Muğla'nın Milas İlçesi'nde, tarihi eser kaçakçılığı yapıldığı yönünde ihbar alıp bir işyerine operasyon düzenleyen jandarma ve polis, çok sayıda tarihi eser ele geçirdi. Gözaltına alınan şüphelilerin ifadeleri doğrultusunda çalışma başlatan ekipler, Damlıboğaz Köyü'ndeki Hydai Antik Kenti'nde, eşsiz tarihi mozaiklerin yerini tespit etti. Müze Müdürlüğü yetkilileri kurtarma kazası başlatırken, bölgede daha önce kaçak kazı yapıldığı, mozaiklerin üzerinin de naylon branda ve toprakla örtüldüğü ortaya çıktı. Milas Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, "Burası belki Zeugma değerinde bir yer olacak" diye konuştu.
Milas'ta tarihi eser kaçakçılığı yapıldığı yönünde ihbar alan İlçe Jandarma Komutanlığı ve İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri çalışma başlattı. Jandarma ve polisin ortak çalışmanın ardından dün saat 18.00 sıralarında, Labranda Bulvarı'ndaki bir iş makinesi tamir atölyesinde arama yapıldı. Aramada, pişmiş topraktan yapılmış Roma dönemine ait 5 eser, Osmanlı dönemine ait iki kılıç ve silahlar ele geçirildi. İşyeri sahibinin de aralarında bulunduğu M.A., K.K. ve C.E. gözaltına alındı.
EŞSİZ MOZAİKLER BULUNDU
Gözaltına alınan şüphelilerin ifadelerinde eserleri Damlıboğaz Köyü'ndeki Hydai Antik Kenti'nden çıkardıklarını belirtmelerinin ardından Damlıboğaz Köyü'nde, C.E.'ye ait tarlada iş makineleriyle kazı yapıldı. Milas Müze Müdürlüğü görevlileri ve güvenlik güçlerinin gözetiminde yapılan kazıda, eşsiz mozaikler bulundu.
ARKELOG GİBİ ÇALIŞMIŞLAR
Mozaiklerin, yaklaşık 70 santimetre derinlikte, daha önce kaçakçılar tarafından bulunup üzerinin naylon brandayla örtüldüğü ortaya çıktı. Benzer yöntemi arkeologların uyguladığını ifade eden yetkililer, bulunan mozaiklerin eşsiz olduğunu belirtti.
KAYMAKAM: YÜZYILIN BULUŞU, KRAL HEKATOMNOS
Tarihi eser kaçakçılığıyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Milas Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, kaçakçılığa karşı yoğun bir mücadele verdiklerini kaydetti. Kaymakam Atçı, "Tarihi eser kaçakçılığı konusunda güvenlik güçlerimizce son birkaç aydan beri güzel çalışmalar yapılıyor. Ele geçirilen güzel eserler var. Kaçak kazı sonucunda bulunan ve yüzyılın buluşu olarak gösterilen Kral Hekatomnos'a ait mezar bölgesinde kazı çalışmaları devam ediyor ve halen eserler bulunuyor. Kültür ve Turizm eski Bakanımız Ertuğrul Günay da Kral Hekatomnos mezarına çok ciddi şekilde yaklaştı. Bu alandan çıkarıldığı tespit edilen eserler tek tek ilçemize getirilmeye çalışılıyor. 30'a yakın tarihi kentimiz var. Karia döneminden kalma antik kentlerimiz bulunuyor" diye konuştu.
KAYMAKAM İSYAN ETTİ
Kaçak kazıların yapılmasına tepki gösteren Atçı, "Tarihi kentler ve onların etrafında çok fazla sayıda eser bulunuyor. Ne yazık ki bu eserlere yönelik de kaçak kazılar yapılıyor. Özellikle Kral Hekatomnos'un mezarının soyulmasının ardından ciddi bir mücadele başlatıldı. Son yıllarda da bu mücadelede başarılı olundu. Bu yıl içinde Selimiye, Akkovanlık, Dörttepe'de kaçak kazı yapma girişiminde bulunanlar yakalandı. Kaçak kazıların yapılması bizleri üzüyor. Ama kararlıyız. Daha organize bir şekilde kaçak kazılara karşı mücadele edeceğiz. Vatandaşlarımızın da bu konuya karşı duyarlı olmaları gerekiyor. Mutlaka çevrelerinde gördükleri yabancıları yetkililere bildirsinler. Ben başarılı operasyonlar yapan jandarma ve polis ekiplerimize teşekkür ediyorum. Vatandaşlarımızın tarihi zenginliklerimize sahip çıkmalarını istiyorum. Ayrıca ilçe merkezinde yapılan temel kazıları sırasında da tarihi yapılar ortaya çıktı" dedi.
ZEUGMA DEĞERİNDE OLABİLİR
Atçı, ilçede son düzenlenen kaçak kazı operasyonuyla ilgili de bilgiler aktardı. Kaymakam Atçı, "Damlıboğaz Köyü'ndeki Hydai Antik Kenti'nde yapılan operasyon neticesinde bazı eserler ele geçirilirken, tarihi mozaiklere de ulaşıldı. Müze Müdürlüğümüz'ün tahminleri ve bulunan kalıntılar gösteriyor ki burası ülkemizin kültürel varlıklarına çok ciddi katkı sağlayacak büyüklükte. Belki de Zeugma değerinde bir yer olacak. Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Müzeler Genel Müdürlüğümüz sürekli bizlerle iletişim içinde. Bakanlığın burada ciddi çalışmalar yapacağı ifade ediliyor" diye konuştu.
MOZAİKLER HEYECANLANDIRDI
Milas Müze Müdürü Ali Sinan Özbey, "Son operasyonda ele geçirilen eserlerin Roma dönemine ait pişmiş topraktan yapılmış günlük kaplar olduğunu gördük. Bunların da muhtemelen bir mezardan çıkarılmış olabileceğini düşünüyoruz. Bölgede bir kurtarma kazı çalışması yapılacak. Normalde 2- 3 metrede rastlanan mozaikli alanın 70 santimlik bir derinlikte olması bizleri heyecanlandırdı. İnşallah kısa sürede alanı açacağız" dedi.
Toplantıya katılan Muğla İl Jandarma Komutan Yardımcısı Milas, Yatağan ve Bodrum Bölge Sorumlusu Jandarma Yarbay Ertuğrul Memiş de, kaçak kazılarla mücadelede vatandaşların da dikkatli olması gerektiğini dile getirdi.
İKİSİ ADLİYEYE SEVK EDİLECEK
Gözaltına alınan C.E.'nin ifadesinin ardından serbest bırakıldığı, diğer iki şüphelinin ise adliyeye sevk edileceği öğrenildi. - Muğla/ Milas
Son Dakika › Güncel › Kaçak Kazılar Kaymakamı İsyan Ettirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?