İLKAY GÜDER - Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu, 2014-2015 dönemini kapsayan toplu sözleşme görüşmeleri sonucunda mali ve sosyal hakların uygulanması için bakanlıklara yazı gönderdiklerini bildirerek, "Ankara merkezde bulunan bazı kamu kurumlarının servisleri yok. Uygulamada tek tipliliğin sağlanması için karar alındı. Yazılar bakanlıklara ulaştıktan sonra her kurum, konuyla ilgili çalışmasını yapacak ve bize geri dönüşüm olacak" dedi.
Kumbuzoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, memurların istekleri dışında başka illere gönderilememesiyle ilgili basında birtakım haberler çıktığını hatırlattı.
Çok hassas olan personel konusuna herkesin ilgi duyduğu belirten Kumbuzoğlu, her kamu kurumunun kendi önemsediği ünvanlarda ülke bazında dağılımını yaptığını ifade etti. Bütün kamu kurumlarının ayrı ayrı yönetmelikleri olduğunu vurgulayan Kumbuzoğlu, "Bize yönetmelikler konusunda görüş sorulduğunda düzenleyici ve yönlendirici işlemlerimiz oluyor. Ama şu anda bir problem olarak görülmüyor. Her kurum kendi işleyiş sahasını tayin edip, ona göre kendi atamalarına yön çizmektedir" diye konuştu.
Kumbuzoğlu, 2014-2015 dönemini kapsayan toplu sözleşme görüşmeleri sonucunda mali ve sosyal hakların uygulanması için hizmetlerle ilgili bakanlıklara yazı gönderdiklerini, bu konudaki düzenlemelerini bir an önce başlatmasını istendiklerini anlattı.
Toplu sözleşme süreci sonunda birtakım konuların karar altına alındığını vurgulayan Kumbuzoğlu, şunları söyledi:
"Bunlardan birisi de servis konusu. Ankara merkezde bulunan bazı kamu kurumlarının servisleri yok. Uygulamada tek tipliğin sağlanması için karar alındı. Bütün kararlarla ilgili tüm kamu kurumlarına yazılarımız var. Ayrıca kurumlara sadece servisle ilgili yazı göndermedik. Yazılar ulaştıktan sonra her kurum, bu konuyla ilgili çalışmasını yapacak ve bize geri dönüşüm olacak."
Kumbuzoğlu, toplu sözleşmede alınan kararların, 2014 yılının Ocak ayından itibaren geçerli olacak şekilde uygulanacağına dikkati çekti. "Biz o zamana yetiştirmeye çalışacağız" dedi.
-"Neden farklı statülerde olsun ki"
Kamuda memur, sözleşmeli ve geçici işçi gibi birçok statü bulunduğunu ve bu durumun bir kargaşaya neden olduğunu kaydeden Kumbuzoğlu, şöyle konuştu:
"Her birinin ayrı ayrı özlük hakları var ve bunları takipte zorlanıyoruz. Bu ünvan ve statüler arasında sürekli geçiş talepleriyle boğuşuyoruz. Bu devletin işlevselliğini zorlaştırıyor. Örneğin bir mühendis hem işçi hem memur olabiliyor ama aynı işi yapıyor. O zaman neden farklı statülerde olsun ki? Bunları tek bir statüde toplamak hem çalışanlar arasındaki motivasyonu sağlayacağı gibi hem de başta Devlet Personel Başkanlığı olmak üzere kurumların işini de kolaylaştıracaktır. Ama şunu özellikle belirtmek istiyorum. Bu düşünce, kesinlikle kamu çalışanlarımızın iş güvencesini zayıflatmaya yönelik değildir. Böyle bir çalışma olacaksa iş güvencesi, özlük hakları aynı olacak şekilde yapılacak bir çalışma olur."
-"Bu, haklı bir talep"
Kamu Personeli Danışma Kurulunda, toplu sözleşmede alınan kararlarda gelinen aşamanın yanı sıra sözleşme süreci sonrasında belirlenen birtakım hususların da gündeme geldiğini anlatan Kumbuzoğlu, "Bu sürece 'acaba onlar da ilave edebilir mi ya da bir sonraki toplu sözleşme sürecine bırakılsın mı' şeklinde görüşmeler yapıldı. Sendikalar ile DPB olarak tekrar bir araya geldik" diye konuştu.
Özelleştirme uygulamaları nedeniyle bazı ünvan kadro ve mali haklarla ilgili kamu görevlilerinin sıkıntıları olduğunu ifade eden Kumbuzoğlu, "Örneğin yönetici kademesinde olanları araştırmacı olarak tek bir ünvanla atıyoruz. Sıkıntı burada yoğunlaşmış. Bu, haklı bir talep. Buna sıcak yaklaşıyoruz, çalışmalarımız da var. Yönetim kademesinde olan kişilerin ücretlerinde de bir serzenişten bahsediliyor. Bunu Maliye Bakanlığı ile değerlendirmeyi düşünüyoruz. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Kamu Kurumlarına Personel Servis Aracı Zorunluluğu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?