'Davud-i Kayseri Çınarı' olarak bilinen ve 1257 yıllık olduğu tespit edilen çınar ağacı, 2008 yılında tescil edildi. Mantar hastalığı nedeniyle çürüme görülen çınar, dönemin kaymakamı Hüseyin Avcı tarafından ilçeye davet edilen orman yüksek mühendisi Teoman Varol tarafından tedavi edildi.
Tarihi çınarın dev dalları, geçtiğimiz 7 Eyül'de sağanak yağmur öncesi etkili olan şiddetli rüzgara direnemedi. Çınarın gövdesinden kopan dallar, elektrik tellerini de koparıp sokağa düştü.
Tarihi çınarın daha fazla zarar görmemesi için İznik kaymakamı Hüseyin Karameşe, harekete geçti. Bursa Çevre ve Orman Bölge Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerin ardından ağaç uzmanı olan Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Mühendisi Emir İnan ve İznik Orman İşletme Şefi İlhan Yazgan gönderildi. Kaymakam Karameşe ve ağaç uzmanları dün çınar ağacını incelediler. Kaymakam Karameşe, tarihi çınarın Türkiye'nin en iyi uzmanlarından biri olan Emir İnan tarafından tedavi edileceğini belirterek, 'Hastalığı varsa tedavi edilip, çürüyen ve mantar olan bölgeleri özel bir yöntem ile kapatılacak. Doğal anıt olan çınarımızı kurtarmak için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Bunun ötesinde Davud-i Kayseri hazretlerinin türbesinin burada yer alması ve Eşrefoğlu Rumi Hazretlerinin de ağaç ile ilgili menkıbesinin bulunması buraya ayrı bir değer kazandırmakta dedi.
HESBEKLİ ANIT ÇINARI'DA İNCELENDİ
Kaymakam ve ağaç uzmanları daha sonra Elbeyli kasabasında bulunan Hespekli mevkiindeki anıt çınarı inceledi. 650 yaşında olduğu bilinen 10 metre çapındaki tarihi çınarın ikiye ayrılan devasa gövdesi içinde ateş yakıldığı ve gövdenin zarar gördüğü tespit edildi. Karameşe, burası için de gerek koruma gerekse onarım çalışması yapacaklarını kaydetti.
Son Dakika › Güncel › İznik'te 1257 Yıllık Çınar Tedavi Edilecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?