Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yürütülen 'Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi' kapsamında Kayseri'de düzenlenen seminerde, kadına yönelik aile içi şiddetin önlenmesinde diğer kurum ve kuruluşlarla birlikte jandarmanın üstlendiği görevler ele alındı.
Jandarma Kurmay Albay Ahmet Özyurt, Jandarma Genel Komutanlığı'nın, kadına yönelik aile içi şiddetin önlenmesi kapsamında attığı öncü adıma yenisini ekleyerek, 'Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi'ni başlattığını söyledi. Albay Özyurt, şöyle dedi:
"Projemiz, Temmuz 2013'te başlamış olup, Temmuz 2015'te tamamlanacaktır. Proje 3 bileşenden oluşmaktadır. Birinci bileşenimiz; kurumsal altyapımızın geliştirilmesidir. Bu bileşen kapsamında, Jandarma Okullar Komutanlığı'mızdaki ders müfredatımızı ele alıp kadına yönelik şiddetin önlenmesiyle ilgili konuları ders müfredatımıza ilave ettik. Daha sonra illerimizde bulunan kadın ve çocuk birim amirliklerimizin 14 olan sayısını 26'ya çıkarttık. Proje bitiminden sonra da bu birim amirliklerinin 81 ile yaygınlaştırılması hedeflenmekte. İkinci bileşenimiz; eğitim bileşenimiz. Bu kapsamda öncelikle Jandarma personelimizde farkındalık ve bilinç oluşturmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda bugüne kadar 250 uzman eğiticiyi yetiştirdik. Bu uzman eğiticiler vasıtasıyla önümüzdeki günlerde 2 bin rütbeli personelimizi, daha sonra da askerlik görevini Jandarma Genel Komutanlığımızda yapan erbaş ve erlerimizi eğitmek ve bilinçlendirmektir. Proje kapsamında 10 bin erbaş ve erimize ulaşmayı hedefliyoruz. Proje sonrasında bütün er ve erbaşlarımız eğitimlerini tamamlamış olacak. Aynı zamanda uzaktan eğitim modülleri oluşturup sitemizde eğiticilerin hizmetine sunacağız. Üçüncü bileşenimiz ise; koordinasyon ve bilinç oluşturmaktır. Kadına şiddetle ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşlarıyla ortak bir zeminde buluşmak için bir alan oluşturmaya çalışıyoruz. Bu zamana kadar 18 ilde bu semineri yaptık ve bugün Kayseri'de 19'uncusunu gerçekleştiriyoruz. Temel hedefimiz, kadına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik çıkartılan kanunun, jandarmaya verdiği görevleri profesyonel bir anlayışla yerine getirmek ve şiddet mağduru kadınlarımıza daha kaliteli bir hizmet sunmaktır."
Jandarmanın aile içine girmek gibi bir sorumluluğu bulunmadığını ifade eden Kurmay Albay Özyurt, jandarmanın şiddetin önlenmesi ve oluştuktan sonra en önemli rol oynadığını anlatırken, "Aile içerisine girip, aile içindeki konuları düzenleme gibi bir sorumluluğumuz yok. Onu diğer kamu kurum ve kuruluşlarımız ciddiyetle yerine getirmeye çalışıyor" dedi.
VALİDEN 'EVLİLİK OKULU' ÖNERİSİ
Kayseri Valisi Orhan Düzgün, seminerde kadına yönelik şiddetin tek boyutlu bir konu olmadığını ve sadece fiziksel şiddeti içermediğini belirterek, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve sağlıklı bir evlilik oluşması için evlenecek çiftlere evlilikten önce bir eğitim verilmesi gerektiğini söyledi. Vali Düzgün, "Evlilikte kadın ve erkeğin sorumlulukları, birbirlerine ve komşularına, akrabalarına karşı nasıl davranacakları, kadın şiddete maruz kaldığında nasıl davranması gerektiği, erkeğin kadına şiddet uyguladığında karşılaşacağı cezai yaptırımlar gibi konular, bu süreçte evliliği düşünen gençlere verilebilir. Bu eğitimlden sonra yapılacak evliliklerin daha sağlıklı ve mutlu olacağına inanıyorum" dedi.
İl Jandarma Komutanı Albay Halil Uysal da seminerde yaptığı konuşmada, kadına yönelik şiddetin önlenmesinde, jandarma ile birlikte bütün kamu kurum ve kuruluşlarına görevler düştüğünü ifade etti. Seminerde daha sonra kadına yönelik aile içi şiddette jandarmanın görevleriyle ilgili bir sunum yapıldı. Seminerde ayrıca, kamu kurum ve kuruluşları, sorumluluk alanlarına giren kadına yönelik şiddetin önlenmesi, şiddet oluştuktan sonra ise kadının korunmasıyla ilgili yaptıkları çalışmalar anlatıldı. - Kayseri
Son Dakika › Güncel › Kadına Yönelik Aile İçi Şiddette Karşı Jandarma Daha Etkin Olacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?