İzmir Üniversitesi'nde "Sinema, Medya ve Toplumsal Değişim" başlıklı konferansa katılan Kültür ve Turizm Bakanlığı Danışmanı Dr. İbrahim Sarıtaş, Türkiye'nin dış ticaret borcunun turizm geliri ile kapatıldığını dile getirerek, en iyi tanıtımın ise Türk dizileriyle yapıldığını söyledi.
İzmir Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü ile Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından düzenlenen "Sinema, Medya ve Toplumsal Değişim" başlıklı konferans dolayısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı Danışmanı Dr. İbrahim Sarıtaş ve Uluslararası Türk Kültür Sanatları Ortak Yönetimi Teşkilatı (TÜRKSOY) Basın Müşaviri Salim Ezer, İzmir Üniversitesi'ne konuk oldu. İzmir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Oyuncu Volkan Severcan'ın da katılımı ile gerçekleştirilen konferansta Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sinemaya verilen destek ve turizm alanında 10 yılda yaşanılan sıçramaya dair çarpıcı rakamlar dile getirildi.
Bakanlık tarafından dünya çapında yapılan tanıtım faaliyetlerine ek olarak başarılı Türk yapımlarının ülke tanıtımına katkısının büyük önem taşıdığını belirten Dr. İbrahim Sarıtaş, 100'ün üzerinde Türk dizisinin, 20'den fazla ülkede reytinglerde en üst noktada yer aldığını hatırlattı. Sarıtaş, "Rusya'da DVD olarak en fazla satılan dizi Çalıkuşu. Bosna Hersek, Letonya ve Estonya'da en çok izlenen dizi Muhteşem Yüzyıl. Arap ülkelerinde Türk dizilerinin rüzgarı esiyor zaten. Sinema sektörünün Türkiye'ye toplam getirisi 2 milyar doları buluyor" dedi.
Bakanlığın sektöre verdiği desteğin kaliteli yerli yapımların artmasında da etkili olacağını savunan Volkan Severcan, "Geçmiş yıllarda dizilerin senaryoları ilk bölümlerinden son bölümlerine kadar yazılır, çekimi yapılır, kurgulanır ve yayınlanırdı. Hali ile daha ikinci bölümlerinde dizilerin yayından kalkması söz konusu olmazdı. Bugünse bu moral bozucu durumu yaşayan çok fazla dizi yapımcısı ve senarist var. Bakanlığın sektöre verdiği desteğin sistemdeki hali hazırda yaşanan sorunların aşılmasında etkili olacağını düşünüyorum" diye konuştu.
VERİLEN DESTEKLER ÖDÜL GETİRİYOR
2005 yılında sinema yapımlarının desteklenmesine dair çıkarılan kanunun ardından Türk sinemasının bir atılım ile ivmelendiğini belirten Dr. Sarıtaş ise, "2005 yılında vizyona giren yerli film sayısı 10'u bulmazken, 2013 yılında bu rakam 70'in üzerine çıkmış durumda. Bunların yüzde 23'ü de devlet tarafından destekleniyor. Devlet, 1992'den 2005'e kadar sinema sektörüne 5,5 milyon dolar destek vermişken, 2005-2013 arasında bu desteğin miktarı 129 milyon dolara yükseldi. Son yıllarda Semih Kaplanoğlu, Nuri Bilge Ceylan gibi yönetmenlerimizin yurtdışında aldıkları ödüller, verilen desteklerin yerini bulduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı. Bir ülke sinemasının kalitesini gösteren kıstaslardan birinin de filmi kendi ülke seyircisinin seyretme oranı olduğunu kaydeden Sarıtaş, "Son 10 yılda film izleyicisi sayısı 2 milyondan 20 milyona yükseldi ve bunun yüzde 50'sini de yerli film izleyicisi oluşturuyor. Avrupa'da bu oran yüzde 35'te kalıyor" dedi.
Basın Müşaviri Salim Ezer ise Türk dünyasının UNESCO'su olarak tanımlanan TÜRKSOY'u tanıttı ve " Avrasya'nın bozkırlarına yayılan Türk halklarını kültür şemsiyesi altında birleştiren TÜRKSOY sinemacıları, ressamları, heykeltıraşları, koroları buluşturuyorlar, ortak organizasyonlara imza atıyorlar. Özellikle Nevruz etkinlikleri ile dünya çapında ses getiriyor" şeklinde konuştu.
Mütevelli Heyet Başkan Yardımcısı Selim Doğanata ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Gülnur Erciyeş eşliğinde konferansı dinleyen Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, sunumlar sonunda konuklara teşekkür plaketi takdim etti. - İZMİR
Son Dakika › Güncel › İzmir Üniversitesi'nde 'Sinema, Medya ve Toplumsal Değişim' Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?