Kanser vakalarında artış yaşanan Isparta’nın Aksu İlçesi’ndeki Karağı Köyü’nde bir araştırma yapıldı.
Köydeki akciğer hastalıklarının kaynağının halk arasında ak toprak denilen asbest ve sıva olduğu ortaya çıktı. “Yüksek Riskli Bölgede Çevresel Asbest Maruziyetinin Akciğere Etkisi” konulu çalışma, Sağlık Bakanlığı’nın isteği üzerine Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) tarafından ilk kez yapıldı. SDÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalından Doç. Dr. Ünal Şahin, çalışmalara 2006’da başladıklarını belirterek, şu bilgileri verdi:
Köyün yeri değişebilir
“Araştırmayı 145 kişi üzerinde yaptık. Taramadan geçirdiğimiz köylülerin akciğer filmlerinde asbestli toprağın solunum yoluyla akciğerlere ulaştığını ve akciğerde büyük hasarlar oluşturduğunu tespit ettik. Asbesti oluşturan liflere rastladık, asbestle ilişkili akciğer hastalıklarını teşhis ettik. 32 hastanın bariz şekilde asbestli topraktan etkilendiğini belirledik. 145 kişiden 19’unda akciğer zarında kireçlenme, 4’ünde akciğer zarında kalınlaşma, birinde akciğer zarının iyi huylu tümörü, 5’inde akciğer zarının kötü huylu tümörü ve 3’ünde de akciğer kanseri teşhisini koyduk.” Sağlık İl Müdürü Uzm. Dr. Süleyman Önal da, gerekirse köy hakkında yerleşim değişikliğine gidilebileceğini belirtti.
Asbest zehirli bir madde
ASBEST, ısı ve ses izolasyonu sağlayan özellikleri nedeniyle, özellikle 19’uncu yüzyılda inşaat malzemesi, su boruları ve elektrikli aletlerde yaygın olarak kullanılan bir maddedir. Türkiye’nin birçok yerinde yaygın olarak bulunan asbest doğada üç ayrı biçimde bulunur. Beyaz (chrysotile), mavi (crocidolite) ve kahverengi (amosite). Ülkemizin bazı yörelerinde ak toprak veya gök toprak olarak da adlandırılan asbest, bilinçsiz olarak duvar sıvama ve yer döşeme amaçlı da kullanılıyor.
Son Dakika › Güncel › Kanserlerin Nedeni Sıva ve Toprak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?