Kent Kimliği Projesi Kapsamında - Son Dakika
Güncel

Kent Kimliği Projesi Kapsamında

Kent Kimliği Projesi Kapsamında

Standartlara uymayan 2406 cadde ve sokak ismi değiştirildi.

21.01.2013 15:16

Mahalle sınırlarının değişmesi, aynı ismin çok sayıda cadde ve sokakta yer alması, vatandaşların adres bulmakta güçlük çekmeleri dolayısıyla yeniden isimlendirme çalışması yapıldı. İsimlendirme çalışmalarında muhtarların, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların görüşleri alınarak katılımcı bir anlayış sergilendi

Ulusal Adres Veri Tabanındaki adres ve numaralandırma bilgilerinin doğru olarak tespiti amacıyla 31.07.2006 tarih ve 26245 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Adres ve Numaralandırmaya İlişkin Yönetmelik" kapsamında, Malatya Belediyesi sınırları içerisinde bulunan 83 mahalle ve 3206 adet cadde, sokak için adres ve numaralandırma çalışması yapıldı.

Malatya Belediyesi tarafından yapılan çalışmayla ismi tekrar eden 253 adet cadde ve sokakla birlikte ilgili yönetmeliklerde belirtilen adres standardına uymayan toplamda 2406 cadde ve sokak ismi değiştirildi. Mevcut durumda mükerrer isimlerin çokça kullanılması adres bulmayı zorlaştırıyordu. Örneğin, 1. sokak 46 yerde; 4. Sokak 42 yerde; Okul Sokak 8 yerde; Kanalboyu 8 yerde; 6. Sokak 2. Ara 5 ayrı yerde kullanılıyordu. Yapılan düzenleme ve güncelleme çalışmalarıyla mükerrer isimler düzeltilerek cadde ve sokaklara yeni isimler verildi.

Konuyla ilgili olarak verilen bilgilere göre, Kent Kimliği Projesi kapsamında yürütülen adres ve numaralandırma işlemleri, Mahalle Sınırlarının Değiştirilmesi, Cadde ve Sokak İsimlerinin Düzenlenmesi ve Tabela Levha Çalışmaları olmak üzere 3 aşamada gerçekleştirildi.

Mahalle sınırları yeniden düzenlendi

Kent Kimliği Projesi kapsamında Belediyemiz ile Kent Konseyi tarafından yürütülen adres ve numaralandırma işlemlerinin ilk aşamasında, mahalle sınırlarının yeniden düzenlenmesi için çalışmalar yapıldı.

Adres ve Numaralandırmaya İlişkin Yönetmeliğin 12. maddesi "Her mahalleye özel bir ad verilir. Belediye sınırları içinde, aynı ad birden fazla mahalleye verilemez. Mahalle sınırları meydan, bulvar, cadde veya sokaklardan geçecek şekilde belirlenir." hükmü gereğince yapılan incelemeler neticesinde mahalle sınırlarının imar adalarını, binaları vb. yapıları keserek geçtiği tespit edildi. Yapılan çalışma neticesinde mevcut mahalle sınırları dikkate alınarak ilgili yönetmelik doğrultusunda yeniden öneri niteliğinde tasarlandı. Hazırlanan öneri niteliğindeki mahalle sınırlarının son halini alması ve toplumsal uzlaşının sağlanması için mahalle muhtarları ile toplantılar yapıldı.

Toplantılarda karşılıklı görüşmeler neticesinde yönetmeliğe uyarlanan mahalle sınırları krokileri, imar komisyonu tarafından incelendi ve yapılan bu çalışmalar, 3 Kasım 2010 tarih ve 243 sayılı meclis kararı ile onaylandı.

Cadde ve Sokak isimleri yeniden düzenlendi

Projenin ikinci aşamasında ise cadde ve sokak isimlerinin incelenerek, tekrar eden isimlerin değiştirilmesi çalışmaları yapıldı.

Adres ve Numaralandırmaya İlişkin Yönetmeliğin 11. maddesi "aynı ad ve numara birden fazla mahalle, mevki, küme evleri, meydan, bulvar, cadde ve sokaklara verilemez." hükmü gereğince Ulusal adres veri tabanında (UAVT) bulunan 3206 adet cadde veya sokak isimleri tek tek incelendi. Yapılan incelemeler sonucu ilgili yönetmeliklerde belirtilen adres standardına uymayan 2406 adet cadde veya sokak isimleri için yeni düzenlemeye gidildi.

Mevcut adres yapısının düzenli olması ve vatandaş nezdinde daha anlaşılabilir bir adres yapısının oluşturulması amacıyla Kent Konseyi önderliğinde bir çalışma başlatıldı. Bu çalışma kapsamında toplumsal uzlaşı ön plana çıkarılarak tüm mahalle muhtarları ve Sivil Toplum Kuruluşlarından Cadde, sokak isim önerileri alındı.

Yeni isimler verilirken başta şehitlerimiz olmak üzere Niyazi Mısri, Fethi Gemuhluoğlu, Hüseyin Doğan Dede, Kemal Sunal, Ahmet Şentürk… gibi Malatyalı bilim, sanat, edebiyat ve siyaset adamlarının isimleri de unutulmadı.

Daha sonra cadde ve sokak isimlerinin değiştirilmesi ile ilgili düzenlemeler 7 Kasım 2012 tarih ve 228 sayılı Meclis Kararı ile onaylandı.

Tabela Levha çalışmaları

Cadde ve sokak isimleri düzenleme ve değiştirme çalışması kapsamında son olarak Malatya Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü ekiplerince, yeni tabela tasarımlarının kentin dokusuna ve estetiğine uygun olarak kanun ve mevzuatlara uyacak şekilde hazırlandığı belirtildi.

Tabela, levha basım ve montaj işlemlerinin, Amblem ve logo çalışmalarının tamamlanması sonrasında yapılmaya başlanacağı kaydedildi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kent Kimliği Projesi Kapsamında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement