1 yıl önce doğan ama 'Gün ışığı' ve Aydınlık' anlamına gelen Ronayi ismi Kürtçe olduğu için nüfus cüzdanına yazdıramayınca Ferhan adını alan Şanlıurfalı avukat, isminin değiştirilmesine yönelik açtığı davayı kazandı. Günlük yaşamında kullandığı Ronayi ismini 31 yıl sonra 'Ferhan' olan nüfus cüzdanına da yazdıran Paydaş, 3 yıl süren hukuki mücadele sonunda ismime kavuştuğum için çok mutluyum dedi.
1980 yılında Şanlıurfa'nın Hilvan İlçesi'nde dünyaya gelen Şanlıurfalı avukat, 31 yıl boyunca yasak olduğu için nüfus cüzdanında farklı, gerçek hayatta farklı isim kullandığını söyledi. Avukat Paydaş, herkesin kendisini 'Ronayi' ismiyle bilmesine rağmen, tüm resmi işlemlerde 'Ferhan' adını kullanmasının kendisine sıkıntılar yaşattığını söyledi. Kürtçe olduğu gerekçesiyle ismini nüfus cüzdanına 31 yıl sonra yazdırmış olmanın sevincini yaşayan Ronayi Paydaş, doğumundan itibaren başlayan süreci şöyle anlattı
1980 yılında dünyaya geldiğimde, babam ve bazı yakınlarımız 12 Eylül mağduru olarak cezaevinde bulunuyorlardı. O dönem babam ve birinci derece yakınlarımız cezaevinde olduğundan bir süre ben isimsiz kalıyorum. Ben birkaç aylık iken tahliye edilen babamı ziyarete gelen dönemin Diyarbakır Belediye Başkanı Mehdi Zana, benim ismimi soruyor. O sırada ismimin henüz konulmadığını öğrenince de sarı saçlarımdan dolayı aynı zamanda oğlunun adı olan 'Ronayi' isminin verilmesini istiyor. Ailemin de onayıyla Ronayi ismini alıyorum. Babam nüfus cüzdanımı çıkarmak istediği zaman Kürtçe olduğu söylenerek ismim kimliğe yazdırılmıyor. Okul sürecine kadar kimliksiz dolaştım ve öğrenime başlayacağım zaman köyümüzün öğretmeni tarafından nüfusa Ferhan ismiyle kaydedilerek nüfus cüzdanına sahip oldum.
Nüfus cüzdanına isminin Ferhan olarak yazılmasına rağmen günlük yaşamda Ronayi ismini kullanmayı sürdürdüğünü anlatan Paydaş, Herkes beni Ronayi olarak tanıdı. Hatta yabancı arkadaşlarım nüfus cüzdanında ismimin Ferhan olduğunu öğrenince çok şaşırıyordu dedi.
Üniversiteyi bitirdikten sonra avukatlığa başladığını ve 2008 yılında isim değişikliği için dava açtığını söyleyen Paydaş, 3 yıl süren hukuki mücadele sonunda Ronayi ismini nüfus cüzdanına yazdırabildiğini ifade ederek şöyle devam etti
2008 yılında Asliye Hukuk Mahkemesi'ne giderek ismimin 'Ronayi Ferhan' olarak düzeltilmesi için dava açtım. O dönem ismimin Türkçe anlamının öğrenilmesi için mahkeme Ronayi'nin Türkçe karışlığının Türk Dil Kurumu'na sorulmasını kararlaştırdı. Türk Dil Kurumu mahkemeye Ronayi'nin anlamının bulunmadığı cevabını verince dava reddedildi. Kürtçe isimlere yönelik olarak atılan olumlu adımlar üzerine ismimin 'Ronayi' olarak değişimi için ikinci kez dava açtım. Ancak mahkeme davayı yine reddedince Yargıtay'a temyiz başvurusu yaptım. Yargıtay, temyiz dosyasındaki gerekçelerimi haklı bularak davanın kabul edilmesini istedi ve dava yeniden görüldü. Geçtiğimiz günlerde görülen davada mahkeme, ismimin değiştirilmesini karara bağladı ve 31 yıl sonra gerçek ismimin nüfus cüzdanına yazılmasına olanak sağladı.
Mahkeme kararının tebliğinin ardından hemen Nüfus Müdürlüğü'ne giderek 'Ronayi Paydaş' olarak düzenlenmiş yeni nüfus cüzdanını alan Paydaş, Şimdi çok mutluyum. 3 yıl süren hukuki mücadele sonunda 31 yıldır kullandığım gerçek ismimi nüfus cüzdanında da taşıyor olmanın sevincini yaşıyorum diye konuştu.
GÖRÜNTÜ LİSTESİ
-------------------------------------
Avukat Ronayi Paydaş
Avukatın yeni çıkardığı nüfus cüzdanı
Cüzdanda yazan Ronayi ismi
Mahkeme ve Yargıtay kararı
Avukat Paydaş ile röp.
Genel ve detay görüntüler
( Haber Hasan KIRMIZITAŞ - Kamera Ali LEYLAK - Şanlıurfa-DHA)
(Tür: Yurt)
Son Dakika › Güncel › Kaybedilen Kimlik Hayatını Kararttı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?