Kente iş bağlantıları ve satışlar hariç 70 milyon dolarlık ticari katkı sağlayacak olan Marble, doğaltaş sektöründe dünyanın en büyük fuarı olmak için yükselişini sürdürüyor
İZMİR, mermer ve doğaltaş sektöründe dünya çapında bir buluşmaya 16'ıncı kez imza atarak Marble-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nın açılışına sahne oldu. Kente iş bağlantıları ve satışlar hariç 70 milyon dolarlık ticari katkı sağlayacak olan Marble, doğaltaş sektöründe dünyanın en büyük fuarı olmak için yükselişini sürdürüyor.
Toplam 43 bin 625 metrekarelik alanda, 35 ülkeden temsilcinin katılımıyla gerçekleştirilen fuarın açılışı için düzenlenen törene; TBMM Maden Araştırma Komisyonu Başkan Vekili Polat Türkmen ile komisyon üyesi diğer milletvekilleri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Ziya Altunyaldız, Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk ve AKP'li Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Türkiye Mermer, Doğaltaş, ve Makineleri Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı Selahattin Onur ve ihracatçı temsilcileri katıldı.
Açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2004 yılından bu yana mermer fuarında sergileme alanlarının yetersiz kaldığına dikkat çekerek, sektörün her geçen yıl giderek artan talebine karşılık vermek için yeni fuar yeri için çalışma yürüttüklerini hatırlattı. Sektörün ihtiyacına yanıt verecek modern bir fuar alanı için Gaziemir'de 337 dönümlük bir alanın kamulaştırıldığını anlatan Kocaoğlu, ''Kamulaştırma uzun sürdü. Fuar gibi o kenti ilgilendiren konuları, kaderini bu kentle birleştirmiş kurumlarla birlikte yapmak için yola çıktık, ancak maalesef başaramadık' dedi. Bundan kaynaklı zaman kaybettiklerini belirten Kocaoğlu, şunları söyledi:
''Şimdi bu fuar alanının projelerini yapıyoruz. İzmir mermer fuarını dünyanın 1 numaralı fuarı haline getirecek, kenti fuarcılık sektöründe büyütecek bir fuar merkezi için proje hazırladık. Finansla ilgili bir problemimiz yok. Bugünkü hollerimizi restore ederek Türkiye'nin en büyük kongre merkezi haline getireceğiz. Bu sektör bölge olarak bizim geleneksel sektörümüz. Mermer sektörünü bıkmadan, usanmadan, madden ve manen destekleyeceğiz. Bu sektörün kentimizin ve ülkemizin kalkınmasında lokomotif olacağına inanıyoruz.'
Kocaoğlu ayrıca, 2010 fuarının kente 70 milyon doların üstünde nakit para girişi sağlayacağını vurguladı.
OBAMA'NIN SİHİRLİ DEĞNEĞİ
Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç ise, krize rağmen sektörün iyiye gittiğini belirterek maden ihracatında yüzde 71'lik, doğaltaş ihracatında ise yüzde 31'lik bir artış yaşandığını kaydetti. ''Sene başından bu yana sanki sihirli bir el değidi' diyen Erdinç, bunda en büyük alıcı olan ülkelerden ABD'de Başkan Obama'nın verdiği teşviklerin de etkisi olduğunu kaydetti. Sektör açısından 2010 yılının iyi bir yıl olacağını vurgulayan Erdinç, ''Maden sektörü Türkiye'nin parlayan yıldızı olacak. Sektör olarak artık katma değeri yüksek ürünlere yöneleceğiz' diye konuştu. Maden ihracatçılarının kazanabilmesi için Merkez Bankası'nın kur politikasını değiştirmesi gerektiğini savunan Erdinç, ''Katma değeri yüksek olan, yerli girdiyle çalışan sektörlere ağırlık vermemiz lazım. Biz madenciler olarak 750 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Sektörümüz her türlü desteğe layıktır' dedi.
YENİ FUAR ALANI TALEBİ
TÜMMER Başkanı Selahattin Onur da, sektörün her yıl yüzde 25 büyüme kaydettiğine değinerek, vergisel teşviklerin bir an önce hayata geçmesini istedi. Onur ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yeni fuar alanı çalışmalarını bir an önce tamamlamasını istedi.
İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk ise, mermerde markalaşmanın önemine dikkat çekerek, Türk müteahhitlerinin kendi ülkesinin taşlarını kullanma konusunda hassas olması gerektiğini söyledi.
Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Ziya Altunyaldız da sektörün yeni fuar alanları yaratılması talebine katıldığını, İzmir, İstanbul ve diğer illerin Türkiye'nin dış ticaret hedeflerini karşılayabilen fuarcılık yatırımları yapması gerektiğini söyledi. Altunyaldız, ''Sektör potansiyelini son yıllarda kullanmaya başladı. 2000'li yıllarda 300 milyon dolar olan ihracatı 2008 sonunda 1.5 milyar dolara taşıdı. 6-7 yılda yüzde 400 artış görüldü. Bu hızla devam edersek sektör kısa sürede Çin ve İtalya'nın önüne geçerek dünya birinciliğine oynayabilir. Yılın ilk iki ayında gerçekleşen 200 milyon dolarlık ihracat da bu yılın sektör için çok başarılı olarak geçeceğinin işaretidir' dedi.
35 ülkeden 262'si yabancı toplam 1146 katılımcının geldiği fuar, 43 bin 635 metre kare alan üzerinde düzenleniyor. 27 Mart'a kadar açık olan fuarı sadece profesyonel ziyaretçiler gezebiliyor. Geçen yıl 1112 firmanın katıldığı ve 76 ülkeden 51 bin 560 kişinin gezdiği fuara bu yıl 70 ülkeden ziyaretçi bekleniyor.
- KUTU -
ORGANİZASYON KRİZİ
Açılış töreni sırasında CHP İzmir İl Başkanı Ekrem Bulgun'un protokolde kendisine yer ayrılmaması nedeniyle tören alanını terk ettiği öğrenildi. Yetkililer, Bulgun'un düzenleyici birimlere katılımının bildirilmediğini ifade ederken, Bulgun ise ''Gösterilen yer İl Başkanlık makamına uygun değildi. Bir bakan, milletvekili, genel başkan yoksa il başkanının yeri Büyükşehir Belediye Başakanı'nın yanıdır. Şahsımla alakası yok. Makamın saygınlığını korumak adına böyle davrandım. Kimseye de kızmadım' açıklamasını yaptı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu da, organizasyonda protokol konusunda bazı istenmeyen hataların yaşandığını kaydederek, katılımcılardan özür diledi. Kocaoğlu, ''Bu tür toplantılarda maalesef bu tür olumsuzluklar oluyor. Belediye Başkanı ve İZFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı olarak hepinizden af diliyorum' dedi.
Son Dakika › Güncel › İzmir - Marble 16´Ncı Kez Kapılarını Açtı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?