nadir Güler Sanat Galerisi'nde 'Bursa'nın Fethi' konulu resim sergisi izlenime açıldı. Kurdelenin kesilmesiyle ziyaret açılan sergide, 25 amatör sanatçının toplam 35 eseri bulunuyor.
6 Nisan Cuma gününe kadar izlenime açık kalacak olan sergide, Nefise Gökalp, Sema Çakır, Sema Balıkçıer, Ahmet Yaşar, Z. Dilek Yücele, Sevda Alıcı, Vahide Sezer, Zafer Özenbaş, Nemciye Beki, Ayşe Dolgun, Erol Cingil, Sevcan Sözeri, Gülşen Tavşan, Necla Molla, Ramazan Alper, Zübeyde Ataş, Yüksel Barkut, Nevin Çalışkan, Meral Türken, Muazzez Kaykaç, Ümran Topsakal, Hasene İlhan, Bülent Fidansoy, Ümray Çiçek ve Türkan Uz'un eserleri yer alıyor.
Son Dakika › Güncel › Kent Konseyi Bursa'da Fetih Coşkusunu Başlattı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?