7/24 ANNELIK
Evlilik, 'akılcı bir ortaklığa' indirgendi. Eşler birbirini tamamlamaktan öte birbirine benzemeye başladı. Kadın kadınlığını, erkek erkekliğini unuttu!
Sevginin kutsallığı da unutuldu. Hatta sevmek unutuldu. Annelik artık 'satın alınabilir' bir pozisyon; baba, çocuk yapmak için gerekli sperm üreticisi, çocuk ise bu mekanik ilişkinin 'doğal sonucu' olarak algılanabiliyor. Hakikilik kaybediliyor, kolaycılığa kaçılıyor.
Oysa annelik dünyanın en ciddi işi! En kalifiye emeği gerektiriyor. Çünkü annelik, çocuğu fiziksel olarak büyütüp en iyi okullarda okutmak, onu başarı için yetiştirmek değil! 'Mış' gibi olmayan 'hakiki' annelik canlı bir bebekten, 'sevebilen', sağlıklı bir insan oluşturmak demek. Bu da kuru bilgiyle, yapay yollarla, büyük bir emeği göze almadan ve yorulmadan yapılamıyor. Tek başına da yapılamıyor. Babanın da aktif olarak devreye girmesi, emek harcaması, gerektiğinde anneye annelik yapması gerekiyor!
Bu kitap, kavramların içinin boşaltıldığı günümüzde kadın erkek arasındaki sevginin, cinselliğin, anneliğin ve babalığın önemine tekrar dikkat çekiyor. 'Sevgi yoksa hayat yoktur' diyor! İnadına sevgi diyor!
'7/24 Annelik' İçindekiler
ANNELİK VE BABALIK TANIMLARI
ANNELİĞİN KATMANLARI
KADININ DOĞASI VE SEVME BİÇİMİ
NEDEN ÇOCUK SAHİBİ OLMAK İSTERİZ?
AİLE DUYGUSU
ANNENİN CİNSEL HAYATI
ANNENİN ÖFKESİ
İYİ ANNELİK KALIBI
ANNELER VE KIZLARI
ANNELER VE OĞULLARI
MÜKEMMELİYETÇİ ANNE
AŞIRI FEDAKÂR ANNE
MUTSUZLUĞUNUN NEDENİ OLARAK ÇOCUKLARINI GÖREN ANNE
"MIŞ" GİBİ YAPAN ANNE
İKTİDAR DÜŞKÜNÜ ANNE
ÇOCUKLARI ARASINDA AYRIM YAPAN ANNE
ÇALIŞAN ANNE
BOŞANMIŞ ANNE
ANNENİN EĞİTİM SEVİYESİ
ANNESİZ BIRAKACAK OLMA HALİ
'7/24 Annelik'ten Çarpıcı Bölümler:
İyi annelik almış olan bir insan yüzeysel değildir, içindeki sevginin, öfkenin farkındadır, iç dünyasını algılar ve bu algıya göre davranır; bu yüzden samimi ve hakikidir. Böyle insanlar mantıklarından çok sezgilerini dinlerler.
Özellikle bebek anneliği dünyadaki en kalifiye emektir ve bu emeği ancak bebeği karnında büyüten kadın üretebilir.
İyi annelik, bebeğiyle/çocuğuyla ilişki kurabilen, onu gören, duyan, hisseden ve anlayan bir kadının yaptığı anneliktir. İyi bir annelik almış olan insanın ilişki kurma kapasitesi yüksektir.
Babalık, en genel anlamıyla aileyi doğru bir çerçevenin içinde tutma sorumluluğudur.
Bebeğin kendi ihtiyaçlarını fark etmesi ve bunları benimsemesi bile, annesi onun ihtiyaçlarını algılayıp karşıladığı için mümkün olur.
Bir anne bebeğini içinde büyük bir sevgi hissederek ve bütün dikkatini vererek besliyorsa, beslenme saatleri anne için de bir keyif oluyorsa, bu bebek ilerde kendisine duyarlı, zevk almaya, ilişki kurmaya müsait bir insan olacaktır.
Mükemmeliyetçi anneler çocuklarına, onları ancak mükemmel olmaları halinde sevecekleri mesajını verirler; sonuçta kendini sevmekte zorlanan, kendine karşı çok sert davranan bir insan yetişir.
Sağlıklı bir annelik için mutlaka babanın anneye annelik etmesi, ona duyarlı olması, sahip çıkması gerekir. Babanın anneye annelik de etmesi ihtiyacı, çocukların çocuklukları boyunca azalmış olarak sürer.
Ruhsal kapasitesi yüksek bir çocuk yetiştirebilmek için babayla annenin birbirini seven bir çift olması, babanın anneyle ilgili sorumluluklarını tam anlamıyla benimsemiş olması son derece önemlidir. Ancak bu sayede kadın ve erkek bir bebeği büyütebilmek için gereken yüksek kalitede emeği birbirlerine, ama özellikle bebeği doğuran anneye annelik yaparak, zorlandığında ona destek olarak, dinlendirerek, gerektiğinde bebeğe nöbetleşe annelik yaparak oluşturabilirler.
İnsanın dönüşümünün, bana kalırsa tetikleyicisi, hakikat sevgisidir. Hakikat sevgisi mucize beklentilerinden, masallara, fantezilere inanmaktan, oynamaktan, yapaylıktan, gelip geçici olandan kurtulabilmeyi gerektirir.
Kendini ve başkalarını kandırmayan, anlamaya çalışan, açıklığı ve dürüstlüğü bir yol olarak seçebilen insanlar ya sevilerek büyütülmüş veya kendisini sevmeyi öğrenmiş olan insanlardır. Bu ilkeler üzerinden yaşayan insanların sevgileri artar çünkü sevgi de zaten büyük ölçüde bunları içerir.
İnsan doğru bir hayat kurmadan doğru bir insan, doğru bir anne, doğru bir baba olamaz!
Erdoğan Çalak kimdir?
1953 İstanbul doğumludur. Galatasaray Lisesi'nden mezun olduktan sonra üniversite ve uzmanlık eğitimini İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmıştır. Uzmanlık eğitimi döneminde psikanaliz eğitimi almış, kendi psikanalizini tamamlayarak muayenehanesinde çalışmaya başlamıştır. 25 yıldır psikiyatri ve psikoterapi pratiğinin içindedir. Öfkeden Sevgiye Üç Hâkim Duygu adlı, yayınlanmış bir kitabı vardır. İki kız babasıdır.
Ceren Çalak Koca kimdir?
1979 İstanbul doğumludur. Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü mezunu, Bahçeşehir Üniversitesi Psikoloji Bölümü yüksek lisans öğrencisidir. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Kliniği'nde psikolog olarak görev yapmanın yanı sıra çocuk ve ergen psikoterapisti olarak da çalışmaktadır. Bir kız annesidir.
'7/24 Annelik' Teknik Özellikler
Yazarlar: Erdoğan Çalak - Ceren Çalak Koca
Yayınevi: Hayykitap - 196
Kategori: Mutlu Aile - 1
Türü: Ruhsal Gelişim
Birinci baskı: Kasım 2012
Sayfa sayısı: 198
Ebat: 13,5 x 19,5 cm
Fiyatı: 13 TL
ISBN: 978-605-5181-03-1
Barkod: 9786055181031
Son Dakika › Güncel › Kendini, Eşini ve Çocuğunu Sevme Sanatı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?