Anayasa Mahkemesi heyeti, AKP'nin kapatılması istemiyle açılan davayla ilgili iddianameyi kabul etti. Mahkemenin bu kararına siyasilerden yorum gecikmedi. İşte siyasilerin kararla ilgili yorumları:
CHP'Lİ ÖZYÜREK: BEKLENEN BİR KARAR
CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın AKP hakkında açtığı kapatma davasının Anayasa Mahkemesi'nde kabul edilmesini “beklenen bir karar” olarak değerlendirdi.
CHP'li Özyürek ANKA’ya yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
“Beklenen bir karardı. Bu davanın esası ile özüyle ilgili bir karar değil. Usulüne uygun yeterli belgeleri, bilgileri içeren davanın açıldığını Anayasa Mahkemesi kabul etti. Özellikle AKP çevrelerince sanki farklı karar verilebilir şeklinde izlenim yaratıldı. Normal bir karar.
Görülmekte olan bir davayı düşürecek Anayasa ve yasa değişikliği Anayasamızdaki kuvvetler ayrılığına ters düşer. Bu çalışma, ‘Mademki beni kapatıyorsunuz, öyleyse ben de senin elindeki yetkileri alayım’ diye düşünülebilir. Bu davayı düşürme amacıyla yapılacak bir Anayasa değişikliği hukuka aykırı olur. AKP’nin meşruiyetini sorgular nitelikte olur.”
MHP'Lİ ŞANDIR: KARARA HERKES SAYGI GÖSTERMEK ZORUNDADIR
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Anayasa Mahkemesinin, AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca sunulan iddianamenin kabul edilmesine ilişkin, “Gelinen nokta hiçbir şekilde güzel olmamıştır. Ülkenin getirildiği noktanın sorumlusu, AKP'dir” dedi.
TBMM'de gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Şandır, parti olarak kendi aralarında bir değerlendirme yaptıktan sonra açıklama yapılacağını söyledi.
Şandır, “Gelinen nokta hiçbir şekilde güzel olmamıştır. Bunun suçlusu AKP'dir. Ülkenin getirildiği noktanın sorumlusu, AKP'dir. Ama Anayasa Mahkemesinin süreci, sorgulanmamalıdır. Herkes de buna saygı göstermek zorundadır. MHP olarak yarın Genel Başkanımız grup toplantısında gereken değerlendirmeyi yapacaktır” diye konuştu.
CHP'Lİ OKAY: CUMHURBAŞKANININ DOKUNULMAZLIĞI YOKTUR
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, AK Parti hakkındaki kapatma davasıyla ilgili olarak, “AKP'ye tavsiyem şudur: Laikliğe aykırı eylemlerin odağı olmadığının savunmasını yapsınlar” dedi
Okay, Anayasa Mahkemesinin, AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davada iddianamenin kabul edilmesine ilişkin soruları yanıtladı.
İddianamenin kabulüyle, davanın usulüne uygun açıldığının tespit edildiğini ifade eden Okay, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yönünden ise oy çokluğuyla karar alındığını anımsattı. Okay, Anayasaya göre, cumhurbaşkanının, seçildikten sonra işlediği suçlarla ilgili, vatana ihanet dışında yargılanamayacağına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yoksa cumhurbaşkanlarının, milletvekilleri gibi dokunulmazlığı yoktur. Yapılan açıklama, bu davanın esastan incelenmesine, usule ilişkin bir eksiklik olmadığının kabul açıklamasıdır. Siyasi partilerle ilgili kapatma davaları, kendine özgü bir tespit davası mahiyetindedir. Yargıma sürecinde Ceza Muhakemesi Kanunundaki gibi, iddianamenin geri çevrilmesi gibi bir düzenleme de yer almıyor. Bunu bir rutin ceza davası gibi değerlendirmek de mevcut düzenlemeler karşısında mümkün değildir.”
“ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNDEN VAZGEÇİLSİN”
Yargılama sürecinin başladığına işaret eden Okay, AK Parti'nin, yargılama sürecinde savunmasını vereceğini söyledi. Okay, “AKP'ye tavsiyem şudur: Laikliğe aykırı eylemlerin odağı olmadığının savunmasını yapsınlar” dedi.
Okay, siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştırılmasına yönelik anayasa değişikliğinin gündeme gelmesi halinde, değişikliğin 367'nin altında ve 330'un üzerinde bir oyla kabul edilmesinin, referandum sonucunu doğuracağını anımsattı. Okay, yasamanın, yargıyı etkisizleştirmeye yönelik bir düzenleme yapmasının, hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmayacağını dile getirdi.
