Kurban Bayramı'nda acemi kasapların yaşadığı kazaları önlemek amacıyla Esenler Belediyesi teorik ve uygulamalı olarak eğitim verdi. Uygulamalı olarak kurban kesimi eğitimi alan sertifikalı kurban kesim elemanları, Veteriner Hekim Muhammet Efe'den kurban kesiminde dikkat edilmesi gerekenleri öğrendi.
Esenler Belediyesi, Kurban Bayramı'nda yaşanan kazaları azaltmak için kolları sıvadı. Bu kapsamda kesimlerin daha sağlıklı yapılabilmesi için ücretsiz olarak sertifikalı Kurban Kesim Elemanı yetiştirdi. Kurban kesimi, deri yüzme, et tüketimi ve hijyen konularında kursiyerler eğitime tabi tutuldu. Veteriner Hekim Muhammet Efe dikkat edilmesi gerekilenleri anlattı. Uygulamalı ve teorik olarak 2 aşamalı eğitimden geçen kursiyerler, kurban kesiminin her aşamalı dersini ve mezbahada uygulamasını gördü. Kursiyerler profesyonellerden kurban kesiminin dini yönü, kesim kazaları ve ilk yardım konusunda her bilgiyi aldıktan sonra sertifikalarına kavuştular. Esenler Belediyesi Veteriner Hekim Muhammet Efe ise kursiyerlere uyarılarda da bulundu.
Hastalıklı hayvanlar için bakanlıktan müjde
İmhası gereken hastalıklı hayvanlarda bakanlığa müracaat edilmesi gerektiğini belirten Veteriner Hekim Muhammet Efe, "Tüketici açısından bu çok önemlidir. Hem müşterisi hem de sahibi olduğunuz hayvanla ilgili sıkıntı çekmeniz mümkün değil. Çünkü bakanlık imhası gereken hastalıklarda tazminat bedelini vatandaşa geri ödüyor. Bunu sadece veteriner raporuyla imhası gereken bir hayvan olduğu zaman raporla bakanlığa müracaat edildiği zaman kurban bedelini geri alma şansınız var. O yüzden bu tür durumlarda alet ekipman dahil olmak üzere eti olduğu yere bırakıyorsunuz ve uzmanları bekliyorsunuz" dedi.
Kurban eti tüketiminde nelere dikkat edilmesi gerekiyor
Et tüketimi ile ilgili de bilgi paylaşan Veteriner Hekim Muhammet Efe, "Et tüketimiyle ilgili şu var. Normal şartlarda yeni kesim yapılmış bir etin tüketilmesinden ziyade 12 - 24 saat arasında etin bir dinlenme sürecini ve ette olgunlaşma sürecini beklemeliyiz. Dolayısıyla olgunlaşma sürecinden sonra et kendi aromasını kazanacak. O saatten sonra eti tüketime sunabiliriz. Uzun vadeli saklamalarda da eti mümkün olduğu kadar parçalara ayırıyoruz. Eksi 18 derecede 6 aya kadar uzun ömürlü şoklama sürecinden sonra sağlıklı tüketime uygun bir gıda maddesi olarak kullanabiliriz" şeklinde konuştu.
Bakanlık kaçak kesime göz açtırmayacak
Kaçak kesimler hakkında ağır yaptırımlar olduğunu dile getiren Efe, "Bunlarla ilgili Tarım Bakanlığı'nın ciddi yaptırımları var. Kesimin şekline ve yerine göre, adedine göre para cezası ve idari yaptırımlar mevcut. Vatandaşlarımızdan ricamız bu bir ibadettir. İbadetinizi en iyi şekilde yapmanız lazım. Burada hem hayvan refahı hem insan refahı ve toplum sağlığını da düşünmemiz gerekmektedir. Bu yüzden belediyeler ve kurumlar önceden hazırlığını yaptılar. Vatandaşların kaçak kesime tenezzül etmemelerini rica ediyorum" diye belirtti.
Kursiyerlerde sertifika heyecanı
Eğitimden memnun olan kursiyer Mesut Mamaş, "Verimli bir eğitim alıyoruz. Biz de eşimize, dostumuza ve akrabalarımıza güzel bir şekilde kurban nasıl kesildiğini ve ne koşullar gerektiğini anlatacağız. Normal hayatta da kesim bilmeyen arkadaşlarımıza her zaman kurban kesiminin dini açısından da anlatmaya çalışacağız. Şu an mezbahada derinin nasıl yüzüldüğünü, nasıl parçalara ayrıldığını ve diğer tüm bilgileri alıyoruz. Eğitim sonunda da sertifikalarımızı alacağız" ifadelerini kullandı. Sertifika heyecanı yaşayan bir diğer kursiyer Zülküf Alpgür ise, "İnşallah hayırlı olur. Kazasız belasız kesmeyi umuyoruz bundan sonra. Bu konu hakkında fazla bilgimiz yoktu, ancak çok şey öğrendik. Hep birilerinin yardımlarıyla yapıyorduk. Şimdi daha kaliteli ve hijyenik bir biçimde kendi kurbanlarımızı keseceğiz" diye konuştu. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Kasaplara Kurban Kesimi Uygulamalı Anlatıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?