'kaşar peynirin anavatanı' olarak bilinen Kars'ta üretilen kaşar peynirinin, hileli ürünler gibi yanmadığı belirtildi.
Kars'taki peynir üreticilerinden Murat Koçak, hileli ürünler kullanılarak hazırlanan kaşar peynirlerinin çıra gibi yandığını televizyon haberlerinde görünce çok üzüldüğünü, hakiki kaşarın asla yanmadığını söyledi. Koçak, gerçek kaşar penrirlerinin yanmadığını, buna karşılık, 'Merdiven altı' imalathanelerde kullanılan kaşar peynirlerinin çakmağı yaklaştırması halinde çıra gibi tutuştuğunu anlatırken şöyle dedi:
"Hakiki kaşar peynirde de yanma olur ama alev almaz. Hileli kaşarların içindeki naylonsu maddeler anında alev aldığı için kesinlikle evlerde denenmemeli. Özellikle kaşar süt gibi bembeyaz olmaz. Kaşardaki en büyük özelliklerden birisi budur. Rengi sarımtırak olmalı. O da yağından kaynaklanır. Kaşarın fiyatı da önemlidir. 10 kilo sütten 1 kilo kaşar elde ediliyor. Taze kaşar 18, eski kaşar da 20 liranın aşağısında satılmaz. 30 liradan yukarı da kaşar olmaz. 'Eski kaşar 2 yıllık, 3 yıllık, 4 yıllık olur' diyorlar öyle bir şey yok. Buna da kanmayın. Bir kaşarın ömrü 11 bilemedin 12 aydır. Çünkü içerisindeki tuz oranı onu ancak 12 ay saklayabilir. İkiye bölündüğü zaman dümdüz bir görünümünde olması lazım. Çok fazla delikli ve mat görünümlü kaşar makbul değildir" diye konuştu.
Kars'ın ayrı bir önemli ürünü olan gravyer peyniri hakkında da bilgi veren Koçak, bu peynirde kimyasal maya kullanılmadığını vurguladı. Gravyer peynirin bekleme ömrünün 5 yıl olduğunu anımsatan Murat Koçak, gravyer peynir alırken büyük delikli olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. - Kars
Son Dakika › Güncel › Kars'taki Üreticiler: Gerçek Kaşar Peyniri Yanmaz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?