AK Parti hakkındaki davanın da laikliğe aykırı eylemlerin odağı haline geldiği iddiasıyla açıldığına işaret eden Okay, bu nedenle yapılacak anayasa değişikliğinin toplumda yeni gerginlik ve kırılganlıklara neden olacağını, laikliğin oylanmasına dönüşeceğini savundu.
Böyle bir anayasa değişikliklerinden vazgeçilmesini isteyen Okay, CHP'nin değişikliğin Genel Kurulda kabul edilmesi halinde Anayasa Mahkemesine başvuracağını bildirdi.
“NE KAPATILMASINA NE KAPATILMAMASINA YÖNELİK”
Bu arada, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Kültür Üniversitesinden gelen bir grup öğrenciyi kabul etti.
Kılıçdaroğlu, gazetecilerin Anayasa Mahkemesinin kararına ilişkin soruları üzerine, şöyle konuştu:
“Anayasa Mahkemesinin kararı, bir açıdan çok önemli: Anayasa Mahkemesinin bu kararına göre, Cumhurbaşkanları, cumhurbaşkanı seçilmeden önceki fiilleri nedeniyle yargılanabilirler. Bu gerçek ortaya çıkmıştır. Bu çok önemlidir. Bu konuda gerek akademik çevrelerde, gerek siyasi çevrelerde tartışmalar vardı, bu tartışmalar Mahkemenin verdiği kararla noktalanmıştır.
Anayasa Mahkemesinin, oybirliğiyle aldığı karar ise normal, bildiğimiz sıradan bir karar. CHP olarak daha önce, Anayasa Mahkemesine dava açtığımızda, Mahkeme şekil yönünden bizim bazı taleplerimizi iade ediyordu, o şekil tamamlandıktan sonra tekrar dava açabiliyorduk. Bu prosedürü, doğal bir prosedür olarak görmek gerekir.”
Başka bir soru üzerine Kılıçdaroğlu, “Bu karar ne AK Parti'nin kapatılmasına ne de kapatılmamasına yönelik bir karar. Sürecin değerlendirilmesine başlanacak bir karar” dedi.
DTP'Lİ DEMİRTAŞ: SÜRPRİZ OLMADI
DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, “Karar, sürpriz olmadı; beklenen bir karardı” dedi.
Demirtaş, yaptığı açıklamada, AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca sunulan iddianamenin kabul edilmesine ilişkin kararının, “Sürpriz olmadığını” söyledi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında şerh konulmuş olmasına bir anlam veremediğini ifade eden Selahattin Demirtaş, “Anayasa Mahkemesinde şimdiye kadar kişiler ayrıştırılmadı. Sayın Gül'le ilgili muhalefet şerhinin gerekçesine bakmak gerekir” diye konuştu.
Anayasa Mahkemesinin bu aşamada iddianameyi usul açısından incelediğini belirten DTP'li Demirtaş, şöyle devam etti:
“Karar sürpriz olmadı, beklenen bir karardı. AK Parti bu aşamadan sonra parti kapatılmasını zorlaştırmayı gündeme getirmeli. Sadece AK Parti'yi kurtaracak bir girişime destek vermeyiz; ama demokrasi paketiyle bir bütün olarak parti kapatmalar zorlaştırılabilir. Sivil Anayasa gündeme taşınıp tümden bir demokratikleşmeye gidilmeli.”
MHP'Lİ PAÇACI: HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNE HERKES İNANMALI
MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, Anayasa Mahkemesinin, AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca sunulan iddianamenin kabul edilmesine ilişkin, “Hukuki süreç fiilen başladı. Hukukun üstünlüğüne ve yargının bağımsızlığına herkes uymalı ve saygı göstermelidir” dedi.
Paçacı, yaptığı açıklamada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesine gönderdiği iddianamenin, şekil yönünden incelenerek kabul edildiğini belirterek, şunları kaydetti:
“Bu süreç, hukuki bir prosedürdür. Hukuki bir prosedürün yerine getirilmesidir. Hukuki süreç fiilen başlamış durumdadır. Bundan sonra bu süreçle ilgili yorum yapmanın doğru olmadığı kanaatindeyiz. Hukukun üstünlüğüne ve yargının bağımsızlığına herkes uymalı ve saygı göstermelidir. İddianamenin gönderilmesinden itibaren siyasi sonuçlarının sıkıntılı olduğunu daha önce ifade ettik. Bundan sonraki süreçte herkesin sağduyulu ve soğukkanlı bir şekilde davranması, gerginliği artıracak beyan ve tutumlardan kaçınması gerekir.
Son Dakika › Güncel › Karara Siyasiler Ne Dedi? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?