Kaliteli Mesleki Eğitim-Nitelikli İşgücü Toplantısı Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Kaliteli Mesleki Eğitim-Nitelikli İşgücü Toplantısı Yapıldı

Kaliteli Mesleki Eğitim-Nitelikli İşgücü Toplantısı Yapıldı

Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç METEK Kapsamında "Kaliteli Mesleki Eğitim-Nitelikli İşgücü" toplantısına katıldı.

26.09.2013 16:18

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Türkiye'de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi (METEK) 'Kaliteli Mesleki Eğitim Nitelikli İşgücü' toplantısı Rixos Otel'de Milli Eğitim Bakanı Nabi AVCI, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih ACAR, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih ÇELİK ve Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ömer AÇIKGÖZ'ün katılımıyla gerçekleştirildi.

Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ'ın da katıldığı toplantıda Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ömer AÇIKGÖZ, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih ÇELİK, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih ACAR, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Büyükelçisi Jean-Maurice RIPERT ve Milli Eğitim Bakanı Nabi AVCI sırasıyla açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.

Ülke genelinde 21 ilde 50 pilot okulda farkındalık artırma faaliyetleri, kariyer ve bilgilendirme günleri, işyerinde mesleki eğitim, medya ve medya gözcüleriyle bilgi paylaşımı, mesleki ve teknik eğitimde başarılı örneklerin belirlenmesi, mükemmel okulum yarışması ve çeşitli bültenlerle çalışmalarını sürdüren METEK Projesi kapsamında, Türkiye'de mesleki eğitime uygulanabilir, ölçülebilir, sürdürülebilir bir ulusal kalite güvence sistemi getirilmesi hedefleniyor.

Ordu İlinin de pilot bölge olarak yararlandığı proje kapsamında çalışmaları titizlikle takip ettiklerini belirten Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, şu an için Ordu Üniversitesi'nin bu projeden yararlanmadığını ama METEK kapsamında ODÜ'nün proje çalışmalarının devam ettiğini, önümüzdeki süreçte muhakkak METEK kapsamındaki projelerde üniversite-sanayi-kent uyumunu perçinleyici çalışmalarda yer alacaklarına değindi.

Projenin bugüne kadar mesleki eğitimde kalite güvence stratejisinin geliştirilmesi, öğretmen eğitimleri ve müfredat çalışmalarıyla, iletişim alanlarında çok sayıda faaliyet gerçekleştirdiğine de değinen Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, Ankara'da düzenlenen konferansta bu faaliyetlere ilişkin kapsamlı bilgilerin katılımcılar ve kamuoyuyla paylaşıldığını belirtti.

Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, Ankara'da düzenlenen toplantı kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı uzmanlarından Ulusal Mesleki ve Teknik Eğitim Stratejileri ve bu stratejiler içerisinde METEK Projesi'nin rolü hakkında katılımcılara bilgi verildiğini, Mesleki ve Teknik Eğitimin Türkiye'nin toplumsal yaşamına ve ekonomisine katkılarının tartışıldığını ve bu proje kapsamında geliştirilecek olan Ulusal Kalite Güvence Sistemi tanıtıldığını belirtti.

Türkiye'de Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi ve Nitelikli İşgücü kapsamında gerçekleştirilen toplantıda Milli Eğitim Bakanı Nabi AVCI, 'Türkiye'de nitelikli işgücü ihtiyacının' en temel gündem maddelerinden birisi olduğuna değinerek bu ihtiyaçla birlikte gelişen teknoloji ile değişen üretim yöntemleri, teknolojik donanım ve mesleklerin kendi alanlarındaki değişim ve dönüşümlerinin de artarak devam ettiğine vurgu yaptı.

Mesleki eğitimi; dinamik, sürekli yenilenmesi ve geliştirilmesi gereken ayrıca özel sektörün daha aktif olarak sürecin içinde yer almasıyla sağlıklı ilerleyebilecek bir süreç olarak tanımlayan Bakan Nabi AVCI, son 10 yılda mesleki eğitim anlamında önemli yollar kat edildiğini ifade etti. Bakan AVCI aynı zamanda Türkiye'de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi (METEK) kapsamında 21 ilde yapılacak pilot uygulamalarla mesleki ve teknik eğitim sisteminde yer alan tüm aktörlerin ve iş dünyasından temsilcilerin bulunduğu üst düzey Ulusal Kalite Güvence Komisyonu oluşturulacağını dile getirdi. Bölgelerarası farklılıkların azaltılmasına yönelik çalışmalara paralel olarak mesleki ve teknik eğitim sisteminde eğitim veren okullar arasındaki farklılıkların giderilmesine yönelik yürütülen çalışmaların da tüm hızıyla devam etmekte olduğuna dikkat çeken Bakan AVCI, eğitim kalitesinin güvenilirliği ve istihdama uygunluğu için öğrenci performansının ulusal seviyede ölçülebilmesi ve değerlendirilmesine ilişkin standartlaştırılmış bir sisteme ihtiyaç olduğunu da belirtti.

Konuşmaların ardından toplantı METEK Projesi Takım Lideri David HARDY tarafından "METEK'e Genel Bakış, Ulaşılan Hedefler, Gelecek Dönemin Planları" konulu sunum, ardından Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ömer AÇIKGÖZ başkanlığında "Eğitimde iş ve kalite" konulu panel düzenlendi. Panelde Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin ÖZDEBİR, Girişimci Sanayici Mennan AKSOY, METEK Projesi Kalite Bileşeni Kilit Uzmanı Genevieve McCABE ve Avrupa Eğitim Vakfı Temsilcisi Arjen DEIJ panelist olarak yer aldılar.

Panelde yapılan konuşmalarda Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, özellikle teknik eğitim veren meslek yüksekokullarının sanayi ile işbirliğinin önemine değinerek Ordu gibi sanayi şehri olmayan, hizmet sektörünün çok daha öne çıktığı Anadolu şehirlerinde, ara eleman yetiştirmek üzere birçok programlarla öğrencilerine teorik ve pratik dersler vermeye çalışan üniversitelerin, sanayi alanında çok fazla ihtiyacı olduğuna vurgu yaptı.

Panelde söz alarak; "Üniversitelerin ürettikleri bilgileri, teknoloji ile buluşturma görevi sanayi kuruluşları tarafından özenle gerçekleştirilmeli, hep hayalini kurduğumuz çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşabilmek için üniversite-sanayi işbirliğine önem vermeliyiz" diyen Rektör Prof. Dr. YARILGAÇ Ordu İli ve üniversite-sanayi işbirliğinde Ordu Üniversitesi'nin yürütülen projelerde aktif rol aldığını, KOBİ işletmelerine danışmanlık ve eğitim hizmetleri vererek sektörün ihtiyaçlarını bütün öğretim elemanları ile karşılamaya çalıştıklarını belirtti. Ayrıca Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, üniversitelerin yurt sathına yayılmasının istihdamı artırmada çok önemli rol oynadığını, bu anlamda üniversitelerin bulundukları şehirlerin ve bölgelerin gereksinimleri doğrultusunda özel sektörle, sivil toplum kuruluşlarıyla, hatta ailelerle ortak çalışmalar yürütmesi gerektiğinin zorunluluğuna vurgu yaptı.

Üniversitelerin eğitim ve araştırma faaliyetlerinin yanı sıra topluma hizmet görevlerinin de bulunduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. YARILGAÇ, bu kapsamda çeşitli kurumlarla işbirliği içerisinde hareket etmenin ülkemizin kalkınması için yadsınamaz derecede önemli olduğunu, tüm kurumların bu konuda gerekli sorumluluğu üstlenerek çaba göstermeleri gerektiğini ifade etti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kaliteli Mesleki Eğitim-Nitelikli İşgücü Toplantısı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement