2 şehit çocuğu ve 1 şehit kardeşin gözünden 15 Temmuz darbe girişiminin anlatıldığı belgeselin çekimleri 1 yıl sürdü. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü'nce de desteklenen projenin yönetmenliğini ise gazeteci Mesut Gengeç üstlendi.
Türk siyasi hayatının en önemli kırılma noktalarından biri olarak tarihe geçen 15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden 1 yıl geçti. O karanlık gecede halkın üzerine ateş açıldı, Gazi Meclis bombalandı! Bilanço ağırdı: 249 şehit, 2 binden fazla yaralı.
15 Temmuz gecesi Türkiye'nin dört bir tarafında kahramanlık destanı yazıldı. Bu destanı yazanlar arasında 15 Temmuz sonrası 'Kahraman' unvanını alan Ankara'nın Kazan ilçesi de geliyordu. Özellikle darbecilerin merkez üs olarak belirlediği Akıncı 4. Ana Jet Üssü'nün bulunduğu Kahramankazan'dan kalkan uçaklar Ankara'yı bombalıyor; kuvvet komutanları yine bu üste tutuluyordu. Kahramankazan halkı ise uçakların kalkmasını engellemek için tarladaki biçilmiş ekinini, traktöründeki lastikleri yakmış; darbecilerle karşı kadın erkek genç yaşlı mücadele etmişti. İşte o direniş anlarında nizamiye önünde toplanan halk, darbeciler tarafından acımasızca taranmış; 9 şehit verilmiş, 92 kişi de yaralanmıştı.
ŞEHİT ÇOCUKLARININ GÖZÜNDEN 15 TEMMUZ
İşte Kahramankazan'da yazılan bu direniş destanı 'Yanık Buğdaylar' adıyla belgesel oldu. Belgeselde 15 Temmuz gecesi yaşananlar şehit Hasan Yılmaz'ın 16 yaşındaki kızı Birgül Yılmaz, şehit Ali Anar'ın 15 yaşındaki oğlu Hüseyin Anar ve şehit Samet Cantürk'ün 15 yaşındaki kardeşi Kazım Cantürk'ün gözünden anlatılıyor. Çekimleri 15 Temmuz darbe girişiminden hemen 3 gün sonra başlayan ve yaklaşık 1 yıl süren belgeselde ayrıca Kahramankazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk, 70 yaşındaki gazi Mustafa Zorova, şehit yakınları, Akıncı Üssü'nün elektriklerini kesen, ekinleri ve lastikleri yakan gizli kahramanların da etkileyici röportajları yer alıyor.
Son Dakika › Güncel › Kahramankazan'daki Direniş Yanık Buğdaylar Adıyla Belgesel Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?