Muğla'ya gelen Boğaziçi Üniversitesi Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat, Türkiye'de 8 üzerinde şiddetli bir deprem beklenmediğini açıkladı. Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Muğla'nın Depremselliği" konferansına Vali Yardımcısı Faruk Necmi Kurt ve öğrenciler katıldı.
BİR YILDA 15 BİN DEPREM
Kültür ve Turizm Müdürlüğü Mustafa Papuççuoğlu salonunda, "Muğla'nın Depremselliği" konferansına katılan Kalafat, teknolojinin bu kadar geliştiği bir çağda, her zemine bina yapılabileceğini belirtti. Türkiye'nin, Asya, Avrupa ve Afrika platolarının ortasında bulunan bir ülke olduğunu anlatan
Kalafat, şöyle konuştu: "Türkiye'de bir yıl içinde irili ufaklı 15 bin deprem meydana geldi. Günümüzde her zemine konut yapılabilir. Önemli olan o zeminin özelliklerini iyi analiz etmek. Bu coğrafyada nereye gidersek gidelim. Depreme dayanıklı binalarda oturmak zorundayız."
"DEPREMLERİN ODAK UZAKLIĞI SIR"
Boğaziçi Üniversitesi Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat, Türkiye'de depremin olumsuz etkilerini belirleyen faktörler arasında depremin gücü, depremin süresi, depremin merkezden uzaklığı, zemin/yerin cinsi ve depremin odak derinliğinin önemli olduğunu söyledi. Kalafat, Japonya'da depremlerin odak uzaklığının 60 ile 600 kilometre arasında değiştiğini belirterek "Fakat Türkiye'de depremlerin odak uzaklığı sırdır. Bu da bizim için dezavantajdır" dedi.
EGE'DE TSUNAMİ TEHLİKESİ VAR
Muğla yöresinde, 1900-2013 yılları arasında 35 bine yakın irili ufaklı deprem meydana geldiğini belirten Kalafat, sözlerini şöyle tamamladı: "Muğla'daki depremler genellikle, Gökova Körfezi, Fethiye, Bodrum ve Rodos merkezli depremlerdir. Bunun yanında tsunami olur mu, evet geçmişte bunun örnekleri var. Ege ve Muğla kıyılarında meydana gelebilecek olası bir tsunaminin boyu 5 metreye kadar ulaşabilir." - MUĞLA
Son Dakika › Güncel › 'Ege'de Tsunaminin Boyu Beş Metreye Ulaşabilir' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?