Köylülerin taş ocağı eylemi şenliğe döndü
Yediden yetmişe Akalan direnişi
İZMİR - İstanbul Otoyolu inşaatında kullanılmak üzere malzeme alınacak taş ocağının kurulmak istendiği Kemalpaşa Akalan Köyü'nde, direniş şenliğe döndü. Küçük çocuklardan yaşlılara kadar yediden yetmişe direniş bölgesinde toplanan köylülere, CHP milletvekilleri, Musa Çam, Mustafa Moroğlu, Alaattin Yüksel ve Hülya Güven'den de destek geldi. Köylülerden 85 yaşındaki Fatma Avcı, torunları için için onların geleceği için ölene kadar da olsa bu noktada bekleyip mücadele edeceklerini söyledi.
İzmir İstanbul arasında yapımı halen devam eden otoyol inşaatında doldu malzemesi çıkartılması amacıyla Kemalpaşa Akalan Köyü'ne taş ocağı açılmasına karar verdi. Kendilerinden habersiz alınan bu karara isyan eden köylüler, yürütmenin durdurulması için hukuk mücadelesi başlattı. Bunun yanı sıra yine köylüler, taş ocağı için şantiye kurulup iş makinalarının gelmesine isyan etti. Önceki gün şantiye binasını basan köylüler, iş makinaları ile şantiye binalarının camlarını kırdı.
DİRENİŞLERİNİ BİTİRMEDİLER
Ancak hem Kemalpaşa Kaymakamlığının açıklamaları hem de jandarmanın girişimleri Akalan Köylülerini, direnişlerinden vazgeçirmedi. Direniş bölgelerine çadırlar kurup geceyi de burada nöbet tutarak geçiren köylüler, bugün de, şenlik havasında etkinlik düzenledi. Köylü kadınlar, bir yandan hamur açıp pişi yaptı, diğer yandan da gelenler için çaylar demledi. Köylü kadınlar, yaktıkları büyük ateşlerin çevresinde ısınmaya çalışıp kendilerine destek vermeye gelen çevrecilere, vatandaşlara, pişi dağıttı.
85 YAŞINDAKİ DİRENİŞÇİ
Taş ocağı bekleme noktasında destekçilerin yanı sıra, küçük çocuklardan yaşlılara kadar yediden yetmişe Akalan köylüleri de, toplandı. Burada direnişin sembol isimlerinden birisi de 85 yaşındaki Fatma Avcı oldu. Fatma Avcı, "Torunlarım için, onların geleceği için ölene kadar da olsa bu noktada bekleyip mücadele edeceğim. Sonuna kadar ya ölümü ya da bu iş bitecek" dedi. Ellerinde birsüre önce geçen tren yolundan dolayı tarla kalmadığını söyleyen Urfe Karabacak, 'Aylığımız yok, gelirimiz de yok. Torunumuz var. Kendimizi zor besliyoruz. Bu da yapılırsa ne yapacağız?" dedi. Köylü kadınlardan Ayşe Yapar ise, 'Hergün burada bekliyoruz. Beklemeye de devam edeceğiz. Çocuklarımızın okuluna yakın bir bölge. Tren yolundan dolayı evlerimizin duvarları çatladı ses çıkarmadık. Ama artık kirazımız zeytinimiz elimizden gidiyor. Sonuna kadar direneceğiz" dedi.
SİYASİLERDEN DE DESTEK GELDİ
Akalan Köylülerine siyasilerden de destek geldi. CHP İzmir milletvekilleri, Musa Çam, Mustafa Moroğlu, Alaattin Yüksel ve Hülya Güven de bölgeye gelip köylülerle beklemeye başladı. Milletvekillerinden Musa Çam, otoyol yapımına karşı olmadıklarını, bunlar yapıldığı sırada doğaya, köylüye zarar verilmesine karşı olduklarını, zarar vermeyen uzak yerlere taş ocağının yapılması gerektiğini, direnişe desteklerinin süreceğini söyledi. DSP İl Başkanı Selçuk Karakülçe de yine köylülere destek verenler arasında yer aldı.
YÜRÜTMEYİ DURDURMA BEKLİYORUZ
Taş ocağı yapılmaması için köylülere destek verip dava açan Avukat Şehrazat Mercan ise, olayın hukuksal boyutuyla ilgili açıklama yaptı. Mercan, 'Ben 40 köylü adına dava açtım. Burada ÇED gerek yoktur kararıyla girip çalışma yapmak istiyorlar. Ama burada mera var, kirazlık var, okul var. Burası olmaz bir yer. Mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı bekliyoruz" dedi.
Son Dakika › Güncel › Köylülerin Taş Ocağı Eylemi Şenliğe Döndü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?