Şanlıurfa'da Jandarma Genel Komutanlığı'nca yürütülen "Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi" kapsamında seminer düzenlendi.
Bir otelin konferans salonunda düzenlenen seminerde, kadına yönelik aile içi şiddetle mücadelede rol oynayan faktörler, şiddetin boyutları, yasal gelişmeler, başvuru mekanizmaları gibi konular ele alınarak katılımcılara "kadına yönelik aile içi şiddet" konusunda sunum yapıldı.
Seminere Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Vali Yardımcısı Aylin Kırıcı Duman, Şanlıurfa İl Jandarma Alay Komutanı Jand. Kıdemli. Alb. Selman Kömürcü, Jandarma Genel Komutanlığı Dış ilişkiler ve İnsan Hakları Daire Başkanı Kurmay Albay Veli Turan, kaymakamlar, jandarma personelleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, daire müdürleri ve davetliler katıldı.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Jandarma Komutanı Albay Selman Kömürcü, "Günümüz dünyasında bir insanlık sorunu haline gelmiş olan kadına yönelik şiddet, dünyanın her yerinde farklı görünümleriyle varlığını sürdürmektedir. Kadına yönelik şiddet olgusuna, toplumsal yaşamın her aşamasında rastlanmaktadır. Toplumun en önemli değerlerinden biri olan kadınlara zarar veren şiddetin önlenmesi, daha sağlıklı bir toplum yaşanmasına büyük katkı sağlayacaktır" dedi.
Vali İzzettin Küçük ise, "Eskiden kadın şiddeti toplumda saklanan bir konuydu. Kadın bağrına taş basardı ve yuvasını sürdürürdü bütün şiddete, bütün dayağa, bütün zulme rağmen. Ama şimdi bu iş artık görünür kılındı, yani kadınlar cesaretlendi. Tabi işin bir boyutu daha var, bu kadın şiddetini uygulayan, tacizde bulunan, kaba kuvvet sergileyen her erkeği de bir kadın yetiştirir, bir anne yetiştirir, her şeyde herkes sorumluluğunu kabul etmelidir. Toplumda erkek çocuklarının 'pof poflanması' özellikle anneleri tarafından şımartılması, hep üstün olduğunu ima ettiğimiz bütün davranışlarında ve her şeyde de haklı olduğuna inandırılması bu illa sözlü olarak değil davranışlarının da kız ve erkek çocuğu arasında yaptığı eşitsiz davranışları bir annenin tablosudur" diye konuştu.
Vali Küçük, konuşmasının ardından kadına yönelik aile içi şiddettin önlenmesi projesine yönelik destek panosuna imza attı.
"Kadına yönelik aile içi şiddet" konulu proje toplantısı hakkında bilgi veren Jandarma Genel Komutanlığı Dış İlişkiler ve İnsan Hakları Daire Başkanı Kurmay Albay Veli Turan ise, "Kadına yönelik şiddet bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir sorun teşkil ediyor. Jandarma Genel Komutanlığı olarak bu sorunun en aza indirilmesi ve daha sağlıklı bir toplum oluşturmak için bu projeyi geliştirdik. Proje, Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından ortaklaşa finanse edilmektedir. Türkiye genelinde çeşitli araştırmalara göre değerlendirme yapmış olursak, Türkiye'de yaşayan 5 kadından 2'si şiddet görüyor. Genelde doğu, kuzeydoğu Anadolu bölgelerinde daha fazla, batıya doğru gittikçe azalan bir şiddet eğilimi mevcut" ifadelerini kullandı.
Öte yandan, Şanlıurfa İl Jandarma Komutanlığı'ndan alınan kadına yönelik şiddet istatistiğine göre 2013 yılında kadına kötü muamele 62, yaralama 139, kasten öldürme 11, istismar 19 kere belirlenirken, 2014 yılında ise ilk 4 ay içerisinde yüzde 15 artış ile Nisan ayı istatistiklerine göre kötü muamele 20, kasten öldürme 5, istismar 2, yaralamanın ise 23 kez olduğu öğrenildi. - ŞANLIURFA
Son Dakika › Güncel › Jandarma, Kadına Yönelik Şiddeti Önlemek İçin Düğmeye Bastı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?