Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın arkeolojiye bakışını eleştiren Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Gül Işın, 2 yıldır devam ettiği Tlos Kazı Heyeti Başkan Yardımcılığı görevinden alınınca mahkemeye başvurdu.
Prof. Dr. Işın, Fethiye'ye 40 kilometre uzaklıkta Yaka Köyü sınırları içinde yer alan Tlos Antik Kenti kazılarına 2011'de dahil oldu. Aynı üniversiteden kazı başkanı Prof. Dr. Taner Korkut'un yardımcılığına getirildi. Prof. Dr. Işın, Müzeler Genel Müdürlüğü'nün bu yıl için onayladığı bilimsel ekip listesi dışında bırakıldı.
Prof. Dr. Gül Işın, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, liste dışı bırakılmasına kayda değer gerekçe göstermediğini söyledi. Bu uygulamanın daha çok Türkiye'de kazı yapan yabancı bilimadamları hakkında çıkan 'Arkeolojik eser kaçırıyor, ajandır' gibi iddialar karşısında yürürlüğe konulduğunu aktaran Prof. Dr. Işın, neden listeden çıkarıldığına dair Müzeler Genel Müdürlüğü'nden 60 gün sonunda yanıt alamayınca Ankara 8'inci İdare Mahkemesi'nde yürütmenin durdurulması talebiyle dava açtı. Prof. Dr. Işın'a, davadan 3 gün sonra ulaşan Bakanlık yanıtında, "Bakanlığımızın takdiri" ifadesi yer aldı.
PERGE KAZILARINA RED
Prof. Dr. Gül Işın, 'Bakanlığın takdiri'ni bu yönde kullanmasını sağlayacak 2 olay yaşadığını söyledi.
2012 Şubat ayında dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın daha sonra görevden alınan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü'ye birlikte Tlos antik kentini ziyaret ettiğini
anlatan Prof. Dr. Işın, ziyarette Bakan Günay'ın kendisine Perge Kazı Başkanlığı'nı teklif ettiğini kaydetti. Prof. Dr. Işın, "Etik gerekçelerle bu teklifi reddettim. Fakat bu reddin bana geri döneceğini tahmin etmemiştim" diye konuştu.
BAKANLIĞA ELEŞTİRİ
Bu olaydan yaklaşık 1 yıl sonra Aydınlık Gazetesi'nde, arkeolojiye ilişkin bir haber üzerine gazeteye bir mektup kaleme aldığını aktaran Prof. Dr. Işın, 21 Ocak'ta yayımlanan mektubunda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın arkeolojiye bakışını eleştirdiğini kaydetti.
YERİNE ÖĞRENCİSİ GETİRİLDİ
Prof. Dr. Işın, Kültür ve Tabiat Varlıklarıyla İlgili Yapılacak Yüzey Araştırması, Sondaj ve Kazı Çalışmalarının Yürütülmesi Hakkında Yönerge uyarınca, kazı başkan yardımcısının en az 'doktor' unvanına sahip olması gerektiğini belirtirken, kendisinden boşalan yere bir doktora öğrencisi getirildiğini aktardı.
Arkeoloji biliminin bakanlığın da sahip olduğu bakış açısı içinde artık turizmin ara elemanı olma konumuna indirgendiği görüşünü dile getiren Prof. Dr. Gül Işın, şunları söyledi:
"Bakanlık, bilimsel kazılarda önceliği restorasyon çalışmalarına yönlendirmek istiyor. Niçin yapılıyor bu restorasyonlar, çünkü çok büyük paralar dönüyor. Eskiden üç tane taşı üst üste koyacak firma bulamazdık, şimdi kentsel dönüşüm gibi uygulamalarla müteahhit firmalar çoğaldı. Bu yöndeki baskı hem arkeoloğun bilimsel çalışmasını engelleniyor hem de ciddi bir rant kapısı yaratıyor."
Arkeolojide hızlı bir erozyon yaşandığını belirten Prof. Dr. Işın, Türkiye'de 46 kazının müze müdürlükleri tarafından yapıldığını, sadece Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel'in Aspendos, Perge, Myra-Andriake, Noel Baba ve Rhodiapolis olmak üzere 5 kazının başkanı olduğunu dile getirdi. - Antalya
Son Dakika › Güncel › Kazı Heyetinden Çıkarılan Profesör, Mahkemeye Başvurdu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?