Kahve ve Kitabın Bütünleştiği Gerçek "Kıraathane" - Son Dakika
Güncel

Kahve ve Kitabın Bütünleştiği Gerçek "Kıraathane"

Kahve ve Kitabın Bütünleştiği Gerçek "Kıraathane"

Kütahya'da bir kitapçı, dükkanına gelen müşterilerini "kitaba hoşgeldiniz" cümlesiyle karşılayıp, otantik bahçesinde kahve içme keyfiyle saatlerce okuma imkanı sunuyor.

19.11.2014 11:58  Güncelleme: 11:42

Kütahya'da kitapçılık yapan bir kişi, okurlara rahat ortam sağlayabilmek amacıyla oluşturduğu otantik bahçesinde, saatlerce kitap okuma, kahve, çay ve salep içip, masanıza konulan kitaplara gözatma fırsatı sunuyor.

Asıl mesleği gıda mühendisliği olan Abdullah Reha Nazlı, 40 yıldır kitapçılık yapan babasının mesleğini sürdürebilmek amacıyla, internette sosyal medya üzerinde paylaşılan kitap ve kahve fotoğraflarından esinlenerek, kahve ile kitabı bütünleştirip kendine özgü bir mekan oluşturdu.

Kitapçı Nazlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babasının Kütahya'da 40 yıllık kitapçı olduğunu ve kendisinin de hep kitapların içinde yaşadığını söyledi.

Bu işin içinde olduğu için yıllarca kitapçıların sorunları hep gördüğünü belirten Nazlı, "Hep hayal ettim, kitap okurlarına rahat edeceği bir yer oluşturmayı. Kitabı saygıyla gören gerçek okurlar olduğu gibi kitaba kağıt gözüyle bakan, kitaba fiyat biçen ama değer biçemeyen örnekler bir aradaydı. Ben bu iki kesimi 'birbirinden nasıl ayırırız' diye düşündüm. Ayrıca şehrimizde çok fazla kafe var ancak kitap okurlarının rahat edebilecekleri, sessiz sakin bir ortam olmadığını düşündüm" diye konuştu.

Nazlı, halkın gözünde kitap fiyatları konusunda bir sıkıntı var olduğunu gözlemlediğini belirtti.

Anadolu'da kitapçılık yapmanın zorluklarına değinen Nazlı, şunları söyledi:

"Anadolu'da kitapçıysanız eğer, önce kitabı kargo parası ödeyerek getirttiriyorsunuz. Rafınızda tutuyorsunuz, masraflarınız oluyor ama kitap büyük oranda satılmadan iade oluyor. Yine gönderirken de kargo parası ödüyorsunuz. Kitapçıların buna benzer birçok sorunu var. İnternetten satış yapanlar, her kesimin buralardan alışveriş yapabildiği için çok daha uygun fiyata satabiliyorlar. Bunun için doğal olarak da ülkemizdeki kitapçılık, azalan bir meslek haline dönüştü. Ana caddeler üzerinde kitapçılar olmuyor, olanlar da kitabın yanında fotokopi, kırtasiye ve oyuncak bulundurmak zorunda kalıyor. Biz bunlara karşı ayakta durabilmek ve kitap okurlarını rahat ettirebilme hayalimiz için küçükte olsa bu sistemi uyguladık."

"BAHÇEMİZDE KİTAP OKURLARI DİLEDİĞİ KADAR VAKİT GEÇİREBİLİYOR"


Kitabı alıp götürdüğü okuduktan sonra getirebildiği bir sistem kurduklarına dikkati çeken Nazlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Alıp okuduğu kitabı geri getirebildiği, aldığı kitap başına indirim kazanabildiği ve en çok okuyanlar listesine girdiğinde daha büyük indirimler kazandığı bir sistem bulduk. İnternette çoğu zaman görüyoruz, insanlar kitap okurken kahve içme gibi bir kültür oluşturmuşlar. İnsanların bunu sevdiğini gördük ve burada da uygulamaya çalıştık. Bahçemizde kitap okurları dilediği kadar vakit geçirebiliyorlar. Bizim ikramlarımız oluyor, dilerlerse sipariş verebiliyorlar. Ama hangi kitabı alacaklarına karar verebilmek için istediği kadar vakit geçirebiliyorlar. Kitabı evlerine götürüp 3 ay içinde geri getirebiliyorlar. Üniversiteli öğrenciler bahçemizde toplanıp, derslerine burada bakabiliyor ve gelip burada fikir alışverişinde bulunabiliyorlar."

"GERÇEK BİR OKUR TALEP EDECEK" UMUDU

Nazlı, dükkanlarında hemen hemen her kesime hitap edecek kitapları bulundurduklarını anlattı.

"Günün birinde gerçek bir okur talep edecek" umuduyla bazı yazarların bütün kitaplarını getirdiklerini ifade eden Nazlı, şöyle devam etti:

"Vladimir Vladimiroviç Nabokov, Haruki Murakami, Yahya Kemal ve Adalet Ağaoğlu gibi yazarların tüm kitapları burada bulunabiliyor. Kült eserleri ise tek bir rafta bulmak mümkün. Normal koşullarda bu kitapların Kütahya'da sorulması 10 yılı bulur. 10 yıl sonra o kitap hala daha satılmadan aynı yerde durur. Onun için biz kar amacı gütmeden kaliteli her kitabı rafımızda, yerimiz olduğu müddetçe koymaya çalışıyoruz."

Nazlı, kitapçı dükkanını açtıklarında ilk önce kafe olarak algılandığını, gelenlerin yüzlerinde bir gülümseme oluştuğunu ve kendilerinin de gülümseyerek "kitaba hoşgeldiniz" dediklerini anlattı.

Ancak kendilerinin kafe olmadığını aktaran Nazlı, "Biz de internet şifresi ve tavla gibi kitabı arka plana itecek hiçbir şey yok. Biz sadece kitapçı olmayı, devam ettirmeye çalışıyoruz. Biz, kitap okurlarının rahat edebileceği, kahve ile kitabın bütünleştiği bir kitapçıyız. Bunun yanında hafif sesli müzik, kahve, çay ve salep de veriyoruz" diye konuştu. - Kütahya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kahve ve Kitabın Bütünleştiği Gerçek 'Kıraathane' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement