İzmir Wing Chun Dövüş Sporu ile Hayata Tutundular - Son Dakika
Güncel

İzmir Wing Chun Dövüş Sporu ile Hayata Tutundular

İzmir Wing Chun Dövüş Sporu ile Hayata Tutundular

Wing Chun dövüş sporu ile hayata tutundular İZMİR'de, kronik Behçet hastalığı nedeniyle bir gözünü kaybeden diğer gözü ise yüzde 20 gören 20 yaşındaki Gürkan Çiçekyüz ile beyin kanaması geçirdikten sonra doktorların yürüyemez dediği 40 yaşındaki Uğur Çetin, Wing Chun dövüş sporu sayesinde tekrar hayata döndü.

08.11.2015 13:14

Wing Chun dövüş sporu ile hayata tutundular

İZMİR'de, kronik Behçet hastalığı nedeniyle bir gözünü kaybeden diğer gözü ise yüzde 20 gören 20 yaşındaki Gürkan Çiçekyüz ile beyin kanaması geçirdikten sonra doktorların yürüyemez dediği 40 yaşındaki Uğur Çetin, Wing Chun dövüş sporu sayesinde tekrar hayata döndü.

Göztepe Semti'nde hizmet veren Savaş Sanatları Okulu'nda Wing Chun dövüş sporu eğitimi alan Gürkan Çiçekyüz ile Uğur Çetin'in farklı bir hikayesi bulunuyor. Gürkan Çiçekyüz, 9 yaşında yakalandığı kronik Behçet hastalığı nedeniyle sağ gözünü tamamen kaybetti. Hastalığın ilerlemesi üzerine sol gözünü de yüzde 90 kaybeden Çiçekyüz, daha sonra hastalığının kulağına sıçraması sonucu duyma bozukluğu da oldu. Yaşadığı sağlık sorunlarına rağmen umudunu kaybetmeyen Çiçekyüz, Wing Chun dövüş sporunu yapmaya başladı. Wing Chun dövüş sporu sayesinde sol gözünde yüzde 10 iyileşme olan ve hastalığının diğer organlarına yayılması önlenen Çiçekyüz, büyük azim göstererek eğitim aldığı okula yardımcı eğitmen oldu. Yaptığı Wing Chun dövüş sporuyla hayatının değiştiğini belirten Çiçekyüz, "Benim hastalığım kronik Behçet hastalığı normal bir alerji olarak başladı. İlk zamanlarda alerji diye krem verip geçiştirdiler. Son 4 senedir fark edildi. İlk fark edildiğinde sağ gözüm kapanmıştı, şişmişti. Hastaneye gittiğimde sağ gözümü kaybettiğimi söylediler. Böylelikle hastaneye yattım, tedaviye başladım. Hastalık sol gözüme sıçradı. Sol gözümü de yavaş yavaş kaybetmeye başladım. İlaçlar yüzünden 130 kiloya çıktım, şimdi 72 kiloyum. Wing Chun'a başladıktan sonra kilolarımı verdim. Sağ gözüm görmediği halde sol gözümde iyileşme oldu. Bu halde ben dışarıda normal bir insan gibi hareket edip yürüyebiliyorum, işlerimi halledebiliyorum. Wing Chun benim hislerimi de geliştirdi. Hislerimle hem dövüşebiliyorum hem de dışarıda rahatça hareket edip kendimi koruyabiliyorum" dedi.

"DOKTORLAR 'AĞAYA KALKAMAZSIN' DEDİ"

Savaş Sanatları Okulu'nda Wing Chun dövüş sporu eğitimi alan Uğur Çetin ise geçirdiği beyin kanaması sonucunda 8 ay hastanede tedavi gördü. Doktorların kendisine 'Kendine hazırla, bir daha ayağa kalkamayabilirsin' dediğini söyleyen Çetin, Wing Chun dövüş sporu yapmaya karar verdi. Okula geldiğinde yürümekte zorluk çeken ve 3 kılcal damarının patlaması sonucu beyninde hasar oluşan Çetin, Wing Chun dövüş sporu sayesinde hayata tutundu. Bu spora başladıktan sonra sağlığına kavuştuğunu ve kendisini normal insanlardan daha sağlıklı hissettiğini söyleyen Çetin, "Beyin kanaması geçirdim, 3 tane kılcal damarımda patlak vardı, 8 ay hastanede yattım. Benim için yüzde doksan felç kalabilir, yürüyemezsin araba kullanamazsın diye kısıtlamalarda bulundular. Doktorlar 'Hazırlıklı ol bir daha ayağa kalkamazsın' dedi. Ama spora başladıktan sonra koordinasyon bozukluğum yürüme aksaklıklarım giderildi. Şuan sağlıklı insanlardan çok daha iyi olduğuma inanıyorum. Wing Chun beni hayata geri döndürdü. Denge bozukluğu koordinasyon bozukluğu hiçbir şey kalmadı" diye konuştu.

"BİRÇOK HASTA WİNG CHUN SAYESİNDE SAĞLIĞINA KAVUŞTU"

Wing Chun dövüş sanatı hocası ve Wing Chun Akademi Türkiye Sorumlusu Süleyman Kocabıyık (28), Wing Chun dövüş sporunun sağlık sorunları nedeniyle hayata küsen kişileri tekrar hayata bağlayan önemli bir meditasyon ve dövüş sanatı olduğunu belirtti. 8 yaşından bu yana Wing Chun dövüş sporu sanatıyla ilgilendiğini ifade eden Kocabıyık, "1996 yılından itibaren dövüş sporlarıyla ilgileniyorum. Babam da boksör olduğu için dövüş sporlarına ilgi duydum ve judoyla spor hayatına adım attım. Ardından boks, kick boks ve Wing Chun'a devam ettim. Yıllardır yaptığım bu sporların deneyimlerin birikimleri insanlara faydalı olabilmek için elimden geleni yaptım. Burada bu salonda da 3 gencimize yardımcı olduk. Biri doğuştan yürüme özürlü olan birisi Berk Bütüner. Uzun yıllar tedavi görmesine rağmen yürütülemiyor. Bizim burada yaptığımız bazı meditasyon ve enerji çalışmaları sonucunda ve Wing Chun temel egzersizleri sonucu kendisini yürütmeyi başardık. Bunun gibi yine Gürkan Çiçekyüz, Uğur Çetin, Yusuf olsun Turgut Bey olsun kendilerinin bazı rahatsızlıklarından dolayı yürüyememe gözde algı bozukluğu gibi rahatsızlıklarını Wing Chun'un hem terapi hem temel egzersizleriyle beraber geriletmeyi başardık. Şuan hepsi başarılı bir şekilde Wing Chun sporunu en etkili bir şekilde yapıyorlar. Kendim de ortalama 5 6 yıldır bu tip bir çalışmaya başladım. Yürüyemeyen hatta belden aşağısı felç olan görme özürlü olan, onun dışında tek kolu olan ya da olmayan insanlara bu dezavantajlarını nasıl avantaja çevirebileceklerini çalışmalarımızla gösterdik. İnsanlara bu konularda elimizden geldiğince yardımcı olmaya başladık. Şu an bu şekilde çalıştığımız 12 gencimiz mevcut. Kendileriyle çalışmalarımız ortalama 10-11 ay sürüyor ve neticeyi en verimli şekilde alıyoruz" dedi.

WİNG CHUN NEDİR?

Wing Chun dövüş sanatının kadınlar tarafından bulunduğunu belirten Kocabıyık, "Wing Chun, 300-350 yıl kadar önce Çin'de rahibe Ng Mui adında bir kadın tarafından bulunan bir dövüş sistemidir. Dünyada bir bayan tarafından bulunan ilk ve tek dövüş sistemidir. O yüzden bizim için çok büyük bir önem arz eder. Çünkü bayanlara genel olarak fiziksel açıdan güçsüz oldukları için bu sistemi kullanmalarındaki en büyük amaçları güçsüzün güçlüye karşı avantajıdır. Bir bayan bulduğu için tamamen zekaya, çevikliğe ve zarafete yönelik bir sistemdir" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzmir Wing Chun Dövüş Sporu ile Hayata Tutundular - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement