Güncel Kadın Yöneticiler Artıyor
Türkiye'de Halka Açık Şirketlerde Kadın Direktörler Raporu 2016'ya göre kadın yönetim kurulu üyesi oranı yüzde 11.5'ten 14.2'ye yükseldi.
Türkiye'de Halka Açık Şirketlerde Kadın Direktörler Raporu 2016'ya göre kadın yönetim kurulu üyesi oranı yüzde 11.5'ten 14.2'ye yükseldi.
Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından hayata geçirilen, şirketlerin yönetim kurullarını kadın direktörler aracılığıyla güçlendirmeyi amaçlayan "Bağımsız Kadın Direktörler Projesi" kapsamındaki "IV. Türkiye Kadın Direktörler Konferansı", Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan IFC Doğu Avrupa ve Orta Asya Toplumsal Cinsiyet Sorumlusu Sammar Essmad kadınların üst yönetimde yer almalarının IFC'nin temel konularından biri olduğunu vurguladı. Türkiye'deki yönetim kurullarındaki kadın oranının Türkiye için güzel bir haber olduğunun altını çizen Essmad, bu gelişmenin Türkiye'deki özel sektör için de önemli olduğunu belirtti. IFC'nin özel sektörde cinsiyet uçurumunun kapanması için çalışmalar yaptığına da değinen Sammar Essmad, IFC'nin geçtiğimiz yıl Türkiye'de bu konuda 18 projeyi desteklediğine dikkat çekti. Türkiye'de yönetim kurullarında cinsiyet eşitliği konusunda kültür değişimi yapmak istediklerinin altını çizen Sammar Essmad "Türkiye'de yönetim kurullarında kadın oranı arttı ancak gidecek yolumuz var. Türkiye'de firmaların sadece yüzde 5'i kadın yöneticilere yer veriyor" dedi. Sammar Essmad "Yönetimde cinsiyet eşitliğinin sağlanması şirketlerin; finansal performansını, yatırımcı güvenini ve itibarını yükseltir" dedi.
"Son beş yılda kadın yönetici oranı yüzde 11.5'ten sadece yüzde 14.2'ye yükseldi."
Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat, Sabancı Üniversitesi tarafından hazırlanan ve
Borsa İstanbul'da işlem gören 410 şirket içinde yapılan "Türkiye'de Halka Açık Şirketlerde Kadın Direktörler 2016" raporunu açıkladı. Rapora göre, 410 şirketin 168'i yönetim kurulunda kadın üye bulundurmuyor. Geriye kalan 262 şirketin yönetim kurullarını oluşturan 2 bin 813 direktörün yüzde 14.2'sini oluşturan 304'ü kadın üyeler. 304 kadın direktör toplam 399 direktörlük sandalyesine sahip. 399 sandalyenin 224'ünde icracı olmayan ancak bağımsız olmayan, 102'sinde bağımsız ve 73'ünde icracı üye olarak görev alan kadınlar oturuyor. Bağımsız kadın direktörlerin toplam yönetim kurulu üyelerine oranı ise yüzde 6.5.
Melsa Ararat konuşmasında "Son beş yılda Borsa İstanbul'da halka açık şirketlerde kadın yönetim kurulu üyesi oranı yüzde 11.5'ten yüzde 14.2'ye yükseldi. 2012 yılından beri yönetim kurullarında en az bir kadın üye olan BIST şirketlerinin oranında yaşanan yavaş ama olumlu değişimi göstermektedir. 2012 yılında yönetim kurullarında en az bir kadın üyesi olan şirketlerin oranı %52,9 iken bu oran 2016 yılında %59 olmuştur. Ayrıca BIST'te listelenmiş şirketlerin %10'unda en az 3 kadın direktör bulunmaktadır. Araştırmalara göre kadınların azlık durumundan çıkarak kurullarda etkin olarak işlev görmesi için gerekli eşik sayı üçtür." dedi.
Raporun verilerine göre, 2016 yılında 31 şirketin yönetim kurulu başkanı kadın. Bu rakam tüm şirketler içinde yüzde 7'lik bir oranı oluşturuyor. Yönetim kurullarında görev alan kadın CEO sayısı ise sadece 14. Bu rakama göre halka açık şirketlerin yüzde 3.4'ünde kadın CEO görev yapıyor.
Türkiye'de Halka Açık Şirketlerde Kadın Direktörler Raporu 2016'nın önsözünü International Finance Corporation Çevre, Toplum ve Yönetim Departmanı Kurumsal Yönetim Grubu Yöneticisi Darrin Hartzler kaleme aldı.
"Yeni dünyada roller yeniden tasarlandığından kadınlara çok iş düşüyor"
Toplantının ana tema konuşmasını yapan IBM Türk Genel Müdürü
Defne Tozan, kadınların iş hayatına girişinin toplumsal hayat üzerindeki etkilerini anlattı. Yeni dünyada roller yeniden tasarlanırken kadınlara çok iş düşeceğine değinen Defne Tozan iş dünyasının erkek egemen bir alan olması sebebiyle kadınların burada yer almak için daha fazla çaba harcamaları gerektiğini belirtti. Çalışanlarına eşit şartlar sunan IBM'de çalıştığı için kendini şanslı olarak gördüğünü söyleyen Defne Tozan, Türkiye'nin refahı için düşünen, okuyan kız çocuklarının ve kadın yöneticilerinin gerekliliğine dikkat çekti.
Egon Zehnder International
Londra ofisinden Küresel CFO Hizmetleri Başkanı Çağla Bekbölet şirketinin İngiltere'de FTSE100 endeksinde yer alan 100 şirketten en az 25 tanesinin İcra Başkanı (CEO) ve Finans Başkanı (CFO) nın 2025 yılına kadar kadın olması için ilham verici bir kampanya başlattığını söyledi. Bekbölet, kamuoyunda ilgi ve destek gören bu girişimle ilk yılın sonunda FTSE100 endeksinde yer alan şirketlerdeki kadın CEO sayısı 5'den 7'ye çıktığını ve 12 kadının CFO olarak görev yaptığını ifade etti.
Bekbölet, "Egon Zehnder bağımsız yönetim kurulu üyesi atamalarında da aynı iradeyi göstererek, karar vericilerin gündemine farklı adaylar getirip, onların değişik bakış açılarıyla değerlendirilmelerini de sağlamaya devam ediyor." diyerek sözlerine son verdi.
Sabancı Üniversitesi
Rektör Vekili Prof. Dr. Ayşe
Kadıoğlu'nun da katılımıyla "Kadınlarla Güçlendirilmiş Yönetim Kurulu" Ödül Töreni'ne geçildi. Ödül, Sabancı Üniversitesi öğretim üyeleri Melsa Ararat, Işın Güler ve Özgecan Koçak tarafından tasarlanan endeks hesaplamalarına dayandırıldı. Endeks; "Yönetim Kurullarında Kadınların temsili", "Yönetim Kurullarında Bağımsız Kadın Üyelerin temsili", "Komitelerde Kadınların temsili" ve "Yönetim Kurullarında Kadın Yönetim Kurulu Başkanı ve Kadın CEO bulunması" ve en az üç kadın üye eşiğinin yakalanıp yakalanmadığını dikkate alıyor. Endeks her sene hesaplanıyor.
Bu yıl dördüncüsü BIST
Yıldız Pazar'da yer alan şirketlere verilen Kadınlarla Güçlendirilmiş Yönetim Kurulu Ödülü'ne
Adana Çimento T.A.Ş.,
Alcatel Lucent Teletaş Telekomünikasyon A.Ş. ve Avivasa Emeklilik ve Hayat A.Ş. layık görüldüler.
Toplantının kapanış konuşmasını yapan Bağımsız Kadın Direktörler Projesi Danışma Kurulu Üyesi Sibel Asna kadın ve erkek arasındaki farkı, dengesizliği anlayamadığını söyledi. Sibel Asna, gerekçe olarak din, töre, gelenek gibi sebeplerin gösterildiğini, ancak erk,
ekonomi ve paylaşılmak istenmeyen varlıklar olduğunun söylenmediğini belirtti. Paylaşılamayan varlıkların kaynağının tükenmek üzere olduğuna vurgu yapan Asna, karar verici mercilerde kadın ve erkeğin eşit oranda yer alması gerektiğini söyledi.
- İstanbul
Sizin düşünceleriniz neler ?