Dünya Bankası teknik desteğiyle hayata geçirilen KAGİDER'in Fırsat Eşitliği Modeli'nin (FEM) pilot çalışması başarıyla tamamlandı. KAGİDER'in yaptığı bu çalışmanın ardından, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da söz konusu projeyi KAFEM adıyla kamu kurumlarında hayata geçirecekleri müjdesini verdi ve KAGİDER'le ortak protokole imza attı.
2011 Temmuz ayında Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick'in katılımıyla lanse edilen ve Türkiye'de gerek kamu gerekse özel sektörde büyük ilgi gören FEM Projesi'nin ilk sertifikaları, 14 Eylül'de düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu. Taksim Martı Otel'de düzenlenen törende KAGİDER Başkanı Dr. Gülden Türktan, Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser ve Türkiye Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan uygulanan proje konusunda bilgi verdi, yakaladıkları başarıdan duydukları mutluluğu dile getirdi. Yapılan konuşmaların ardından, FEM Projesi'ni kamu kurumlarında da uygulama kararı alan bakanlık ile KAGİDER arasında "Türkiye'de Kamu Fırsat Eşitliği Modeli"ne (KAFEM) ilişkin protokol imzalandı.
"Cinsiyet eşitliği akıllı bir ekonomik tercihtir"
Türkiye'de kadın istihdamını gelişmiş ülkeler ve dünya ortalamaları seviyesine çıkarmak için muhtelif projler geliştirdiklerini dile getiren KAGİDER Başkanı Dr. Gülden Türktan, ülkemizde son yıllardaki artışa rağmen, kadın istihdamının halen yüzde 26 ve kadının işgücüne katılımının yüzde 28 seviyelerinde olduğunu belirtti. Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick'in FEM lansmanımızdaki sözlerini hatırlatan Türktan, "Cinsiyet eşitliği akıllı bir ekonomik tercihtir" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "FEM'de hedefimiz, iki yıl içinde 100 kuruma ulaşmak ve bu anlayışı uzun vadede tüm Türkiye'de yaygınlaştırmak. Bu hedefimize, ortaklık ağımızı geliştirerek daha sağlam adımlarla ulaşacağımıza inanıyorum."
Türktan'ın ardından söz alan Martin Raiser, Türkiye'de kadınların işgücüne katılım oranında her yıl ortalama yüzde 1,5 oranında bir büyümeyi hedeflediklerini söyledi.
Asan: "Kadını dinlemeden alınan karar, zarardır."
Bakan Yardımcısı Aşkın Asan ise, KAFEM Projesi'ne başlamak için KAGİDER'in güzel bir örnek oluşturduğunu, bu amaçla bugün imzaladıkları protokolün büyük önem taşıdığını belirtti. FEM'de uygulanan denetimlerin, kamuya dair pilot çalışma olarak önce kendi bakanlıklarında uygulanacağını söyleyen Asan, kadınların tepe yönetimlerde yer almasının önemini vurgulayarak şunları söyledi: "Kadınların da iyi birer yönetici olabileceğinin toplumun tüm kesimleri tarafından anlaşılması, büyük önem teşkil ediyor. Ne yazık ki, 2 bin 931 belediye başkanının 26'sı kadındır.
Sadece bir ilimizin valisi kadındır. Kadın müsteşarımız bulunmamaktadır; 103 devlet üniversitesi rektörünün 7'si kadın ve 65 vakıf üniversitesi rektörünün 3'ü kadındır ve Türkiye'de bulunan 951 fakülteden 113'ünün dekanı kadındır. Kamu sektörüne ilişkin bu veriler dikkate alındığında, KAGİDER tarafından hayata geçirilen ve Bakanlığımızın da ikinci etabına dâhil olacağı Fırsat Eşitliği Modeli'nin kamu sektöründe kadın- erkek fırsat eşitliğini sağlama noktasında yaratacağı farkındalığı önemli bulduğumuzu belirtmek istiyorum."
KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Gülden Türktan ile ortak protocol imzalayan Bakan Asan, "Kadını dinlemeden alınan karar, zarardır" diyerek söz konusu projenin kendileri için önemine de vurgu yaptı.
FEM Sertifikası'nı kimler aldı?
İşe alım, şirket içi eğitim, kariyer planlama ve geliştirme gibi süreçlerdeki eşitsizlikleri saptayan ve kurumlara eşitlikçi uygulama örnekleri sunarak iş hayatında fırsat eşitliğinin sağlanmasını amaçlayan "Fırsat Eşitliği Modeli" (FEM) ilk uygulaması kapsamında sertifikalarını alan pilot kurumlar şunlar oldu: Eczacıbaşı, Vodafone, Boyner, Sanofi, Novartis, Coca-Cola, Siemens, Garanti Bankası, Akbank ve IBM.
Son Dakika › Güncel › Kadın İstihdamında Bakanlıktan KAFEM Müjdesi! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?