Devlet Su İşleri (DSİ) Kastamonu Bölge Müdürü Recep Çıtır, Kastamonu'nun 100 günlük içme suyunun kaldığını söyledi. Çıtır, Nisan ayında yağan yağmurların Karaçomak Barajı'na bir faydasının olmadığını kaydetti.
Çıtır, vatandaşların su kullanımında daha dikkatli olmaları gerektiğini belirterek, Kastamonu'nun 100 günlük içme suyu kaldığına dikkat çekti. Karaçomak Barajı'ndan bu yıl sulama için su verilmeyeceğini açıklayan Çıtır, barajın şu an sadece içme suyu olarak kullanılması durumunda yaklaşık üç aylık içme suyunun kaldığını ifade etti. Çıtır, Kırık Barajı'nın yapımı için bir yandan çalışma yürütülmesi gerektiğini belirterek diğer yandan da alternatif çözümlerin üretilmesi gerektiğini kaydetti.
Nisan yağmurlarının Karaçomak Barajı'nda önemli bir değişiklik oluşturmadığını ve susuzluk tehlikesinin hala devam ettiğini anlatan Recep Çıtır, şunları kaydetti: "Kastamonu açısından değerlendirdiğimizde son 83 yılın en kurak mevsimlerini yaşıyoruz. Karaçomak Barajı, sulama ve içme suyu amaçlı olmasına rağmen 'su, önce insan için gereklidir' hareketinden başlayarak sulamaya yağmur harici izin vermiyoruz. Şu anda Karaçomak Barajı'nda aktif hacim olarak 3 milyon 216 bin metreküp su bulunmaktadır. Bu oran doluluk oranında yüzde 15,9 oranına tekabül etmektedir. Geçen hafta başlayarak yağan yağmurların baraja önemli bir katkısı olmadı ve su seviyelerinde önemli bir yükselme meydana gelmedi. Yağan yağmurla akışa geçmedi. Toprak tam olarak suya doymadığı için yağmur suları barajı besleyemedi. 3 milyon 216 bin metreküp su, günlük Kastamonu'nun 20 bin metreküp içme suyuna tekabül ettiğini var sayarsak ve bu oranın da yüzde 50 oranında kayıp kaçağa gittiğini hesaplarsak Kastamonu'nun Karaçomak Barajı'nda 100 günlük içme suyu bulunduğunu işaret ediyor."
Yerel yönetimlerle beraber içme suyu konusunda ne gerekiyorsa yapacaklarını anlatan Çıtır, sözlerini şöyle sürdürdü: "İçme suyu konusuna Bakanlığımız da önem veriyor. Yeni kaynaklar oluşturarak Kastamonu Belediyesi ile beraber yeni içme suyu hatlarının oluşturulması için çalışma yapacağız."
"KASTAMONU'NUN ÜÇ AYLIK İÇME SUYU KALDI"
Kastamonu'nun içme suyu olarak kullandığı Karaçomak Barajı'nda tarihin en düşük su seviyesi yaşanıyor. Türkiye'de her geçen gün hissedilmeye başlanan kuraklığın en çok etkilendiği Kastamonu'da, Karaçomak Barajı'nda da su seviyesi giderek düşüyor.
Kastamonu'nun içme suyu ihtiyacının karşılanması için yapılan Karaçomak Barajı'nda, yağışların yeteri kadar yağmaması nedeniyle su sıkıntısı yaşanıyor. Yıllık 23 milyon metreküp suya ihtiyacı olan Karaçomak Barajı'nda şu an 5 milyon 750 bin metreküp su bulunuyor. Son yılların en kurak mevsimini yaşayan Kastamonu'da hem içme suyu hem de sulama suyu temini ve taşkın koruma amaçlı projelendirilip 1973 yılında hizmete sunulan Karaçomak Barajı, tarihinin en düşük su seviyelerinden birine ulaştı. Normal su kotunda 23 milyon metreküp göl hacmi, 1.54 kilometrekare göl alanı olan Karaçomak Barajı'nda doluluk oranının şu an yüzde 15 seviyesinin altına düştüğü belirtildi. Su seviyesinin düşüklüğü yüzünden barajın üst tarafında en az 20 futbol sahası büyüklüğünde bir alan açığa çıkardı.
Normal su kotunda göl yüzeyinin deniz seviyesinden yüksekliği 889.50 metre iken, şuan göl yüzeyinin deniz seviyesinden yüksekliği 859.12 metreye düştü. Buna göre, barajın su seviyesi 30 metre 38 santime düştü. 2 bin 596 hektarlık bir alana sulama hizmeti veren Karaçomak Barajı'ndan ayrıca yılda 9 milyon metreküp içme suyu sağlanıyor. Günlük 25 bin ton içme suyu sağlanan barajdan Kastamonu Belediyesi Su Arıtma Tesisine aylık 750 bin ton içme suyu veriliyor. Baraja gelen su kaynaklarının kuruduğu Karaçomak Barajı'nda, içme suyu olarak kullanılan 3 milyon metreküp içme suyu, Kastamonu'ya 3 ay kadar temin edilebilecek."
Devlet Su İşleri (DSİ) Kastamonu Bölge Müdürlüğü'nün ikinci gölet projesinin bir an önce hayata geçmesi bekleniyor. Vatandaşlar, baraj içindeki suların azalmasıyla geçen yıllarda projesi hazırlanan ve bir türlü hayata geçirilemeyen ikinci içme suyu için yapılması planlanan Kırık Barajı'nın biran önce yapılmasını istiyor.
Karaçomak Barajında suların çekilmesini tehlikeli gördüklerini belirten amatör balıkçı Nevzat Arslan (35), şöyle konuştu: "Kastamonu'da kuraklık tehlikesi var. Barajlarda suların çekilmesi içme suyunun bitmesi sinyalini veriyor. Onun için bir önlem alınması gerekiyor. Ben, 25 yıldır Kastamonu'da ikamet ediyorum. İlk defa suların çekildiğini görüyorum."
Karaçomak Barajında su seviyesinin yüksekte olduğunu belirten Emrah Çilingir (25) de, önümüzdeki yıllarda aynı sorunu yaşamamak için Kırık Barajı'nın biran önce hayata geçirilmesini istedi.
Eşi ile birlikte daha önce Karaçomak Barajına balık tutmaya geldiğini ifade eden Hüsniye Ölçer (70), şuan barajda suların çekildiğini belirterek, şunları kaydetti: "Önümüzdeki yıllarda susuz kalacağız. Sular çekilmiş, eskiden taşlar ağaçlar suyun içerisindeydi." - KASTAMONU
Son Dakika › Güncel › Kastamonu'nun Üç Aylık İçme Suyu Kaldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?