Karbonmonoksit Zehirlenmesine Karşı Uyarı - Son Dakika
Güncel

Karbonmonoksit Zehirlenmesine Karşı Uyarı

Karbonmonoksit Zehirlenmesine Karşı Uyarı

Muğla Halk Sağlığı Müdürü Dr.

07.11.2013 11:24

Muğla Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, karbonmonoksit zehirlenmeleri konusunda halkı uyardı. Dr. Ceyhan, sobaların günlük temizlenmesi gerektiğini belirtip, "Kaliteli odun ve kömür seçilmeli" dedi.

Ülke genelinde bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, bacalardan sızan karbonmonoksit gazı zehirlenmelerinin her yıl kış aylarında alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığını belirten Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, bazı uyarılarda bulundu. Dr. Ceyhan, "Lodos nedeniyle her yıl onlarca kişi, karbonmonoksit gazı ile zehirleniyor. Karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz, zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yoluyla girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller, zehirlenme ve ölüme neden olur. Havagazı, kömür gibi ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla, kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeniyle meydana gelir. Sağlık Bakanlığı'na bağlı, ücretsiz aranabilen 114 Zehir Danışma Merkezi'ni aranarak zehirlenmelerde yapılacak ilk yardım hakkında gerekli bilgi alınabilir" diye konuştu.

UYARILAR, ÖNLEMLER

Zehirlenme belirtileri, yapılacak ilk yardım müdahaleleri ve alınacak önlemlerle ilgili Dr. Ceyhan, şunları kaydetti:

"Uyku hali, yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı gibi şikayetler görülür. Daha ağır zehirlenmelerde baş ağrısı şiddetlenir. Muhakeme bozukluğu, görme bozukluğu, nabız, solunum, kan basıncı düşmesi, nöbetler ve bayılma ortaya çıkabilir. Son aşamada solunum yetmezliği ve hızla gelişen ölümcül koma görülür. Zehirlenen kişi öncelikle temiz havaya çıkarılmalıdır. Aynı zamanda ilk yardım ekiplerine de haber vererek en doğru müdahalenin yapılması sağlanmalıdır. İlk yardım ekipleri, solunumu olmayan ve nabzı alınamayan hastalara temel yaşam desteği başlatacaktır. Dokulardaki oksijensizliği gidermek ve kandaki karbonmonoksiti temizlemek için de hastalara oksijen verilir. Gerekli durumlarda da kalp masajı yapılır."

Hava durumunun düzenli takip edilmesini, özellikle lodoslu havalarda soba veya kombi kullanılmaması gerektiğini belirten Dr. Ceyhan, "Soba kurulmadan önce baca temizliği yapılmalı, fazla dirsek kullanmaktan kaçınılmalı. Dirsek ve boru ekleme yerleri, baca giriş ağzı hava sızdırmaz olmalı. Soba kurarken profesyonel destek alınmalı, sobalar duvarlardan en az 1-1.5 metre uzak olmalı. Sobalar günlük temizlenmeli, kaliteli odun ve kömür seçilmeli. Sobanın ve kombinin kurulu olduğu odada yatılmamalı, yatmak gerekiyorsa soba ve kombi mutlaka söndürülmeli" dedi. - Muğla

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Karbonmonoksit Zehirlenmesine Karşı Uyarı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement