Ekonominin nabzının attığı Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Bild Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kai Georg Diekmann, "Yıllar boyunca ağaçları, kağıt haline getirdik ve bu kağıtlara haberleri yaptık. Ertesi gün de bu haberleri bayilerde dağıttık. Bu 10 yıllar boyunca sürdü. Avrupa'nın en büyük gazete şirketi dijital yayın gerçekleştirdi ve yayıncılıkla ilgili her şey değişti" dedi.
Capital ve Ekonomist dergileri tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin TEB sponsorluğundaki 'Silikon Vadisi'nde Neler Oluyor" oturumu TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici'nin teknolojinin hayatımızdaki önemini anlattığı konuşmayla başladı.
'Silikon Vadisi'nde Neler Oluyor?' başlıklı oturumda konuşan Bild Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kai Georg Diekmann, Microsoft Genel Müdürü Tamer Özmen'in sorularını yanıtladı. Silikon Vadisi'ne ilk gidişi ile ilgili bilgi veren Diekmann, Almanya'dan 6 bin mil öteye gittiğini ve 9 saatlik fark ile karşılaştığını kaydetti. Gazetecilik sektöründe bugüne kadar ağaçların kesildiğini belirten Diekmann, "Üstlerine haberleri bastık. 10 yıllarca sürdü. Her şey değişti. Şimdi daha fazla haber tüketiliyor ama kağıt üzerinde değil. Dağılım oranında düşüş var ama kağıt ortamında. İş modelinde sona ermeye başladığımızı gördük ve inovasyonun olduğu yerde kendimizi ifade etmek istedik.?
Silikon Vadisi'nde Almanya'dan 17 yaşında gelen bir öğrenciyi tanıdıklarını ve gencin 12 yaşında kodlama işine başladığını belirten Diekmann, "Son derece iyiydi, bir dahiydi. Biz onu öğrenci elçimiz yaptık. Standford'da okumasını sağladık. Arada bir arkadaşlarını getirmeye çalıştık. Vadide fiziksel alan var ama küçük bir alan. Sürekli birbiriniz ile karşılaşıyorsunuz. Silikon Vadisi'nde bir kişi ile tanışınca 5 başka kişiyle tanışmış oluyorsunuz. 5 - 6 ayda 300'ün üzerinde kişi ile tanıştık. İnsanlar birbirine yardım etmek istiyor. Çözümlerini kısa zamanda hayata geçirmeyi istiyor. Silikon Vadisi eşsiz... Harika üçgen yapıda Standford, şirketler ve teknoloji çözüm sağlayıcıları var. Müthiş bir üretkenlik var. Stanford'da son derece önemli çözüm sunan bir ortam var. O nedenle işbirliği yapmaya çalışıyorlar. Dünyanın hiçbir tarafından böyle bir üçgen yapıyı bulamıyorsunuz. Benzersiz bir yapı ve bilgi yatırımı var." diye konuştu.
' Standford Üniversitesi, Berkeley'den neden daha yenilikçi?' sorusu üzerine Diekmann, diğer devlet üniversitelerine, kolejlere göre daha kolay bir ortam bulunduğunu kaydetti. Diekmann, "Dijital devrim teknoloji ile ilgili. Batı Avrupa'da özellikle Almanya'da otomobil sanayinde bizim teknoloji eksikliğimiz var. 100 yıl önce sanayi devriminde Almanya teknoloji önderliği yaptı. Şimdi fırsatlardan bahsediyor insanlar. Bu tamamen kültür ile ilgili. Kültürlerden bahsetmek gerekiyor. Silikon Vadisi geleceği belirleyen olmayabilir, farklı bir şey de çıkabilir" dedi.
'Trafik ışıklarına bağlı kaza olmayacak'
Kaliforniya'da Google tarafından otoyollara çıkan insansız araçlar ile ilgili açıklamalarda da bulunan Diekmann, şunları söyledi:
"Bir basın toplantısında valiye, 'bu araçların olduğu bir kaza olursa kim sorumlu olacak? Google mı, araç takibi yapan mı' sorusu soruldu. Yasal çare bulması gerekiyordu. Google kurucularından birisi 'insansız araçlarımız sokağı çıktığında trafik ışıklarına bağlı kaza olmayacak' dedi. Ne kadar teknolojiye tutkulu olduklarını bu gösterir."
Silikon Vadisi sonrası neler değiştiğinin sorulması üzerine ise Diekmann, "Gitmeden önce gezegenimizin düz olmadığını öğrendiğimiz için haritamızın tam değişmeyeceğini düşünüyorduk. ABD bizden, 2 sene öndeydi. Silikon Vadisi'ne gidince ABD'nin de ötesinde olduk. Gelecekte yaşamak gibiydi. Netfelix gibi uygulamalar yeni çıkmıştı open table o zamanlar normaldi. Open table gibi uygulamayı bir iki sene kullanmak gerekiyordu. Web sitesinde boş masaları görüp rezervasyon yapabiliyordunuz" diye konuştu.
"Müşterilerimiz ile artık fiziksel ortamda bir araya gelmiyoruz"
Haberlerin artık geleneksel mecralarda değil, akıllı telefon ve tabletlerde yayınlandıklarını belirten Diekmann, insanlardaki mantaliteyi değiştirmeleri gerektiğini söyledi. İnsanların sabah kalkınca cep telefonuna ulaşıp, ne gelip, gittiğine baktıklarını ifade eden Diekmann, "Müşterilerimiz ile artık fiziksel ortamda bir araya gelmiyoruz. Sosyal platformlarda bir araya gelmek istiyorlar. Facebook, Twitter'da olması gerekiyor. Almanya'da 28 milyon Twitter takipçisi var. 80 milyonluk nüfusta muazzam. Facebook 1,4 milyar vatandaşı var. Bir ülke haline geldi. Çin, Hindistan'dan sonra 3'üncü ülke? Dijital dünyada başarılı olmak için bunlara yönelmeniz gerekiyor" diye konuştu.
'Bu dijital mecra ile ilgili Türkiye açısından neler söyleyebilirsiniz?' sorusuna ise Diekmann, "Türkiye'nin demografik yapısı. Dijital evrime hazır olduğunu söyleyebiliriz çünkü genç nüfusa sahip. Almanya'nın çok genç nüfusa sahip olduğunu söyleyemeyiz. Mobil teknoloji, 2 yıl içinde internetin yerini alacak. Herkes mobil olmaya başlayacak. Geniş banta yatırım yapmak gibi teknik yatırımlarla karşı karşıyla kalacağız. Artık çocuklar ve torunlar büyükbabalarına eğitim veriyor olacaklar" dedi.
Güçlü sponsor desteği
Başladığı yıldan bu yana ana sponsorluğunu Çelik Motor Filo Kiralama'nın üstlendiği Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin co-sponsorları arasında Avea, Nef, Samsung, Turkcell ve Vodafone bulunuyor. Citibank, Fatih Belediyesi, Global Liman İşletmeleri, Hafele, Integral Forex, Intel, Microsoft, Nutricia, TEB, UnionPay ve Verifone'un oturum sponsoru olduğu Zirve'de Arzum Okka, Doğa Koleji, TAV Havalimanları destek sponsoru olarak yer aldı. Cnbc-e ve Hürriyet'in medya ortakları arasında yer aldığı Zirve'de, etkinlik sponsorları Denizbank, Finansal Kurumlar Birliği, Garanti Bankası Masters, konaklama sponsoru Ağaoğlu, içecek sponsoru ise Uludağ İçecek oldu.
(Tür: Yurt)
Son Dakika › Güncel › Kai Georg Diekmann: Dijitalleşme Yayıncılık Anlayışını Değiştirdi - 1 - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?