Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, "Sadece Osmanlı'nın Kudüs'deki vakıflarının rakamları bile çok fazla sayıyı bulmaktadır. Kudüs'deki Osmanlı vakıflarıyla ilgili muhtemelen mayıs ayında İstanbul'da Cumhurbaşkanımızın himayesinde bir konferans planlıyoruz." dedi.
Kaynak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye sınırına yakın bölgelerde Suriyeliler için oluşturulan kamplara ilişkin bilgi verdi. Halep'in doğusunda, 11 kampta yaklaşık 72 bin kişinin yaşadığını, 100 binden fazla insanın ise barınma imkanı olmadan yaşadığını kaydeden Kaynak, buradaki insanların tüm ihtiyaçlarının Türkiye tarafından karşılandığını belirtti.
16 Aralık'ta başlayan operasyonla Halep'ten 45 bin insanın İdlib'e doğru tahliye edildiğini, İdlib ve Hatay arasında 1,5 milyondan fazla insanın aç kaldığına işaret eden Kaynak, bu kişilerin ya akrabalarının yanında ya da çadırlarda hayatlarını sürdürdüklerini anlattı.
Türkiye tarafından oluşturulan Atme kampında, 110 bin kişinin kaldığını aktaran Kaynak, Halep'in tahliyesinden sonra Kızılay, AFAD ve İHH'nın kamplar kurduğunu, şu anda bir yandan toplama merkezlerinin bir yandan da alt yapı çalışmalarının yapıldığını ifade etti.
Kaynak, TSK'nın orada olduğu için herkesin gözünün Fırat Kalkanı Harekatı'nda olduğuna dikkati çekerek, Halep-İdlib-Hatay arasında yaşayan milyonlar bulunduğunu, arada maalesef PYD, PKK kontrolünde olan Afrin'in bulunduğunu bildirdi.
İki bölge arasında fiziki olarak irtibatın bulunmamasının çeşitli sıkıntıların yaşanmasına neden olduğuna işaret eden Başbakan Yardımcısı Kaynak, "Halep'in batısına, milletimiz aralık ayından beri belediyelerimiz, sivil toplumumuz, vatandaşlarımız, Diyanet İşlerimiz Halep'in tahliyesinden sonra önemli yardımlar yaptı. Şimdi belki, Cilvegözü'ne de Reyhanlı'ya da o civarda uygun bir yerde, Çobanbey'e lojistik deposuyla Halep'in batısının da yardımlarını organize etmeyi düşünüyoruz. Belki bunun çalışmalarını bugünden itibaren başlatacağız." değerlendirmesinde bulundu.
"Kudüs'deki Osmanlı vakıflarıyla ilgili bir konferans planlıyoruz"
Veysi Kaynak, Vakıflar Genel Müdürlüğünün yurt içi ve dışında yürüttüğü restorasyon çalışmalarına da değinerek, kurumun 14 yılda, ecdat yadigarı 4 bin 750 eserin restorasyonunu yaptığını bildirdi. Kurumun, devlet bütçesinden pay almadan eserleri ihya ettiğini anlatan Kaynak, sadece cami değil sinagog ve kiliselerin de ihya edildiğini ve restorasyonlarının yapıldığını ifade etti.
Sur'da sadece Kurşunlu Camisi değil, oradaki Ermeni Kilisesi'nin de restore edildiğini belirten Kaynak, Mısır Çarşısı'nın aslına uygun yenilendiğini, şimdi de Yeni Cami'nin restorasyonuna başlandığını, arkasından Sultan Ahmet Camisi'nin restorasyona alınacağını vurguladı.
Orta Doğu ve Balkanlarda da vakıf eserleri bulunduğunu anımsatan Kaynak, bunların restorasyonu için ikili anlaşmalar yapılması gerektiğini belirtti.
Kaynak, "Sadece Osmanlı'nın Kudüs'deki vakıflarının rakamları bile çok fazla sayıyı bulmaktadır. Kudüs'deki Osmanlı vakıflarıyla ilgili muhtemelen mayıs ayında İstanbul'da Cumhurbaşkanımızın himayesinde bir konferans planlıyoruz." diye konuştu.
"Geçen yıl 32 sel baskını oldu"
AFAD'ın geçen yıl Türkiye genelinde meydana gelen sel ve benzeri afetlere müdahalesiyle ilgili rakamlar hakkında da açıklama yapan Kaynak, geçen sene sel olayının önceki yıllara göre daha fazla olduğunu çünkü ülkede kurak bir yılın yaşandığını ifade etti.
Kaynak, 2016'da toplam 32 sel baskınının gerçekleştiğini bildirerek, yaşanan sel sonrasında AFAD'ın hemen can kurtarma faaliyetleri, iş makineleri ve diğer desteklerle sel sularının deşarjı, kişilerin tahliyesi ve acil altyapı ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik çalıştığını anlattı.
Kaynak, ülkede özellikle Doğu Karadeniz'de heyelan sıkıntısı bulunduğunu, buranın sürekli yağış aldığını ve buna bağlı heyelanların gerçekleştiğini bildirdi.
