Kartepe Belediyesi ile Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği işbirliğinde Derbent Uygulama Oteli'nde düzenlenen "Kartepe Turizm Pastasından Payını Nasıl Artırabilir" konulu panelde Kartepelilerin üstlenmesi gereken çalışma masaya yatırıldı.
ÖNCE KARTEPE TANITILDI
Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık'ın ev sahipliğinde Derbent Uygulama Oteli'nde düzenlenen panele Ak Parti Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün, Dilovası Belediye Başkanı Cemil Yaman, Ağrı Hamur Belediye Başkanı İsmet Aslan, Ak Parti İl Yöneticisi Orhan Arıkan, Kocaeli Turizm Derneği Başkanı Soner Kılıç, Kartepe Turizm Derneği Başkanı Orhan Bayramin, Kartepe Muhtarlar Dernek Başkanı Hüseyin Türker, Kartepe Ziraat Odası Başkanı Yaşar Yıldız, Kartepeli turizm işletmecileri, belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum örgütü temsilcileri ve TUYED üyesi yazar ve gazeteciler katıldı. Kartepe İlçesi'nin tanıtımının yer aldığı ve Kartepe Kent Merkezi Projesi sinevizyon gösterisi eşliğinde konuklara sunuldu. Panelde Belediye Başkanı Şükrü Karabalık, açılış konuşması ile konuklarını selamlarken, Kartepe Belediyesi olarak, turizmin geliştirilmesi yönündeki çalışmalarının aralıksız devam ettiğine dikkat çekerek projeler hakkında bilgi aktardı
TUYED KARTEPE'DE MUTLU
Panel için ilçeye konuk olan TUYED üyesi yazar ve gazeteciler adına TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu, gördükleri ev sahipliği için belediye yetkililerine teşekkür etti. Teşekkür konuşması ardından Köfteoğlu'nun moderatörlüğünde panelde TUYED Genel Sekreteri Osman Nihat Aydoğan, Kırsal Turizm Derneği Başkanı Nedim Zurnacı, TÜROFED Mali Danışmanı Cüneyt Ertürk, Gezici Yak Seyahat Acentası Genel Müdürü Sevinç Akdoğan, Marka Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Metin Çelik görüşlerini aktardı.
DAHA ÇOK HARCAYAN TURİST HEDEFLENMELİ
İlk panelist Osman Nihat Aydoğan, doğal kaynakların sürdürülebilir hale getirilmesine dikkat çektiği konuşmasında, "Bu yörenin bir insanı olarak öz eleştiri yapmak gerekirse, işletme tipleri hep aile işletmesi olarak görülmekte. Zirvedeki otel dışında profesyonel işletme yok. Burada temel sorun yöresel bir takım şeylerin yapılmaması dışında birbirlerini taklit eden işletmelere sahip olunması. Alabalık Vadisi'nde yiyecekler hep benzer, burada servis ve hijyen sorunları gördük. Bu tür işletmelerde total bir eğitim yürütmek gerekli. Bu kapsama çalışanlar yanı sıra halkı ve yerel yönetimi de katmak gerekli. Bölgenin insan kalitesini ve hizmet kalitesini artırarak nitelikli turizme girebiliriz. Bunu yaparken ayrıca daha fazla turistten ziyade daha çok harcayan turisti hedefleyen bir çalışma içinde olunmalı" dedi.
KARTEPE'DE KIŞIN YIĞILMA VAR
Bölgeye en fazla turist gönderen acentalardan biri olan Gezici Yak Seyahat Acentası Genel Müdürü Sevinç Akdoğan, kış döneminde Kartepe'de yaşanan yığılmaya dikkat çekti. Akdoğan, "Kış döneminde bölgede bir yığılma var, yollarda, otellerde sıkıntılar yaşıyoruz. Yol üzerinde inanılmaz bir yapılaşma var. Bu gördüklerimiz yalnızca kış dönemindeki sıkıntılar. Gelen misafirlerin gruplarına dikkat ederek sezona yayılan bir ürün çeşitliliği sunulmalıdır. Yapılması gereken profil çeşitliliği sağlanarak doğal alanları koruyarak turizme açmalısınız. Var olan konaklama potansiyelleri daha iyi değerlendirilmeli. Köyler ve yaylalar bu anlamda daha çok kullanılmalı. Mevsimlere yayılacak turizm olanakları ile yığılmaların önüne geçebilirsiniz" dedi.
HAFIZALARDA YER ETTİ
Yöresel kıyafetlerle panelde yer alan konuşmacı Kırsal Turizm Dernek Başkanı Nedim Zurnacı, "Karşınıza özellikle bu şekilde çıkarak kafalarınızda daha çok yer edinmek istedim" dedi. 2007 yılında Manisa'da kurdukları dernek faaliyetleri ve çalışmalarını konuklarla paylaşan Zurnacı, Kartepe Belediyesi'nin logosunu modern bulduğunu ve sahip olunan kara, tren ve hava yolu ulaşım ağının ilçe turizmi açısında avantaj olarak gördüğünü kaydetti.
KARTEPE'NİN 2023 STRATEJİSİ OLUŞTURULDU
Panelde, panelist Marka Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Metin Çelik, Kartepe Belediye işbirliğinde 13 ay boyunca ilçede turizm alanında yaptıkları çalışmaları belgelendirdikleri 350 sayfalık "Kartepe Turizm Marka Kent Strateji Planı" kitabı ile 2023 stratejisini oluşturduklarını kaydetti. İlçede 72 turizm şekli belirlediklerini belirten Çelik, "Turizmcilerle bire bir görüşmeler yaparak problemlere çözüm önerileri getirdik. İlçenin tanıtımı adına değişik çalışmalar içinde bulunarak turizm çalıştayı düzenledik. Katıldığımız uluslar arası fuarlarla Kartepe'nin bir destinasyon merkezi olmasını sağladık. Bu sayede Kartepe'de artık muhatap gelecek turizmciler muhatap bulabilmektedir" dedi.
YATIRIMCILAR BİLMELİ
Kartepe'nin turizm yapma iradesini ortaya koymuş bir yer olduğunu kaydeden TÜROFED Mali Danışmanı Cüneyt Ertürk, "Burası hazır burada yatırım yapmak isteyenlerin kendilerine sağlanan teşvik, vergi indirimi ve diğer kolaylıkları bilmesi gerekli. Doğa var, tarih var, güzellikler hepimiz tarafından görülmekte. Bu kapsamda devletimiz tarafından sağlanan desteklerden faydalanmamız da lazım. Yatırımcıya sağlan yeni destekleri de yakından takip etmelisiniz. Bunun için Turizm Bakanlığı'ndan alınacak turistik belgeler, Kosgeb gibi küçük ve orta ölçekli işletmelerin geliştirilmesine ve desteklenmesi sağlayan başkanlıkların avantajlarının kullanılmasını tavsiye ederim" dedi. Panelin sonunda panele katkılarından panelistlere ve dernek üyesi yazar ve gazetecilere teşekkür plaketleri takdim edildi. Konuklar panel ardından tarihi Hikmetiye Camii'ni gezdiler. Kartepe Su Sporları Merkezi'nde içtikleri yorgunluk çayları ardından TUYED üyeleri ilçeden ayrıldı.
Son Dakika › Güncel › Kartepe Turizm Pastasına Göz Dikti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?