KONYA'nın Karapınar İlçesi'nde yeraltı sularının çekilmesi, sayıları 100'ü bulan ve giderek genişleyen obrukların (içinde su biriken çukur) oluşumunu tetikliyor. Karapınar Belediye Başkanı AK Partili Mehmet Mugayıtoğlu, bilinçli tarımsal sulama ile bir nebzede olsa yeraltı suyunun çekilmesinin önlebileceğini ve obruk oluşumununda azalabileceğini belirtti.
Türkiye genelinde meydana gelen obrukların yüzde 90'nın Karapınar'da oluştuğuna dikkat çeken Mehmet Mugayıtoğlu, "İlçemizde yaklaşık 200 yıldır, irili ufaklı 100 civarında obruk oluştu. Fakat obruk oluşumu özellikle son yıllarda artış gösterdi. Bunun nedeni de yeraltı su seviyesinin hızla düşmesi ve küresel ısınmadır. Bilinçli tarımsal sulama ile yeraltı sularının çekilmesini önleyip, obruk oluşumunun azaltabiliriz."dedi.
Mehmet Mugayıtoğlu, yapılan bilimsel araştırmalarda obrukların, ilçenin güney batısından, kuzey doğusuna doğru giden bir hat üzerinde olduğunun tesbit edildiğini söyledi. Obruk oluşumunu anlatan Mugayıtoğlu, "Araştırmayı yapan bilim adamları, bu hatta yeraltı nehri olduğunu söyledi. Yeraltı nehrinin hızının yılda 250- 300 metre civarında ilerlediğini, bu nehirdeki suda bulunan karbondioksit gazlarının kireç tabakasını eritmesi neticesinde, suların yeraltındaki toprakları sürükleyip orada boşluklar meydana getirmesi, bu boşlukların ters huni şeklinde yukarıya doğru hızla ilermesi ve zemine yaklaşık 4- 5 metre kaldığı zamanda, zeminin kendisini taşıyamaması sonucu toprağın çökmesiyle obrukların oluşuyor."
Obrukların oluştuğu hattın ilçe merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta olduğunu belirten Mugayıtoğlu, şunları söyledi:
" İlçemiz, 3 bin 30 kilometrekare mücavir alana sahiptir. Yapılan araştırmalarda kent merkezinde obruk riski yok. Fakat 160 adet yaylamız mevcut ve bu yaylaların bazıları risk altında. Çünkü bazı obruklar yerleşim yerine 20 metre veya 50 metre uzaklıkta. Bugüne kadar obruk oluşumu sırasında her hangi bir can veya mal kaybı olmadı. Bu olmayacak anlamanı gelmiyor. Şu an Maden Tetkik ve Arama Orta Anadolu II. Bölge Müdürlüğü tarafından bölgenin risk haritası oluşturulmakta. Bu risk haritası projesi 4 yıllık projedir. Yaklaşık 80 kişiden oluşan ekip 2 yıldır çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmalar tamamlandıktan sonra belediye olarak bizlerde risk haritasına göre tedbirlerimizi alacağız. "
Mehmet Mugayıtoğlu, obruklara yerli ve yabancı turistlerinde ilgisinin arttığını ve ileri ki dönemlerde bu bölgelerin turizme kazandırılması için çalışma yapılabileceğini ifade etti.
Son Dakika › Güncel › Karapınar-Yeraltı Sularının Çekılmesı Obruk Oluşumunu Tetıklıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?