Halit Gülşen - Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'ne (KEİ) üye devletlerin dışişleri bakanları, 29. Bakanlar Konseyi Toplantısı'nı gerçekleştirmek üzere bugün Ermenistan'ın başkenti Erivan'da bir araya gelecek. Toplantının ana gündem maddesini, geçen yıl İstanbul'da gerçekleştirilen toplantıda belirlenen Yeni Ekonomik Gündem Belgesi'nin uygulanması konusunda atılacak adımların oluşturması bekleniyor.
Toplantı kapsamında Türkiye ve Ermenistan dışişleri bakanlarının aynı masada buluşacak olması, iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin bulunmaması ve son yıllarda ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik çalışmalar nedeniyle ayrı önem taşıyor. Zirvede Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Ermeni mevkidaşı Nalbandyan ile görüşüp görüşmeyeceği ise belirsizliğini koruyor.
Ayrıca diplomatik kaynaklar, toplantı öncesinde Ermenistan basını tarafından ortaya atılan ve Ermenistan'ın Türkiye'ye ilişkilerin normalleşmesi için bir yol haritası önerdiğine dair iddiaların gerçeği yansıtmadığnı bildirdi.
-KEİ'nin yapısı ve amacı-
Türkiye'nin öncülüğünde 1992'de kurulan KEİ Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, Yunanistan, Moldova, Romanya, Rusya, Sırbistan, Ukrayna ve Türkiye olmak üzere 12 üye ülkeden oluşuyor.
Örgütün temel amacı Karadeniz'in barış ve istikrar havzası olmasını sağlamak ve üye ülkeler arasında hem ikili hem de çok taraflı ilişkileri her alanda geliştirmek. KEİ'nin en önemli tarafı ise dünyaya açık bir örgüt olmasıdır. Nitekim örgütün artan önemine paralel olarak, her geçen yıl gözlemci üye sayısında da artış gözlemleniyor. Avusturya, Belarus, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Mısır, Fransa, Almanya, İsrail, İtalya, Polonya, Slovakya, Tunus ve ABD olmak üzere 13 devlet gözlemci statüsünde KEİ zirvelerine temsilci gönderiyor.
-Ülkeler arası ticaret hacmi-
KEİ üye ülkeleri arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi, örgütün temel kuruluş amaçları içinde yer alıyor. Bu kapsamda Türkiye'nin 1992'den itibaren KEİ ülkeleriyle olan ihracat ve ithalatında düzenli artış görülüyor. 2008-2012 arasında bir dalgalanma yaşanmış olmasına rağmen kayıp çok fazla değil. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, 1990 yılında KEİ ülkelerine yapılan ihracat 770 milyon ABD Doları seviyesindeyken, 2012'de 19 milyar dolara yaklaşmış olup, Türkiye'nin toplam ihracatındaki payı,13 seviyesine ulaşmıştır.
Türkiye'nin KEİ ülkeleriyle ithalatında da ciddi artışlar gözlemleniyor. 2000'li yılların başlarında 5 milyar dolar seviyelerinde olan ithalat hacmi, 2012 sonu itibarıyla 42 milyar dolar seviyelerine ulaşırken, yine toplam ithalat hacminin yüzde 18'ini oluşturmaktadır. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Kei 29. Bakanlar Kurulu Konseyi Erivan'da Toplanıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?