Sel ve heyelanların önlenebilir olanlarına önceden yatırım yapılmasıyla ilgili Orman ve Su İşleri Bakanlığı, DSİ Genel Müdürlüğüyle yeni bir çalışma başlattıklarını anlatan Kaynak, "İstiyoruz ki sel ve heyelan olmadan bunun tedbirlerini alalım, önlenebilir olanları önleyelim, can ve maddi kayıp olmasın. Trabzon, Rize ve Artvin üzerinde DSİ Genel Müdürlüğümüz yol haritasını çıkardı. Haftaya birlikte toplantı yapacağız, Bakanlar Kurulu'na bir sunum yapacağız. Bu Türkiye için bir ilktir." diye konuştu.
AFAD'ın, Arakan'daki Müslümanlar, Orta Afrika'daki iç savaştan dolayı Çad, Somali ve Sudan'a gerçekleştirdiği yardımları hatırlatan Kaynak, Türkiye'nin bu hususta efsane işler yaptığını, yapmaya da devam edeceğini ifade etti.
"Türkiye'de azınlık yoktur"
Azınlık vakıflarına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Kaynak, azınlık vakıfları statüsünün Lozan Anlaşması'ndan beri varlığını sürdürdüğünü anımsatarak, "Yahudi, Ermeni, Süryani kardeşlerimizi asla bir azınlık olarak görmüyoruz. Türkiye'de azınlık yoktur. Azınlık vakfı, Lozandan kaynaklanan bir hukuki tabirdir." diye konuştu.
Kaynak, AK Parti iktidarları döneminde azınlık vakıflarıyla ilgili el konulan malların iadesi gibi önemli işlerin yapıldığını belirterek, bu vakıflarda seçimlerin, birkaç yıldır bazı problemler nedeniyle yapılamadığını kaydetti.
Azınlıkların nüfusunun azaldığına, cemaatlerin yeterli üyesinin kalmadığı yerlerde seçim zorlukları bulunduğuna işaret eden Başbakan Yardımcısı Kaynak, "Bu hususta yazdan beri çalışma yapıyoruz. 15 Temmuz olmasaydı belki şimdiye kadar çoktan çözmüş olacaktık. Yasa tasarımız, yönetmelik taslağımız her şeyimiz hazır, Meclisin takvimine göre." dedi.
Yasa tasarısına ilişkin belli bir mutabakat zemini bulunduğunu aktaran Kaynak, Vakıflar Genel Müdürlüğünün yasal zeminin azınlık vakıflarıyla istişare ederek, oluşturduğunu belirtti.
Çalışmaya AK Parti Milletvekili Markar Esayan'ın büyük bir katkısı olduğunu aktaran Kaynak, "Meseleyi, Meclis takvimine göre kısa sürede çözeceğimize inanıyorum." ifadesini kullandı.
"Vakıfların kiracılarının 2017'yi daha rahat geçirmeleri için çalışıyoruz"
Turizm bölgelerinde faaliyet gösteren vakıf esnafının sıkıntılarını çözmeye yönelik bir desteğin hayata geçirilmesinin gündeme geldiğini anımsatan Kaynak, Vakıflar Genel Müdürlüğünün Sur'da terörden zarar gören esnaflara destek için kira almadığını, Rusya ile yaşanan kriz, terör ve 15 Temmuz darbe girişimin turizmde sıkıntılara neden olduğunu açıkladı.
Turizm gelirlerinin 2016'da yüzde 29.7 düştüğünü bildiren Kaynak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Etkilenen esnaflara yönelik bir çalışmamız olacak, tabi ki Bakanlar Kurulumuzun uygun görmesi halinde. Her yere otomatik aynı oranda düşünmüyoruz. Diyelim ki Antalya fazla etkilendiyse en yüksek oranda, x yer az etkilendiyse daha az oranda bir iyileştirme yapmayı düşünüyoruz. Zaten geçmiş borçlarıyla ilgili talep edenlere taksitlendirme yapmıştık. Bir yandan da vakıfların kiracılarının 2017 yılını daha rahat geçirmeleri için bir zemin üzerinde çalışıyoruz. Ne kadar esnafın yararlanacağı hususunda ben şu anda bir rakam veremem, doğru olmaz. Diyelim ki İstanbul'da Mısır Çarşısı'nda zaten bir yılı aşkın süredir restorasyon çalışması vardı, zaten turizmden etkilendi, İstiklal Caddesi hakeza, Sultanahmet, bunlar etkilenen yerler. Eğer kararnamemiz Bakanlar Kurulu tarafından uygun görülürse bu çalışmaları yapacağız."
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son Afrika turu kapsamında açılan TİKA ofislerinin, Türkiye'nin Afrika politikasına katkısına ilişkin, TİKA'nın tüm dünyada 54 ofisinin bulunduğunu belirten Kaynak, TİKA'nın 150 ülkede kalkınma projelerini koordine ettiğini, söz konusu projelerin Afrika ve Orta Asya Cumhuriyetlerinde yapıldığını sözlerine ekledi.
Son Dakika › Güncel › Kaynak - Tika'nın Tüm Dünyadaki Ofis Sayısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?