Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kamuda toplu iş sözleşmelerinin, ramazanda, uzlaşıyla, başarıyla sonuçlanmasını diledi.
Çelik, kamuda toplu iş sözleşmeleri kapsamında işçi ve işveren temsilcileriyle bir araya geldi.
Bakanlıktaki görüşme öncesinde konuşan Çelik, çalışanların mali haklarının iyileştirilmesi için yapılan görüşmeleri, küresel ekonomik krizin sürdüğü, küresel işsizliğin 200 milyonu aştığı, bazı ülkelerde maaşların dondurulduğu, düşürüldüğü bir ortamda, Türkiye'de bütün göstergelerin olumlu seyrettiğinin göstergesi olarak niteledi.
Dünyada demokrasi arayışları darbelerle frenlenirken, hak arama yolları kapatılırken, sosyal taraflarla diyaloğu ve mutabakatı esas alan bir politika yürüttüklerini belirten Çelik, toplantıda 186 kamu kurum ve kuruluşunda çalışan 200 bini aşkın işçinin mali haklarını görüşeceklerini açıkladı.
Yapılacak toplu iş sözleşmelerinin 56'sının Ocak 2013'ten, 124'ünün Mart 2013'ten, 14'ünün de diğer aylardan itibaren yürürlüğe gireceği bilgisini veren Çelik, "Hatırlanacağı üzere 2011'de de toplu iş sözleşmesini taraflarla uzlaşarak imzalamıştık. Ocak 2013'ten bu yana müzakereleri süren ve 2013-2014 dönemini kapsayan bu toplu iş sözleşmelerinin de uzlaşarak, başarıyla ramazan ayı ile birlikte sonuçlanmasını temenni ediyorum. Hükümet olarak bu süreçte tarafların yanında olduğumuzu belirtmek istiyorum. Toplu iş sözleşmesinin çalışanlarımız, sendikalarımız ve ülkemiz açısından hayırlı olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.
Bir gazetecinin, "Sözleşmeli personele kadro müjdesi geldi, bu ne zaman gerçekleşecek" sorusu üzerine, Çelik, şunları söyledi:
"72 bin civarında 4/B'li sözleşmeli personel var, bunların kadroya geçişi, ayrıca 23 bin yerel yönetimlerde çalışan sözleşmeliler var, bunların kadroya geçişi ve önergeyle ilave ettiğimiz kamu sözleşmelileri dediğimiz yaklaşık 3 bin 500 çeşitli kamu kurumlarında çalışan kamu sözleşmelilerinin kadroya geçişi şeklinde özetleyebileceğimiz çalışma, şu anda Meclis'te görüşülen Torba Yasa'nın bitimiyle yürürlüğe girmiş olacak, yaklaşık 100 bin sözleşmeli personel kadroya geçmiş olacak."
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda bir ertelenmenin söz konusu olmadığını vurgulayan Çelik, şöyle devam etti:
"Yasa'yla ilgili bizim yaptığımız tehkileki ve çok tehlikeli işlerle ilgili uzman çalıştırma yükümlülüğü, şu anda tasarıda bir yıl uzatmayı öngörüyor ama bir önergeyle Meclis'in takdiriyle 6 aya indirmeyi ve 1 Ocak 2014'te yürürlüğe girmeyi, yani 6 aylık bir etlemeyi uygun buluyoruz. Bunun nedeni de iş sağlığı ve güvenliği uzmanı sayısında rekabeti oluşturacak yeterlilik düzeyine ulaşılamadığını tespit ettiğimizden kaynaklanıyor. Bu 6 aylık süreçte yoğun şekilde sınavlarla iş sağlığı ve güvenliği uzmanı alımı devam ediyor. Ocak itibarıyla bir sorun kalmayacak. Bunun yanında iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili risk değerlendirmeleri, tüm teftişler aynen devam ediyor. Orada bir aksama söz konusu değil ama uzman açısından bir haksız rekabetin gerek işletmeler gerek uzman açısından oluşmaması için 6 aylık bir süreye ihtiyaç duyuldu. İnşallah bunu önergeyle 6 aya indirip yürürlüğe koymuş olacağız."
Basına kapalı devam eden görüşmeye, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Türk-İş'e bağlı bazı sendikaların genel başkanları, Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) Genel Sekreteri Adnan Çiçek ile Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (Kamu-İş) Genel Sekreteri Erhan Polat katıldı.
Son Dakika › Güncel › Kamuda Toplu İş Sözleşmeleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?