İzmir'de sık sık tekrarlayan çarpıntıları nedeniyle 2013 yılından beri ilaç kullanan 17 yaşındaki Neslihan Yılmaz, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Kliniği'nde, 'ablasyon tedavisi' yöntemi ile sağlığına kavuştu. Neslihan, "Artık okulda bayılmayacağım. Sağlığıma kavuştuğum için çok mutluyum" diye konuştu.
İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi (EAH) Çocuk Kardiyoloji Kliniği'nde, bu yılın başından itibaren kalp ritim bozukluklarının tedavisinde uygulanan kateter ablasyonu ile elektrofizyolojik çalışma, tanısal ve girişimsel amaçlı anjiyo işlemleri yapılmaya başlandı. Çarpıntı şikayeti nedeniyle 3 yıldır ilaç kullanan ve sık sık acil servise başvuran Neslihan Yılmaz, çocuk kardiyoloji uzmanı tarafından yapılan kontrolde 'supraventriküler taşikardi' tanısı konularak Tepecik EAH Çocuk Kardiyoloji Ünitesi'ne sevk edildi. Buradaki testler sonucunda hastaya 'ablasyon tedavisi' uygulanmasına karar verildi. Tepecik EAH'de görevlendirilen ayrıca İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları öğretim üyesi Doç. Dr. Cem Karadeniz'in başkanlığında gerçekleştirilen kriyoablasyon işlemi ile hastanın kasık damarından özel kateterlerle kalbe girilerek dondurma yöntemi ile kalpteki sorunlu bölge tedavi edildi. Başarılı geçen işlem sonrasında sağlığına kavuşan hasta taburcu edildi. Genç kız, okulda sık sık bayıldığını söyleyip, "Doç. Dr. Cem Karadeniz ve ekibine teşekkür ederim. Artık okulda bayılmayacağım. Sağlığıma kavuştuğum için çok mutluyum" diye konuştu.
YÜZDE 95'İNDEN FAZLASINDA KESİN SONUÇ
Taşikardinin, uygun hastalarda ablasyon işleminin artık dünyada kesin tedavi yöntemi olarak uygulandığını belirteren Doç. Dr. Cem Karadeniz, "Tedavi sonrasında hastaların yüzde 95'inden fazlasında kesin sonuç alınan işlemler, hastaların daha az radyasyona maruz kalması, radyasyonun zararlı etkilerinin azaltılması, hatta ortadan kaldırılması amacıyla özel bilgisayar programlarıyla 3 boyutlu görüntüleme ile oldukça güvenilir bir şekilde yapılıyor" dedi.
ARTIK BAŞKA İLLERE GİTMEYECEKLER
Tepecik EAH Yöneticisi Prof. Dr. Gökhan Akbulut, ülke genelinde yalnızca birkaç merkezde yapılan tedavinin kendi hastalerinde de yapılmaya başlandığı dile getirip, "Böylece ritim bozukluğu olan çocuk hastalarımız başka illere gitmeden, herhangi bir ek ücret ödemeden kolaylıkla hastanemizde tedavi olabilecekler" diye konuştu.
ABLASYON TEDAVİSİ
Ablasyon Tedavisi: Taşikardi oluşturan anormal kalp dokusu tahrip edilerek ortadan kaldırılabilir ve böylece taşikardi tedavi edilebilir. Buna kateter kardiyak ablasyon, radyofrekans ablasyon, kardiyak ablasyon veya yalnızca ablasyon denir. Ablasyon kateter denilen uzun ince tüpler yardımıyla yapılabildiği gibi açık kalp cerrahisi sırasında da yapılabilir.
Supraventriküler Taşikardi: Ara sıra kalbin egzersiz, yüksek ateş veya stres dışında bir sebeple çok hızlı atması anlamına gelir.
Kalbin hızlı çalışması olarak tanımlanan taşikardi sırasında kalp hızının genellikle dakikada 180 ve üzerine çıktığı supraventriküler taşikardi atakları çoğu insanda herhangi bir probleme neden olmazken, bazı durumlarda uzun süreli devam ettiğinde kalp yetmezliğine, bayılmaya ve çocuklarda psikolojik sorunlara neden olabiliyor. Taşikardinin ablasyon tedavisi ile hastaların uzun süreli ilaç tedavisinden ve bu ilaçların olası yan etkilerinden korunması sağlanıyor.
- İzmir
Son Dakika › Güncel › Kalp Hastası Neslihan'ı Sağlığına Kavuşturan Tedavi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?