Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü, ağaçlara zarar veren böceklere karşı Mihalıççık, Çatacık ve Kalabak ormanlarında doğal olarak bulunan kırmızı orman karıncalarının (Formica Rufa) yaşam alanları genişletiliyor.
Yüksek rakımlarda yaşayan karınca kolonileri, parçalara ayrılarak daha düşük rakımlara ve karınca bulunmayan bölgelere naklediliyor. Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Çatacık Orman İşletme Müdürlüğü Arıkaya Şefliğinde sabah saatlerinde 10 karınca yuvasının bir bölümü bin 380 rakımdan alınarak, bin 270 rakıma taşındı. Yeni karınca yuvaları, ayı ve domuzların zarar vermemesi içinde tel çitle çevrildi. Karıncaların yuvayı benimsemesi için 5 ay boyunca toz şeker serpilecek.
Konuyla ilgili bilgi veren Eskişehir Orman Bölge Müdürü Recep Temel, dumansız orman diye nitelendirilen bir zarar şeklinin olduğunu, bununla mücadele içinden belli bölgelere karınca nakli yaptıklarını söyledi. Normalde hiçbir böceğin zararlı olmadığını ama doğada dengenin bozulması ve popülasyonun artması sebebiyle bazı böceklerin ağaçlara zarar verdiğini belirten Temel, "Orman Müdürlüğü olarak, bu zararlı böceklere karşı kimi zaman kimyasal kimi zamanda mekanik mücadeleler yapılıyor ancak bunlar çok pahalı ve doğal yöntemler olmadığı için biyolojik yöntemleri tercih ediyoruz. Bu kapsamda en çok kullandığımız, pratik ve en faydalı yöntem olan karınca nakli" dedi.
Ormanın muhtelif yerlerinde bulunan kırmızı orman karıncalarının bazılarını yuvalarını olmayan bölgelere naklederek ormanda denge oluşturmaya çalıştıklarını dile getiren Bölge Müdürü Recep Temel, şunları söyledi;
"Bu böcekler, kabukla, kambiyum arasındaki kısımda yaşayan, daha doğrusu kambiyum yiyerek ağaca zarar veren kabuk böceği dediğimiz böcekler var, karıncalar bu böcekleri yiyerek denge oluşturuyor. Bu kapsamda da bir koloni de 300 bin tane karınca olabiliyor. 300 bin tane karınca demek günde 100 bin-200 bin arasında böceğin yendiği literatür kayıtlarında var. Ormanların korunması adına çok etkili bir yöntem."
Karınca nakillerinin Nisan ayı ve Mayıs ayı başlarında güneş doğmadan yapılmasını gerektiğini anlatan Temel, "Karıncaların yuvaya alışması için şeker takviyesi yapıyoruz. Etrafını da ayı gibi diğer hayvanlardan zarar görmemesi için çeviriyoruz. 5-6 boyunca bu yuvanın hem kontrolünü hem de bakımını yapacağız. Böylelikle ormana zarar veren böceklere karşı karıncayla korumuş olacağız" şeklinde konuştu.
Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı bölgelerde toplam 40 adet karınca nakli yapılacak. - ESKİŞEHİR
Son Dakika › Güncel › Karınca Nakli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?