Meltem Uzun - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Dünyada yaşanan ekonomik sorunların çözümü için temel anahtar niteliğinde olan bölgesel işbirliği, günümüzde çok büyük bir öneme sahiptir" dedi.
Davutoğlu, Ermenistan'ın başkenti Erivan'da düzenlenen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) 29. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'na katıldı. Davutoğlu burada yaptığı konuşmada, Ermenistan'ı KEİ Başkanlığı sırasında yürüttüğü başarılı faaliyetlerinden dolayı tebrik etti. KEİ'nin kurulmasından bu yana geçen 21 yılda uluslararası toplumun bölgeye ilgisinin gittikçe arttığını belirten Davutoğlu, teşkilatın bölge barışına ve Karadeniz'deki tüm ülkelerin yakın ilişki kurmasına katkı sağladığını vurguladı.
"Dünyada yaşanan ekonomik sorunların çözümü için temel anahtar niteliğinde olan bölgesel işbirliği, günümüzde çok büyük bir öneme sahiptir" diyen Davutoğlu, KEİ'nin oldukça stratejik bir bölgede olgunlaşan bir teşkilat olduğuna ve bu bağlamda hem Asya ile Avrupa arasında kurulacak köprüde önemli rol oynayacağına hem de Balkanlar ile Kafkasları hayati ulaşım ve ticaret projeleriyle birbirine bağlayarak Karadeniz'i bir barış alanı haline dönüştürecek paha biçilemez bir araç olduğuna dikkati çekti.
Avantajlarına rağmen KEİ'nin tüm potansiyelinin henüz ortaya çıkarılmadığının altını çizen Davutoğlu, teşkilatın sürekliliğini ve görünürlüğünü sağlamak için üye ülkelerin ilişkilerini her düzeyde daha da iyileştirmesi gerektiğine işaret etti.
Teşkilatın kurucu üyesi olarak Türkiye'nin KEİ'nin tüm çaba ve etkililik ile görünürlüğü artırma hedefi taşııyan girişimlerini desteklediğini ifade eden Davutoğlu, küresel ekonomideki sorunlar ve yüksek işsizlik oranlarının tüm Avrupa ülkelerini tehdit ettiğini ve böyle bir iklimde KEİ üye ülkelerinin kaydettiği görece yüksek büyüme oranlarının da kendilerini yüreklendirdiğini söyledi. Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Paylaştığımız konuların ilerlemesinde ekonomik ortaklık bir anahtar görevi görmektedir. Geçen yıl benimsediğimiz yeni ekonomi gündemi ve eylem planı bize birliğimizi güçlendirmek için yeni fırsatlar sunmaktadır. Küresel ve bölgesel düzeyde yeni mücadele alanları ve fırsatlar sağlamak için bu gündem ve eylem planını desteklemeli ve yüksek düzeyde uygulanmasını sağlamalıyız. Ekonomik büyümede temel itici güç olarak ticaretin rolü son yıllarda önemli derecede artmıştır. KEİ üye ülkeleri olarak, yeni iş alanları ve daha iyi fırsatlar yaratacak ticari ortaklığımızı geliştirmeliyiz. Ticari ortaklık meselesi, yüksek öncelikli bir konu olarak görülmeli ve bu yöndeki çabalarımız ikiye katlanmalıdır.
Bölgemiz yaklaşık 20 milyon kilometrekarelik yüzölçümü, 330 milyonu aşan nüfusu ile sadece 300 milyar dolarlık bir ticaret hacmine sahiptir. Bu, bizim barındırdığımız potansiyelden çok daha azdır. Bölge, dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 8'ini temsil etmektedir. Ticaret alanında çok daha geniş kapsamda ileri adımlar atılabileceği açıktır. Gerçek potansiyelimize ulaşmak için çabalarımız yoğunlaşmalıdır. Böyle yaparak, küresel ekonomik krizin olumsuz etkilerinden de korunmuş olacağız."
-"Proje odaklı yaklaşımın güçlendirilmesini destekliyoruz"-
Türkiye'nin KEİ'nin proje odaklı yaklaşımının daha da güçlendirilmesini desteklediğini dile getiren Davutoğlu, ulaştırma, bölge içi ticaret ve yatırım, sürdürülebilir enerji, organize suçla mücadele, bilim ve teknoloji, vergilendirme, kültür ve turizm gibi işbirliği alanlarının bölgede ortak refahın sağlanması ve ekonomik gündemin uygulanmasına katkıda bulunacağını kaydetti.
Öncelikli alanlarda somut projeler gerçekleştirmek için sürekli bir siyasi irade gerektiğinin altını çizen Davutoğlu, Türkiye'nin bu çerçevede son on yılda ulaştırma, denizcilik ve haberleşme sektörlerinde 75 milyar dolardan fazla yatırım yaptığını anlattı.
- "Marmaray tarihi bir proje"-
Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlayan Marmaray'ın tarihi bir proje olduğuna da dikkati çeken Davutoğlu, bunun sadece Türkiye için değil aynı zamanda KEİ bölgesi için çok önemli bir başarı olarak görülmesi gerektiğini ifade etti.
Uzun süreli, çok girişli vizelerin basitleştirilmesi ve sınır geçiş prosedürlerinde ivme sağlanmasına yönelik çabaların bölgesel ölçekte yoğunlaştırılması gerektiğini kaydeden Davutoğlu, " Gürcistan, vize ve pasaportun ülkelerimiz arasındaki seyahat için gerekli olmadığını gösteren çok iyi bir örnektir" ifadelerini kullandı.
Ulaştırma alanında yürütülen başarılı projelerden de örnekler veren Bakan Davutoğlu, Karadeniz Çevre Otoyolu'nun bir an önce tamamlanmasını beklediklerini, Deniz Yollarının Geliştirilmesi Projesi'nin de üye ülkeler arasındaki denizcilik bağlantılarının geliştirilmesine büyük katkıda bulunacağını ifade etti.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Bakü-Tiflis- Ceyhan Petrol Boru Hattı, Bakü-Tiflis- Erzurum Doğalgaz Boru Hattı, Bakü-Tiflis- Kars Demiryolu Hattı ve Trans-Anadolu gibi bölgesel işbirliği projelerinin önemine de işaret etti.
KEİ 29. Dışişleri Bakanlar Konseyi Toplantısı'nda dönem başkanlığı 6 aylık süreliğine Ermenistan'dan Bulgaristan'a geçti.
Toplantı çerçevesinde Davutoğlu, Bulgaristan Dışişleri Bakanı Kristian Vigenin ile ikili görüşme yaptı.
Bu arada, toplantının yapıldığı otelin önüne gelen bir grup, 915 olaylarına ilişkin iddiaları protesto etti. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Kei Dışişleri Bakanları Toplantısı Ermenistan'da Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?