TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Türkiye ve Japonya arasındaki ilişkiler hakkında, "Dostluğumuz baki olsun. Güçlü olsun. Kuvvetli olsun. Daha ötelere gidelim ve grafiklerimiz de yükseğe çıksın. İnanıyorum ki Sayın Büyükelçi bu noktada gerekeni yapacak." dedi.
Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima'nın ev sahipliğinde, Japon İmparatoru Akihito'nun doğum günü vesilesiyle büyükelçilik rezidansında bir resepsiyon düzenlendi.
Resepsiyona, TBMM Başkanı Kahraman ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün yanı sıra çok sayıda diplomatik misyon temsilcisi, konuk ve basın mensubu katıldı.
Kahraman, resepsiyonda yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki kişisel ilişkilerin önemli olduğunun altını çizerek, "TBMM'de Japonya ile dostluk grubumuz var ve şimdi de bir önceki dönemde milletvekili olan Mesut Mercan Japonya'ya büyükelçi olarak gitti. Parlamentolar arası münasebetlerimizin daha sıklaşacağına inanıyorum." dedi.
Türkiye ve Japonya arasında Ertuğrul Fırkateyni'nin bir bağ olduğunun bilindiğine dikkati çeken Kahraman, "Ertuğrul Fırkateyni'nde 532 denizcimiz şehit oldu. Ama bazı ölümler aradaki münasebeti pekiştirir ve bir tarihi dostluk doğurur." diye konuştu.
"Dostluğumuz baki olsun. Güçlü olsun. Kuvvetli olsun." diyen TBMM Başkanı Kahraman, "Daha ötelere gidelim ve grafiklerimiz de yükseğe çıksın. İnanıyorum ki Sayın Büyükelçi bu noktada gerekeni yapacak." ifadelerini kullandı.
"Hedefimiz Türk-Japon Üniversitesinin hayata geçirilmesi"
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü ise Türk-Japon dostluğunun zamanla pekişen, büyüyen ve daha da değer kazanan bir dostluk olduğunu söyledi.
Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya'yı ziyaretiyle başlayan ilişkilerin, geçen zaman zarfında her iki ülkenin birbirlerine daha da yakınlaşmasıyla, ülkeler arasındaki siyasi ve ticari ilişkilerin artmasıyla taçlandığına işaret eden Özlü, "1999 Marmara Depreminde, Japon halkının binlerce kilometre öteden bize ulaşan yardım elini, hiçbir zaman unutmayacağız. 2003 senesi Japonya'da Türk yılı, 2010 senesi ise Türkiye'de Japon yılı olarak kutlanmıştır." diye konuştu.
Özlü, iki dost ülkenin ve stratejik ortak olarak bilim, teknoloji ve sanayi alanında daha yoğun işbirliği yapması hususunda görüş birliğine varıldığını belirterek, "Bu doğrultuda, Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, tüm dünyadan başarılı öğrencileri ve akademisyenleri bir araya getirecek bir bilim merkezi olacaktır. Üniversitenin bir an önce hayata geçirilmesi ortak hedefimizdir." temennisinde bulundu.
Japonya'nın Asya Pasifik bölgesindeki en önemli ekonomik ortaklardan biri olduğunu hatırlatan Özlü, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Ticaret hacmimizi ülkelerimizin ekonomik büyüklüğüyle orantılı rakamlara ulaştırmamız, yakın gelecekte ticaretimizi aşamalı olarak 5-10 katına çıkarmamız ortak menfaatimiz gereğidir. Japon firmalarını, üç kıta arasında bir ticari merkez niteliği taşıyan, bölgesinin en dinamik ekonomisine sahip olan ülkemizde, bölgesel ofislerini açmaya ve 2023 hedefleri kapsamındaki büyük altyapı projelerine katılmaya davet ediyoruz. Dostluk temelleri üzerinde yükselen ticari, kültürel ve siyasi ilişkilerimizin, bundan sonra da artarak devam edeceğine yürekten inanıyorum. Bu vesileyle Majesteleri Akihito'nun doğum gününü, sağlık ve esenlik dileklerimle bir kez daha kutluyorum."
"Türkiye'de faaliyet gösteren Japon firmalarının sayısı giderek artıyor"
Japon Büyükelçi Miyajima da Japonya'nın yakın dostu ve önemli bir ülke olan Türkiye'de büyükelçi olarak bulunmaktan onur duyduğunu ifade ederek, eylül ayından beri Türkiye'de bulunduğunu ve gittiği her yerde Türk halkının misafirperverliğinin, güleryüzünün, sıcak ve içten karşılamasının kendisini etkilediğini dile getirdi.
Türkiye ve Japonya'nın birçok alanda iyi ilişkilere sahip olduğuna dikkati çeken Miyajima, "Türkiye'de faaliyet gösteren Japon firmalarının sayıca giderek artması ve bazı önemli yeni gelişmelerin kaydedilmesi cesaret vericidir." değerlendirmesinde bulundu.
Miyajima, Türk ve Japon halklarının birbirlerine daha da yakınlaşmasında kültür, sanat ve sporun önemli bir rol oynadığının unutulmaması gerektiğinin altını çizerek, bu yaz Japon animasyon sinema filmi "Senin Adın"ın Türkiye'de, ünlü Türk dizisi "Muhteşem Yüzyıl"ın da Japonya'da gösterildiğini, ayrıca yakında vizyona girecek olan ve yönetmenliğini Semih Kaplanoğlu'nun yaptığı "Buğday" filminin de 2017 Tokyo Uluslararası Film Festivali'nde en iyi film ödülü aldığını belirtti.
Konuşmaların ardından resepsiyona katılan konuklara, Japon mutfağına ait yemek ve içecekler ikram edildi.
Son Dakika › Güncel › Japon İmparatoru Akihito'nun Doğum Günü Resepsiyonu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?