Tokat'ın Erbaa ilçesinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını yayan kenelere karşı sülün ve keklik üretilerek doğal mücadele veriliyor.
Türkiye'de yaz ayları ile birlikte görülmeye başlayan kene ölümleri vatandaşları tedirgin ederken, hastalığı karşı mücadele önem kazandı. Hayvancılıkla uğraşanlar başta kırsal kesimde yaşayanları tehdit eden hastalığa karşı doğal çözümlerin başında sülün ve kınalı keklik geliyor. Erbaa Belediyesi tarafından 6 yıldır uygulanan çalışma ile doğaya yaklaşık 12 bin adet sülün ve kınalı keklik salındı. Yılda 1 milyon böcek yiyen sülünler, keneyle doğal mücadele önemli rol oynuyor.
Erbaa'da temaslarda bulunan Amasya Valisi Abdil Celil Öz, Erbaa Kaymakamı Erdal Çakır ve Erbaa Belediye Başkanı Ahmet Yenihan ile sülün keklik üretim çiftliğini ziyaret ederek çalışmalardan bilgi aldı. Vali Öz, bölgede bu tür çalışmaların önemine değinerek yapılan çalışmalardan dolayı Başkan Yenihan'a teşekkür etti. Her yıl bin civarında halkalı sülün ve kınalı keklik üretiyor ve doğaya saldıklarını ifade eden Başkan Yenihan ise proje sayesinde kene vakası yaşamadıklarını kaydetti. Zararlılarla mücadeleyi doğal yöntemlerle yapılması gerektiğine işaret eden Başkan Yenihan, "Erbaa Belediye'si olarak 6 yıldır bu projeyi sürdürüyoruz. Bu projeyi daha fazla sürdürerek çevremizde daha fazla sülün ve keklik olmasını istiyoruz. Keneden dolayı insanların hayatını kaybettiği haberleri yaz ayı ile birlikte çıkmaya başladı. Bu anlamda keneye karşı mücadeleyi önemsiyoruz ve devam ettiriyoruz" dedi.
Erbaa Belediyesi Veteriner Hekimi Mustafa Şahin, keneye karşı keklik ve sülünlerin doğal silah olduğunu belirterek, 1 keklik veya sülünün yılda 1 milyon adet kene dahil böcek yediğini söyledi. - TOKAT
Son Dakika › Güncel › Keneye Karşı Doğal Savaşçılar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?