Kastamonu Valiliği tarafından kayın kavak (istiritye) mantarı projesini düzenlenen bir törenle tanıttı. 19.09.2013 tarihinde saat: 11.30 'da gerçekleştirilen program Vedat Tek Kültür Merkezinde Valimiz Sayın Erdoğan BEKTAŞ'ın da katılımı ile gerçekleşti.
Programa Vali Erdoğan Bektaş, Kastamonu Milletvekilleri Mustafa Gökhan GÜLŞEN, Emin ÇINAR, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Saim SAYAN, J. Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğ.General Ali ÇARDAKÇI, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyid AYDIN, Vali Yardımcısı Atila KANTAY, İl Özel İdare Genel Sekreteri Zafer Tahir KARAHASAN, Kastamonu Üniversitesi Mantar Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Sabri ÜNAL, Kamu kurum ve kuruluş Müdürleri ve Kayın Kavak ( İstiritye) Mantarı yetiştiricileri katıldı.
Kastamonu'da köylülere yeni gelir kaynağı oluşturmak amacıyla başlatılan organik kayın mantarı üretimi çalışmalarında başarılı sonuçlar alındı.
Vali Erdoğan BEKTAŞ konuşmasında "Bugün ilginç bir vesileyi paylaşıyoruz. Konuyla ilk karşılaştığımda inanmadan bir deneyelim görelim diye bakmıştık. Fakat zaman içerisinde Vali Yardımcısı Atila Bey'in çok ısrarlı gayretleri oldu kendilerine teşekkür ediyoruz. Üreticilerimiz baktık yavaş yavaş oluşuyor. Sizlerinde izlediği gibi son aşamaya gelmiş durumda. Üretmek zor değil üretmek kolay ama düzenli üretmek önemli. Ben iş adamımıza sormak istiyorum biz günde 5 ton, 10 ton, 50 ton, 300 ton mantar yetiştirdiğimizde siz bu mantarı sürekli olarak alacakmısınız? Ne kadar alabilirsiniz kaç ton alabilirisiniz. Günde 5 ton 365 gün alırım diyorsunuz. Ben bu işin buraya gelmesinde emeği geçen bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Yetiştiricilerimize teşekkür ediyorum bizim anlaşılan bu aşama da daha çok düzenli sebatlı, ısrarlı yetiştiriciye ihtiyacımız olacak o konuyu da buradan duyurmuş olalım. Bu işe biraz kafa yoralım nasıl bir formülle bu işi biraz daha stabil hale getiririz ona göre de sizlere de duyururuz.
Kastamonu da baştan bu tarafa özellikle benim etkili olduğum bütün projelerde Pazar esastır. Ahşap Fuarı dedik pazarı esas aldık, Hanım Eli Fuarı dedik yine pazarı esas aldık, işte mantar diyoruz yine pazarı esas aldık. Pazar değeri olan işlerle de uğraşıp üretici ile pazarı buluşturmak için yani çarkın bütünüyle dönmesini sağlayacak çabalar içerisindeyiz. Bu mantar işinde de bir sonuç doğurabilirsek ne mutlu" dedi.
Vali Yardımcısı Atila KANTAY yaptığı konuşmasında; "Hepiniz İstiridye Mantarı yada Kayın, Kavak mantarı olarak bilinen mantarın 1. yılında tanıtım programına hoş geldiniz. Sofralarımıza geçen yılın bahar aylarında bir misafir geldi hepimizin yakından tanıdığı Karadeniz bölgesinin özellikle Kastamonu geleneksel mantarı olan kanlıca mantarına bir rakip geldi, bu mantar 12 ay ulaşılabilen, 12 ay üretilebilen, kolay üretilen, ekonomik olan, maliyeti ile satışı arasında ciddi bir fark olan yeni bir mantardır. Daha güvenli bir mantardır, daha ekonomik mantardır, 9 liradan 27 liraya kadar piyasada alıcı bulabilmektedir.
İlimizde geçen sene böyle bir çalışma yaptık, Orman Bölge Müdürü, Üniversite, eski Bozkurt Kaymakamı, Daday İlçe Tarım Müdürü, İŞKUR Müdürü, İl Tarım Müdürümüzle beraber ilk aşamada Bozkurt ilçede Isırganlık mevkiinde, daha sonra Duru çayda birlikte ekim yaptık, bu ekimlerin sonuçlarını bekledik, sonuçlar gerçekten başarılı oldu daha sonra Daday ilçe Tarım Müdürüm bunları talaşta yetiştirmeyi denediğini daha ekonomik olduğunu, senede 6 ile 8 defa ürün verdiğini söyledi.
Valilik bu proje ile ilgileniyor sebebi var,
1.'si Kayın popülasyonu bölgemizde oldukça yüksek ve kavak kayın ağacının dalı hariç her türlü mahsulünden yapılan talaştan bu mantar üretilebilmektedir ve oldukça ucuz maliyette üretilmektedir.
2.'si mantar engelliler dahil her yaş grubu ve cinsiyet tarafından kolaylıkla üretilebilmektedir. Diğeri de bölgemiz iklimine son derece uyum sağlayan güzel bir mantardır, tehlikesizdir, kanlıca mantarını toplarken dağda karşılaşacağınız tehlikelerden uzaktır, yerken de ağaçta yetiştiği için son derece organik ve doğal bir mantardır. Hepinize teşrif ettiğiniz için teşekkür ediyoruz, şükranlarımızı sunuyoruz" dedi.
Kastamonu Üniversitesi Mantar Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Sabri ÜNAL yaptığı konuşmasında; "Neden Kültür mantarı sorusunun cevabı olarak artık tarımda klasik ürünler yerine dar alanda geniş üretim yada geniş kazançlar getirebilecek ürünlere yönelinmesi gerektiğini düşünüyorum. Artık tarım politikamızda bu yönde gelişme sağlıyor.
Neden kayın mantarı? Kayın mantarının gerekçelerine geldiğimiz taktirde özellikle ülkemiz ve bölgemiz koşullarına ekolojik olarak çok uyumlu olmasıdır. Üretimi kolay ve ucuzdur. Bunu her yaştan her kesimden, engelli ve yaşlı vatandaşlarımız dahil bu mantarın üretimini çok kolay bir şekilde yapabilirler. Diğer mantar türlerine karşı daha dayanıklıdır. Eğer destekler sağlanabilirse Kastamonu'da bir Kayın Mantarı festivali yapılır diye düşünüyorum" dedi.
KÜTÜKTE MANTAR NASIL YETİŞTİRİLİR?
Kavak(kayın, istiridye) Mantarı için, çapı 10 cm den küçük olmayan her çapta kavak ağacı, kayın ağacı gibi dokusu yumuşak türlerde kolay yetiştirilir. Meşe gibi sert ağaçlarda da yetişir ancak çok zaman alır. Kütüklerin yeni kesilmiş olması tercih edilmelidir. Yeni kesilen kütükler hem nemlidir, hemde yabani mantarlar bulaşmamıştır. Kesilip bekletilmiş kütükler hem kurudur, hemde yabani mantar sporları ve miselleri bulaşmış olabilir. Böyle durumda varil benzeri bir kapta kaynatıp yabani mantar sporu ve misellerinden kurtulmanız ve kütüğü nemlendirmeniz gerekir.
Son Dakika › Güncel › Kayın Kavak Mantarı Tanıtımı Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?